0
Daha Mutlu Olmak İçin Neden En Az 8 Saat Uyku?

Daha Mutlu Olmak İçin Neden En Az 8 Saat Uyku?

Uyumadan yaşamak mümkün değil, peki kaç saat uykuya ihtiyaç vardır? Dinlenmede uykunun rolü nedir? Birkaç saatlik uyku gerçekten sağlıklı mı? gibi sorular hala insanların aklını kurcalamaktadır. Davranış Terapisi ve Deneysel Psikiyatri adlı dergide 2017'de yayımlanan bir araştırmaya göre, günde sekiz saatten az uyku kaygı, depresyon ve tekrarlayan olumsuz düşüncelerle beraber psikolojik rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bilişsel Terapi ve Araştırma adlı dergide 2014'te yayımlanan başka bir araştırmada ise erken uyumanın psikolojiye olumlu etkileri ortaya konmuştu.

Binghamtom Üniversitesi, Psikoloji bölümünden araştırmacılar, kişinin elinde olmadan orta ve yüksek oranda tekrarlayan olumsuz düşünceleri olan bireylerlerdeki uyku zamanı ve süresini değerlendirmiştir. Araştırmaya katılanlara, duygusal tepki vermesi amaçlanan resimler gösterilmiş ve göz hareketlerinden ilgileri gözlemlenmiş.

Araştırmacılar, düzensiz uykuyu, kişinin aklına gelen olumsuz düşünceleri uzaklaştırmanın zorlaşmasıyla ilişkilendirmişler. Yani yetersiz uyku, zihne müdahale eden olumsuz düşünceleri tetikleyerek insanların hayatlarında istenmeyen sağlıksız etkilere neden olabiliyor.

Bu çalışmadaki katılımcıların zihinlerindeki olumsuz düşüncelerin arttığı ve maruz bırakılan olumsuz uyarandan daha fazla etkilendiği ve bu düşüncelerden kurtulmalarının zorlaştığı gözlemlenmiş. Normalde insanlar negatif bilgilere rağmen ilerleyebilirken, katılımcılar bu olumsuz bilgileri göz ardı edememişler.

Uyku, Bedenin Değil, Beynin Dinlenmesi ve Düzenlenmesi İçindir

Araştırmacılar, bu olumsuz düşüncelerin kişilerde kaygı bozukluğu, endişe ve depresyon gibi bazı psikolojik rahatsızlıklara neden olabileceğine inanıyorlar.

Zihinlerde tekrarlanan, karamsar düşünceler, geçmiş veya geleceğe dair yoğun endişe duyan kişilerde görülen psikolojik bozukluklar arasında; majör depresif bozukluk, post travmatik stres bozukluğu, obsesif kompulsif bozuklukluk ve sosyal kaygı bozukluğu gibi durumlar görülebiliyor. Bu bireylerde aynı zamanda uyku sorunsalı da görülmekte.

Araştırmacılar kaliteli bir uykunun, psikopatolojik şikayetlerde azalmaya yol açtığının zaten bilindiğini belirtiyorlar. Konuyla ilgili çalışan bilim insanları, psikolojik rahatsızlıkları olan bireylere yardımcı olmak için uyku hakkındaki bilgilerin bu yönde nasıl kullanılabileceğini anlamayı amaçlıyorlar. Düzenli ve en az 8 saatlik uyku bu araştırmaya göre daha az duygusal zorlanma sağlayabilir. Özellikle kanser hastalarında yüksek oranda görülen kaygı, endişe ve bazen de depresyona yeterince uyku ve dinlenme faydalı olabileceği söylenebilir. Uyku bozuklukları ile psikolojik rahatsızlıklar ve saplantılı olumsuz düşünceler arasındaki ilişki araştırılmaya devam etmekte. Eğer teorileri destekleyen daha fazla çalışma yapılırsa, potansiyel olarak bireylerin uyku zaman ve sürelerini ayarlayarak veya yattığında bir kişinin uyku düzenine müdahale ederek anksiyete ve depresyon tedavisine katkıda bulunulabilir.

1. Jacob A. Nota et al.

Shorter sleep duration and longer sleep onset latency are related to difficulty disengaging attention from negative emotional images in individuals with elevated transdiagnostic repetitive negative thinking.

Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry (2017)

2. J.A. & Coles, M.E.

Duration and Timing of Sleep are Associated with Repetitive Negative Thinking.

Cognitive Therapy and Research 2014.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Bruce Willis'in Frontotemporal Demansı – Büyüklerimizde Gördüğümüz Bunama Değildir

Bruce Willis'in Frontotemporal Demansı – Büyüklerimizde Gördüğümüz Bunama Değildir

Bruce Willis'in hastalığı olan frontotemporal demans (FTD) tanısı duyulunca, son dönemlerini nörolojik bir bataklıkta kaybolmuş olarak...

Kan Testi ile Alzheimer Hastalığında Erken Tanı

Kan Testi ile Alzheimer Hastalığında Erken Tanı

Alzheimer hastalığı, çoğunlukla ileri yaş grubundaki bireylere ortaya çıkan, demansın (bunama) en yaygın türüdür. Alzheimer, yavaş...

Uyku ve Alzheimer hastalığı ilişkisi

Uyku ve Alzheimer hastalığı ilişkisi

Alzheimer, günlük hayatı ve bilişsel aktiviteleri etkileyen, davranış değişiklikleriyle devam eden bir nörolojik hastalıktır. Sağlıklı beyin...

Alzheimer riskini azaltan sağlıklı yaşam alışkanlıkları nelerdir?

Alzheimer riskini azaltan sağlıklı yaşam alışkanlıkları nelerdir?

Alzheimer hastalığı için etkin bir tedavi yöntemi henüz bulunamamış olsa da "Sağlıklı Yaşam" alışkanlıklarına uyum sağlamanın,...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında