Canlı Kanser İlacı, CRISPR ve Elektrik Şoku ile Daha Hassas ve Güvenli

Canlı Kanser İlacı, CRISPR ve Elektrik Şoku ile Daha Hassas ve Güvenli

Kanserde devrim yaratan tedavilerin başında gelen T hücre tedavileri, ilk canlı ilaçlar olarak hematolojik kanserlerde kullanılmaktadır. Hastadan alınan T hücrelerine yeni genler eklenerek kanser hücresini daha etkili tanıması sağlanmakta ve bu hücreler hastaya geri gönderilerek tedavi uygulanmaktadır. Temmuz 2018 Nature’da yayımlanan çalışmaya göre, CRISPR gen düzenleme teknolojisi ve elektrik akımı kullanılarak ve virüs kullanmadan, T hücre tedavileri daha güvenli ve daha hassas bir şekilde hazırlanabilir.

Günümüzde T hücrelere genetik müdahale yapılmasında zararsız virüsler kullanılır. Ancak bu yöntem oldukça pahalı ve uzun sürmektedir. Yeni geliştirilen bu yöntemle ise T hücreleri elektrik şoku ve CRISPR teknolojisi kullanılarak başarılı şekilde modifiye edilmektedir.

Araştırmacılar bu yöntemi iki klinik senaryoda test ettiler. İlk senaryoda T hücrelerindeki nokta mutasyonuna müdahale edildi. Bu nokta mutasyon, T hücrelerinin normal bir şekilde çalışmasını engelliyordu. Nadir görülen bir otoimmun hastalığa sahip ailenin 3 çocuğundan T hücreleri alınarak, hatalı bölge CRISPR ile düzeltildi. 2 hafta içinde sağlıklı T hücreleri başarı ile çoğaltıldı. Böylelikle tek bir gen tamir edilerek, hatalı hücrelerde tamir edilmiş oldu.

Araştırmacılar bu sonuçlarla birlikte yakın zamanda FDA onay alarak bu aileyi tedavi etmeyi planlıyor.

Bazı otoimmun hastalıkların tedavisinde kök hücre nakli kullanılmaktadır. Aynı zamanda, bu tedavide hastanın ömür boyu immünsüpresif (bağışıklık sistemini baskılayıcı) ilaçlar alması gerekmektedir. Bu yüzden yeni geliştirilen yöntem, hastalara büyük kolaylık sağlayabilir.

İkinci senaryo da ise T hücrelerine genetik müdahale gerçekleştirilerek deri kanseri malign melanom hücrelerine saldırması amaçlandı. Elektrik şoku (elektroporasyon) kullanılarak genetik materyalin hücre içine girmesi sağlandı. Sonuç olarak T hücreleri melonum hücrelerini tanıyıp saldıracak hale getirildi.

Bu iki senaryo da laboratuvar ortamında denendi. T hücreler hastalara tekrardan geri gönderilmedi.

Peki bu Çalışma Bize ne İfade Ediyor?

  • Virüs kullanmadan, CRISPR ve elektrik şokuyla T hücreleri başarılı şekilde kanser hücresine saldıracak hale getirildi. Böylelikle, daha güvenli ve daha hassas bir şekilde T hücrelerine genetik müdahale gerçekleştirildi.
  • FDA tarafından onay alan gen tedavileri olan CAR-T tedavilerinin ücreti oldukça yüksektir. Şu anda sadece bazı lenfoma ve lösemi türleri için FDA onaylı CAR-T terapilerin maliyeti, tek bir hasta için yarım milyon doların civarındadır. Bu yöntemle daha ucuz tedaviler geliştirilebilir.
  • Önemle vurgulamak gerekir ki bu çalışmalar laboratuvar ortamında denenmiştir. Güvenilirliği ve etkinliğinin klinik çalışmalarla gösterilmesi gerekmektedir.
CAR T nedir bu kanser immunoterapisi nasil calisir 546795

Theodore L. Roth, Cristina Puig-Saus, Alexander Marson ve ark.

Reprogramming human T cell function and specificity with non-viral genome targeting

Nature, 11 July 2018

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Gen Düzenleme Çağı Resmen Başladı – Tıpta Yeni Dönem

Gen Düzenleme Çağı Resmen Başladı – Tıpta Yeni Dönem

Son zamanlarda ABD ve Birleşik Krallık'ta, exagamglogene autotemcel (exa-cel [Casgevy, Vertex Pharmaceuticals/CRISPR Therapeutics]) adlı tedavinin orak...

RNA Düzenlemesi Yükselişte – CRISPR Gen Düzenlemesinin Sınırlamalarını Aşabilir mi?

RNA Düzenlemesi Yükselişte – CRISPR Gen Düzenlemesinin Sınırlamalarını Aşabilir mi?

Son zamanlarda, RNA düzenlemesi, gen düzenlemeye kıyasla bir dizi genetik hastalığın tedavisinde daha güvenli bir alternatif...

CRISPR Teknolojisinde Devrim – Yeni Enzimle Her Geni Kesin Bir Şekilde Hedefleme

CRISPR Teknolojisinde Devrim – Yeni Enzimle Her Geni Kesin Bir Şekilde Hedefleme

Duke Üniversitesi'ndeki mühendisler tarafından geliştirilen yeni bir yöntemle, orijinal CRISPR gen düzenleme teknolojisinin insan genomunun yalnızca...

Kanserde CRISPR Tedavisine Dair Sonunda Umut Verici Bilgiler Geliyor

Kanserde CRISPR Tedavisine Dair Sonunda Umut Verici Bilgiler Geliyor

Genetik mühendisleri, "şimdiye kadarki en karmaşık tedaviyi" genetik makas tekniği CRISPR ile tasarlıyor: tümörlere saldırmak için...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında