CRISPR ile AIDS Tarihe Karışabilir
Yüzyılın en önemli kesiflerinden biri olarak gösterilen crispr-cas9 genetik mühendisliği teknolojisi, genetik hastalıklar ve kanserin tedavisinin yanında, virüs kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde de büyük umut vadetmektedir. Mayıs 2018'de Scientific Reports'ta yayımlanan çalışmaya göre crispr ile HIV virüsünün hücrelerde çoğalması engellendi.
Human Immunodeficiency Virüs (HIV-1) enfeksiyonuna bağlı AIDS hastalığı, dünyada 35 milyondan fazla kişiyi etkileyen önemli bir kronik hastalıktır. HIV enfeksiyonu antiretroviral ilaçlarla ciddi oranda kontrol altına alınmasına karşın günümüzde tamamen iyileşme sunan bir tedavi yoktur. HIV ile enfekte olmuş hücreleri vücuttan atmak oldukça zordur. Virüs çoğalmaya başladığında, kendi DNA'sını hücrelerin kromozomuna entegre eder. Araştırmada HIV-1 virüsünün çoğalmasından sorumlu tat ve rev genleri, crispr ile hedef alındı. 6 temel HIV-1 alt tipinde yapılan genetik analizler sonucu, crispr-cas9 sistemi tasarlanmıştır. Crisprla hedef alınan HIV enfekte hücrelerde bu genlerin aktivasyonu düşmüş ve virüs çoğalması durduruldu. Tedavi sonrası herhangi bir hedef dışı mutasyon görülmemiştir. Aynı zamanda hücrelerde herhangi bir yan etki bir görülmedi.
Peki bu Çalışma Bize Neyi İfade Ediyor?
- Günümüzde tam tedavisi mümkün olmayan HIV enfeksiyonuna karşı CRISPR ile etkili bir genetik tedavi geliştirildi.
- CRISPR ile HIV virüsü genleri insan hücrelerinden etkili bir şekilde çıkarılıp, virüs büyümesi önlenmiş oldu.
- Önemle vurgulamak gerekir ki, bu çalışma henüz laboratuvar ortamında test edilmiştir. Çok yakın zamanda insanda klinik çalışmalar başlayacaktır.
Ophinni Y, Inoue M, Kotaki T, Kameoka M.
CRISPR/Cas9 system targeting regulatory genes of HIV-1 inhibits viral replication in infected T-cell cultures.
Sci Rep, May 2018.