Amniyosentez 1952 – Anne Karnındaki Bebeğin Sağlık Kontrolü

Amniyosentez 1952 – Anne Karnındaki Bebeğin Sağlık Kontrolü

Yazar Frank N. Magill şöyle diyor: 

“Binlerce yıl boyunca, bir fetüsün rahimde görülememesi veya dokunulamaması, doğum öncesi bakım ve insan yavrusunun gelecekteki zihinsel ve fiziksel sağlığının teşhisinde büyük bir problem oluşturdu. Bu sorunun çözümü, 23 Şubat 1952'de The Lancet'in ‘Yenidoğanda Hemolitik Hastalığın Antenatal Tahmini’ adlı bir çalışmanın yayımlaması ile başladı.” 

Bu araştırmada, İngiliz Obstetrisyen Douglas Bevis, fetüsün annesiyle uyumsuz bir kan faktörü nedeniyle potansiyel olarak ölümcül bir kan bozukluğuna sahip olup olmadığını belirlemek için amniyosentezin kullanımını tanımlamıştır.

Anne karnında bebeğin içerisinde bulunduğu sıvı olan amniyon sıvısından örnek alınması ile gerçekleştirilen amniyosentez ile kromozom bozukluğu, genetik hastalık veya enfeksiyon gibi durumlar teşhis edilebilir.

Amniyosentez, hamileliğin on dördüncü ve yirminci haftaları arasında genellikle yapılan bir tıbbi testi ifade eder. Bu testte;

  • Gelişmekte olan fetüsü çevreleyen keseden küçük bir miktar amniyon sıvısı alınır. 
  • Amniyon sıvısı, fetal büyüme sırasında dökülen fetal proteinler ve cilt hücrelerini içerir. 
  • Fetal kromozomlar ve DNA, Down sendromu gibi genetik anormallikler için incelenir.
  • Amniyosentez sırasında, doktorun bir iğneyi annenin karın duvarından, rahimden ve amniyon kesesinden geçirerek sıvıyı toplamasına yardımcı olmak için ultrason kullanılır. 
  • Alfa-fetoprotein seviyesini ölçerek olası sinir tüpü defektleri (embriyonik sinir tüpünün tam kapanmamasından kaynaklanan spina bifida dahil) değerlendirilebilir.

Aile öyküsünde genetik hastalık olan veya 34 yaşın üzerinde gebe kalan kadınlara amniyosentez yapılabilir. Amniyosentez, orak hücre anemisi, kistik fibroz, kas distrofisi, Tay-Sachs hastalığının test edilmesinde veya bir bebeğin akciğerlerinin yeterince olgunlaştığının belirlenmesi için de kullanılabilir. 

Diğer bir fetal teşhis yöntemi olan koryonik villus örneklemesi, annenin ve fetüsün birleştiği geçici bir organ olan plasentadan küçük bir parça alınması işlemidir.

Yazı Görselinin Açıklaması: Amniyon sıvısı içinde bulunan insan 

fetüsünün ultrason görüntüsü.

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Douglas Charles Aitchison Bevis (1919 – 1994).

Amniocentesis 1952.Page 411. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

Bilim eğitimcisi Regina Bailey şöyle yazıyor: "Bir dünya hayal edin, hücreler belirli hastalıkların terapötik tedavisi için yaratılabilir...

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor:  "Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya...

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.   “Uyandığımda bir...

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi (Human Genom Project – HGP), DNA'mızdaki yaklaşık üç milyar kimyasal baz çiftinin genetik dizisini belirlemeye...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında