
CRISPR/CAS9, Kanser Tedavisinde İmmünoterapilerin Yerine Göz Dikti
Yüzyılın en önemli keşiflerinden biri olarak gösterilen CRISPR/CAS9 teknolojisi genetik hastalıkların tedavisinin yanı sıra, solid (organ, katı) tümörlerin tedavisinde de büyük umut vaat etmektedir. Kanser, binlerce epigenetik ve genetik bozukluklarda kaynaklanır. Aynı zamanda, tümör mikroçevresi kanser hücresinin büyümesini desteklemektedir. Son zamanlarda geliştirilen CAR-T hücre tedavileri de T-hücrelerinin kanser hücresini tanımasını sağlayarak saldırmasını amaçlamaktadır.
İlginizi Çekebilir:
Aşağıdaki şekilde CRISPR’ın kanserde immünoterapide ne şekilde kullanılabileceği açıklanmaktadır. Hastadan alınan T hücreleri crispr ile genetik değişikliğe uğratılır. PD-1 geni inaktif hale getirilir. Böylelikle T hücrelerini pasifleştiren PD-1 proteini üretilemez ve bağışıklık sistemi hücreleri kanser hücresine saldıracak hale gelir. Aktifleşen T hücreleri hastaya geri gönderilir ve etkili bir kanser tedavisi geliştirilmiş olur.

CRISPR-CAS9 ile Kanser İmmunoterapilerinde Klinik Çalışmalar Var Mıdır?
CRISPR’ın kanser tedavilerinde kullanılmasına yönelik aktif olarak devam eden 7 klinik çalışma bulunmaktadır. Aşağıdaki tabloda klinik çalışmalar ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Tüm bu çalışmalar, CRISPR’ın belki de immün kontrol noktası inhibitörleri olarak adlandırılan ve günümüz için oldukça maliyetli olan yeni nesil etkili immünoterapilerin yerini alabileceğini düşündürmektedir.
Chen Patricia , You Liting , and Lu You.
Applications of CRISPR-Cas9 Technology in Translational Research on Solid-Tumor Cancers.
The CRISPR Journal, Feb 2018.