Dünya genelinde insanların doğuştan yaşam beklentisi ortalama 71 yıl iken; Japonya’da 83 yıldır. Bu süre Japonya’yı dünya genelinde insanların en uzun yaşadığı 5 ülke arasında olmasını sağlamaktadır. Birçok kitabı bulunan Dr. Hinohara’nın en bilindik kitabı ise “Uzun Yaşamak, İyi Yaşamak” (Living Long, Living Good) kitabıdır.

Dr. Hinohara bu kitabında; kendisinin de uyguladığı uzun yaşam sırlarını açıklamaktadır. Ömrünün son zamanlarına kadar çalışmış olan Dr. Hinohara, vefat ettiği yıl olan 2017 yılına kadar, Tokyo'daki St. Luke's International University'nin emekli başkanı ve St. Luke's International Hospital'ın onursal başkanıydı.

Dr. Hinohara’ya göre ömrü uzatan belli başlı faktörler bulunmaktaydı. Kendisinin de uyguladığı bu faktörleri kitabına aktaran Dr. Hinohara’nın uzun yaşam tavsiyelerine gelin birlikte göz atalım;

Emekli olmayın! Olmanız gerekiyorsa bunu 65 yaşından çok sonra yapın

Bu açıklamasını 2009 yılında “Japon Times” ile gerçekleştirdiği röportajında yapan Dr. Hinohara, vefatının birkaç ay öncesine kadar hasta kabul ediyor ve günde 18 saat çalışıyordu. Dr. Hinohara insan ömrünün eski zamanlara göre daha uzun olduğunu, bu nedenle dünya genelinde genellikle 65 olan emeklilik yaşının uzatılması gerektiğini savunmaktaydı.

Merdivenleri kullanın ve aktif kalın

Dr. Hinohara, sağlıklı kalmak ve kasları güçlendirmek için düzenli egzersizin ve gün içinde aktif kalmanın önemini vurgulamaktaydı. Yılda 150 ders veren Dr. Hinohara, derslerini oturarak değil ayakta vermekte, her zaman merdivenleri kullanmakta ve kendi eşyalarını kendisi taşımaktaydı.

Kilonuzu kontrol altında tutun

Dr. Hinohara, obezitenin ölüm riski ile doğrudan ilişkili olduğunu ve uzun yaşayan insanlar incelendiği zaman hiçbirinin kilolu olmadığını vurgulamaktaydı.

Spartan adı verilen bir diyet modeli ile beslenen Dr. Hinohara, genel olarak balık, meyve, sebze ve zeytinyağı ağırlıklı beslenmekteydi.

Kanser, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet veya Alzheimer gibi birçok hastalık vücuttaki kronik iltihaplanma ile ilişkilidir. Spartan diyetinin temel amacı ise; bağışıklık sistemini yükselten, dolayısıyla inflamasyonu baskılayan besinler ve baharatlar ile beslenerek, hastalık riskini azaltmaya katkı sağlamaktır.

Spartan diyet içeriği temel olarak;

  • İşlenmemiş gıdaları,
  • Düşük yağlı beslenmeyi,
  • Yağ alımını zeytinyağı tüketerek karşılamayı,
  • Süt ve süt ürünleri tüketimini,
  • Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeyi,
  • Balık ve et tüketimini
  • Yemeklere baharat eklemeyi,
  • Şeker gibi basit karbonhidratlar yerine tahıllar gibi kompleks karbonhidratlar ile beslenmeyi önermektedir.

Dr. Hinohara sürekli meşgul olduğu için yemek yemeyi unutabildiğini ve bazen öğle yemeklerini atlayabildiğini belirtmişti. Sabah kahvaltıda kahve, süt ve portakal suyu; öğle yemeğinde süt ve kurabiye; akşam yemeğinde ise sebze, balık ve pirinç ile beslendiğini ve ayrıca haftada iki kez, 100 gram yağsız et tükettiğini söylemişti.

Sizi meşgul tutan faaliyetler bulun

Sadece meşgul olmak için değil, bir amaca hizmet eden faaliyetler ile günü doldurmayı öneren Dr. Hinohara, bir röpotajında; insanların 60 yaşına kadar aileleri için çalıştıklarını ancak 60’lı yaşlardan sonra emekli olmak yerine, topluma katkı sağlayan faaliyetler ile meşgul olmaları gerektiğini vurgulamıştı. Dr. Hinohara, 65 yaşından sonra haftanın 7 günü, günde 18 saat gönüllü olarak çalışmakta ve her saniyesinden zevk aldığını söylemekteydi.

Katı kurallar stresli olabiliyor! Katı kuralları rahatlatmaya çalışın

Dr. Hinohara katı kurallarla yaşanan bir hayatın stres seviyesini dolayısıyla, hastalık riskini yükseltebileceğini düşünmekteydi. Çocukluk dönemimizde kuralsızca oyun oynarken yemek yemeyi ya da uyumayı unutabildiğimizi ve buna benzer kuralsızca yapılan davranışları yetişkinlik döneminde de yaşamamız gerektiğini savunmaktaydı.

Şifayı sadece ilaçlarda aramayın. Doktorların her şeyi iyileştiremeyeceğini farkında olun

Dr. Hinohara, bilimin insanları tek başına tedavi edemeyeceği konusunda ısrarcıydı. Her insanın benzersiz olduğunu ve hastalıkların onların kalplerine bağlı olduğunu düşünmekteydi. Dr. Hinohara, bir insanı iyileştirebilmek için sadece tıbbi sanatlara değil, aynı zamanda görsel sanatlara da ihtiyaç duyulduğu görüşündeydi. Bu nedenle, emekli başkanı olduğu St. Luke’s International Hospital hastalarının, bu ihtiyaçlarının karşılanmasını sağladı. Hastane içerisinde, tıbbi tedaviye ek olarak müzik, hayvan terapisi ve sanat dersleri de verilmekteydi. Dr. Hinohara, eğlenmenin tedavi sürecindeki önemini “acı çekmek zordur ve onu unutmanın tek yolu eğlenmektir” cümlesi ile tanımlamaktaydı.

Sanatta ilham, neşe ve huzur bulun

Dr. Hinohara ölmeden birkaç ay önce besin tüketememeye başlamış olmasına rağmen beslenme tüpü ile beslenmeyi reddetti. Hastaneden taburcu oldu ve birkaç ay sonra kendi evinde vefat etti. Dr. Hinohara, hastanede ölümle savaşmaya çalışmak yerine, kendi evinde sanat yoluyla huzuru buldu ve huzurlu bir şekilde vefat etmeyi tercih etti.

Yorum & Özet

Dr. Hinohara’nın uzun yaşam önerilerine bakıldığı zaman, sağlığın bütüncül bir yaklaşım ile ele alınmasının ne kadar önemli bir unsur olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz. Sadece sağlıklı beslenerek ya da aktif bir yaşam sürerek değil; aynı zamanda ruhunuzu ve zihninizi besleyerek sağlığı geliştirmenin çok daha doğru ve kolay bir yol olduğunu söyleyebiliriz. Dr. Hinohara’nın uyguladığı Spartan diyetini incelendiğimiz zaman ise, Akdeniz diyet modeli ile olan benzerliğini görebiliyoruz. Uzun ve sağlıklı bir yaşam için; Dr. Hinohara’nın yaşam tarzı önerilerine kulak verip, Akdeniz diyeti gibi tüm besin gruplarını dengeli bir şekilde içeren sağlıklı bir diyet modeli ile beslenmenizi öneririz.

- İlgili konu: Dünyanın en uzun yaşayan Mavi Bölge insanlarının ortak özellikleri