Bilişsel Davranışçı Terapi 1963 – Psikolojik Tedavi

Bilişsel Davranışçı Terapi 1963 – Psikolojik Tedavi

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), negatif duyguların oluşumundaki düşünme hatalarının rolünü vurgulayan, kökleri antik dönemlere dayanan bir terapi türüdür. Antik Yunan Stoik Filozof Epiktetos, Enchiridion’da şöyle yazıyor:  "İnsanları bir şeyler rahatsız etmez, onların bir şeylere bakış açıları rahatsız eder." 

BDT'de, psikoterapist, hastanın tepkilerini ve duygularını değiştirmek için durumları ve koşulları yeni bir bakış açısıyla düşünmelerine yardımcı olur. Hastanın uyumsuz veya mantıksız düşünceleri tanımlayabilmesi durumunda, bu düşünceler sorgulanabilir. Sonuç olarak gelişen daha iyi davranışlar, hastayı daha fazla eğitmeye ve daha verimli düşünme şeklini pekiştirmeye hizmet eder. Hasta genellikle olayları ve ilişkilendirilen duyguları ve düşünceleri bir günlükte tutar.

1950'lerde, Amerikalı Psikanalist Albert Ellis, klasik psikanalizin görünüşte etkisiz ve dolaylı doğasından hoşlanmasından dolayı BDT'nin gelişimini şekillendirdi. Ellis, terapistin, danışanın faydasına olmayan düşünce kalıplarını değiştirmesine ağırlık vermesini istedi. 1960'larda, Amerikalı Psikiyatrist ve Psikanalist Aaron Beck, modern BDT'nin ana itici gücü haline geldi.

BDT’nin birçok durumda yardımcı olabileceği sıkça gösterilmiştir;

  • Depresyon
  • Uykusuzluk
  • Anksiyete
  • Obsesif – kompulsif bozukluk
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Yeme bozuklukları
  • Kronik ağrı 
  • Şizofreni

Bir terapistle görüşülürken, hastadan bir düşünceyi bir hipotez olarak test edilebilecek bir şekilde yeniden çerçevelemesi istenebilir. Bu şekilde, hasta inancından uzaklaşarak daha objektif bir inceleme yapabilir ve farklı bir bakış açısına varabilir. Örneğin, depresif bir kişi tek bir başarısız mülakat sonrasında asla iş bulamayacağı sonucuna vararak genelleme yapabilir. 

Fobiler ve zorlamalar için belirtiler, bazen korkutucu bir uyarıcıya kademeli maruz kalma ile azaltılabilir. 

Depresyonda olan kişiler küçük keyifli etkinlikler planlaması istenebilir (örneğin, bir arkadaşla kahve içmek). Bu sadece davranışı değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda "Kimse benimle vakit geçirmekten hoşlanmaz" gibi bir inancı veya hipotezi test etmek için de kullanılabilir. BDT, çok ciddi psikolojik bozuklukları ilaçlarla birlikte de kullanılabilir.

Yazı Görselinin Açıklaması: Bir terapist, BDT'yi ve kontrollü, kademeli olarak örümceklere maruz bırakarak, araknofobiyi sıklıkla tedavi edebilir. Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme çalışmaları BDT'nin, beyni çeşitli yararlı yollarla etkileyebileceğini göstermektedir.

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Epictetus (55–135), Albert Ellis (1913–2007), Aaron Temkin Beck (d. 1921)

Cognitive Behavioral Therapy 1963. Page 467. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

Bilim eğitimcisi Regina Bailey şöyle yazıyor: "Bir dünya hayal edin, hücreler belirli hastalıkların terapötik tedavisi için yaratılabilir...

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor:  "Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya...

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.   “Uyandığımda bir...

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi (Human Genom Project – HGP), DNA'mızdaki yaklaşık üç milyar kimyasal baz çiftinin genetik dizisini belirlemeye...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında