Tütün Ürünleri ve Kanser 1951 – Sigara İçmek Sağlığa Zararlıdır!

Tütün Ürünleri ve Kanser 1951 – Sigara İçmek Sağlığa Zararlıdır!

1500'lerin başında, tütün Yeni Dünya'nın yerli topraklarından Avrupa'ya gelmiş ve aslında bel soğukluğundan silah yaralarına kadar çeşitli rahatsızlıklar için bir tedavi yöntemi olarak övülmüştür. 1500'lerin sonlarına gelindiğinde, tütün popüler bir rekreasyonel ilaç haline gelmiştir. Bugün bazı Kızılderili kabileler, dumanının duaları gökyüzüne taşıdığına inandıkları için tütünü törensel kullanım amacıyla yetiştirmeye devam etmektedir.

Not: "Yeni Dünya" terimi genellikle 15. ve 16. yüzyıllarda Avrupalı kaşifler tarafından keşfedilen Amerika kıtasını temsil eder. Bu kavram, genellikle bugünkü Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Latin Amerika'yı içerecek şekilde kullanılır. "Rekreasyonel" kelimesi ise genellikle eğlence, dinlenme veya boş zaman aktiviteleri anlamında kullanılır. Bu bağlamda, "rekreasyonel ilaç" ifadesi, tütünün eğlence amaçlı veya kişisel zevk için kullanılmasını anlatır.

10 Binlerce Yıllık İnsanlık Tarihinde, Tütün Sadece 500 Yıldır Yaygın

Tütünün yayılması ve popülerleşmesi, kolonizm, ticaret ve kültürel değişim gibi tarihsel süreçlerle yakından ilişkilidir. 17. ve 18. yüzyıllarda, tütün kullanımı dünya genelinde daha da yaygınlaştı ve tütün, global bir ticaret maddesi haline geldi.

Tütünün tarihsel olarak kullanımındaki asıl patlama, 1900'lerin başlarında ve özellikle 1930 ile 1940 yılları arasında yaşanmıştır (Dünya Savaşları ile). Tütün ve tütün ürünlerinin yıllık kullanımı, 1900 yılında yılda birkaç milyar adetten 2020'ye gelindiğinde yaklaşık olarak 5.5 trilyon adete ulaşmıştır​. ABD'de 1930 ve 1940 yılları arasında, kişi başına sigara tüketimi iki katına çıkmış ve 1939 yılına gelindiğinde 40 yaşın altındaki erkeklerin %66'sı sigara içiyordu​. 1880'lerin başlarında, 18 yaş ve üzeri kişi başına yaklaşık olarak 6 pound tütün tüketiliyordu, bu tütünün %56'sı çiğnenen tütün şeklindeyken sadece %1'i imal edilmiş sigara şeklindeydi​.

Bu veriler, tütün kullanımındaki asıl patlamanın 20. yüzyılın ilk yarısında olduğunu ve bu dönemde sigara tüketiminin önemli ölçüde arttığını göstermektedir. Özellikle 1930'lar ve 1940'lar, tütün tüketiminin ve özellikle sigara kullanımının önemli ölçüde arttığı bir dönem olarak belirginleşmektedir. Ancak, tütün kullanımının ve ticaretinin 1700'lerde Amerika'da ekonomik büyümeyi hızlandırdığı ve tütünün yüksek talep gördüğü Avrupa'da çok karlı bir ürün haline geldiği de not edilmelidir​.

Zararları 1950'lere Kadar Aşikar Olmadı

Sigara içmenin akciğer kanseri ile güçlü bir ilişkisi olduğunu gösteren önemli çalışmalardan biri, İngiliz Fizyolog Richard Doll ve İngiliz İstatistikçi Bradford Hill tarafından yürütüldü. 1951 yılında yayınlanan çalışmaları, 20 Londra hastanesinden yaklaşık 700 hasta ile yapılan röportajlara dayanıyordu. Ağır sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre akciğer kanserine yakalanma olasılığının 50 kat daha fazla olduğu sonucuna ulaşan Doll, ilişkinin korkutucu olduğunu düşündü. Kendisi de bu çalışmayı yürütürken, çalışmanın ortasında sigara içmeyi bıraktı. 30 binden fazla doktorun katkısıyla yapılan devam niteliğindeki araştırmayla tütün kanser ilişkisi doğrulandı.

1954 yılında, Birleşik Krallık Sağlık Bakanı Iain Macleod, bir basın toplantısında konuşma yahttps://www.drozdogan.com/e-sigara-nikotin-vucutta-ne-kadar-kalir-zararlari/parak, “Akciğer kanseri ile sigara içme arasında bir ilişki olduğu kabul edilmelidir.” dedi. Macleod, konuşması boyunca sigara içmeye devam etti.

Bugün tütün, önlenebilir ölümlerin en büyük nedenidir. Tütün kullanımı ile riski artan rahatsızlıklar;

  • Çeşitli kanser türleri (örneğin, akciğer, böbrek, gırtlak, boyun, meme, mesane, yemek borusu, pankreas ve mide kanseri)
  • Kalp krizleri
  • Felçler
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (örneğin, amfizem ve kronik bronşit nedeniyle nefes darlığı)
  • Düşük
  • Erken doğum
  • Damar sertliği 
  • Yüksek tansiyon 

Yirminci yüzyılda sadece tütün kullanımı yaklaşık 100 milyon insanın ölümüne neden olmuştur.

Tütün dumanı, DNA'ya (bir hücrenin genetik materyali) bağlanan ve mutasyonlara (genetik dizinin değişiklikleri) neden olan karsinojen maddeler içerir. Mutasyonlar programlanmış hücre ölümünü engelleyebilir ve hücreler kanserleşebilir. Tütün ayrıca beyin için haz, bağımlılık ve çeşitli duyguların rol oynadığı nükleus akkumbensta dopamin (bir nörotransmitter) salınımını arttıran bağımlılık yapan bir madde olan nikotin içerir.

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Austin Bradford Hill (1897–1991), William Richard Shaboe Doll (1912–2005), Iain Norman Macleod (1913–1970)

Tobacco Smoking and Cancer 1951. Page 409. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

Bilim eğitimcisi Regina Bailey şöyle yazıyor: "Bir dünya hayal edin, hücreler belirli hastalıkların terapötik tedavisi için yaratılabilir...

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor:  "Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya...

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.   “Uyandığımda bir...

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi (Human Genom Project – HGP), DNA'mızdaki yaklaşık üç milyar kimyasal baz çiftinin genetik dizisini belirlemeye...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında