CRISPR ile T Hücrelerin Kansere Karşı Neden Pasif Kaldığı Analiz Edilip Aktifleştirilebilir

CRISPR ile T Hücrelerin Kansere Karşı Neden Pasif Kaldığı Analiz Edilip Aktifleştirilebilir

Bağışıklık sistemini kansere karşı aktifleştiren immünoterapiler, kanser tedavilerinde devrim yaratan sonuçlar sunmaktadır. Son zamanlarda, immün kontrol noktalarını hedef alan ilaç şeklinde immünoterapilerin yanısıra, hastanın kendi bağışıklık sistemi hücrelerini kanser savaşçısı hale getirmek de amaçlanmaktadır. Bu konudaki en önemli zorluklardan biri de bağışıklık sistemi hücrelerinin tüm genetik yapısının ve ilişkili olduğu yolakların tam anlamıyla aydınlatılamamış olmasıdır. Kasım 2018’de Cell adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, hastadan alınan her bir primer (ana) T hücresinin detaylı ve hızlı bir şekilde genetik analizinin yapılabileceği CRISPR tabanlı sistem geliştirildi. Bu gelişme, daha etkili ve kişiselleştirilmiş immünoterapilerin önünü açabilir.

Araştırmacılar, CRISPR ile geliştirilen bu tekniğe SLICE adını verdiler. SLICE ile T hücrelerinde yapılan testlerde şu sonuçlara ulaşıldı:

  • Kanser immünoterapileri sadece belirli kanser türlerinde etkilidir. Araştırmacılar, SLICE ile T hücrelerinin çoğalmasını sağlayan genleri keşfetti. Bu durum, daha fazla hastanın kanser immünoterapisinden fayda görmesini sağlayabilir.
  • Daha önceki tekniklerle keşfedilememiş olan T hücrelerin çoğalmasını sağlayan genler keşfedildi. Araştırmacılar, tespit edilen bu genleri insandan alınan T hücrelerinde CRISPR ile modifiye ettiler. Hücre kültürü modellerinde modifiye edilen T hücrelerinin kanser öldürücü özelliklerinin arttığı görüldü.
  • Aynı zamanda, tümör mikroçevresinde bağışıklık sisteminin baskılanmasını sağlayan genler tespit edildi. Bu genler inhibe edildiğinde (baskınadığında), T hücrelerin tümör mikroçevresinde aktif bir şekilde tümörlere saldırdığı görüldü.

Peki bu Çalışma Bize ne İfade Ediyor?

  • Kanser immünoterapisinin etkinliğini artıracak önemli bir teknik geliştirilmiş oldu. Bu teknikle kişiselleştirilmiş ve daha etkili immünoterapi ilaçları geliştirilebilir.
  • Kanser immünoterapisinin genellikle etkisiz kalmasının en önemli sebeplerinden biri de tümör mikroçevresidir. Tümör mikroçevresi, bağışıklık sistemi olan T hücrelerini baskılamaktadır. Geliştirilen bu teknikle, T hücrelerinin bu baskılanmayı atlatmasını sağlayan tedavi stratejileri geliştirebilir.
  • T hücre immünoterapilerindeki eksikliklerden biri de T hücrelerin genetik yapısının tam olarak bilinmemesiydi. Bu teknikle, her hastanın her bir T hücresi hızlı ve kolay bir şekilde analiz edilebilir.
  • CRISPR’ın kanser araştırmalarındaki etkisini görmeye başlıyoruz. Modern tıp, genetik ve pek çok bilim dalıyla kansere karşı etkili tedavi stratejileri geliştirmeye devam ediyor.

Eric Shifrut ve ark.

Genome-wide CRISPR Screens in Primary Human T Cells Reveal Key Regulators of Immune Function.

Cell, 15 November 2018

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Sarkom Tedavisinde Organoid Devrimi – Hızlı ve Kişiye Özgü İlaç Testi

Sarkom Tedavisinde Organoid Devrimi – Hızlı ve Kişiye Özgü İlaç Testi

Kanser tedavisinde kişiselleştirilmiş yaklaşımlar, her hastanın genetik yapısına ve tümör özelliklerine uygun tedavi stratejileri geliştirilmesi açısından...

Popüler Zayıflama İğneleri, Şimdi de Kanser Tedavisi için Deneniyor

Popüler Zayıflama İğneleri, Şimdi de Kanser Tedavisi için Deneniyor

Son yıllarda kilo verme ilaçlarına olan talep hızla artıyor. Özellikle semaglutid (Wegovy) ve tirzepatid (Zepbound, Mounjaro)...

Plevral Mezotelyoma (Akciğer Zarı Kanseri) için Dendritik Hücre Tedavisi

Plevral Mezotelyoma (Akciğer Zarı Kanseri) için Dendritik Hücre Tedavisi

Akciğerlerimiz plevra olarak adlandırılan iki katmanlı bir zar ile kaplıdır (bakınız aşağıdaki görsel). Plevranın arasında az miktarda sıvı...

15 ve Üzeri Beyin Metastazını Tedavi Etmek İçin Stereotaktik Radyocerrahi?

15 ve Üzeri Beyin Metastazını Tedavi Etmek İçin Stereotaktik Radyocerrahi?

Sterotaktik radyocerrahi (SRS), yüksek dozda radyasyonu doğrudan tümöre yönlendirerek çevre sağlıklı dokuya zararı en aza indirerek...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında