Digoksin ve Yüksükotu – 1785'ten Günümüze Şifacılardan Modern Tıbba Uzanan Öykü

Digoksin ve Yüksükotu – 1785'ten Günümüze Şifacılardan Modern Tıbba Uzanan Öykü

1930’larda doktor ve tarihçi olan Ralph Major şöyle söylemişti: Digoksin, şüphesiz ki keşfedilmiş en değerli kalp ilacıdır ve tüm farmakopedeki en değerli ilaçlardan biridir.

Digitalis purpurea, ayrıca yüksükotu olarak da bilinen, çoğu Avrupa'ya özgü çiçek açan bir bitkidir. Yüzyıllardır, yüksükotunun insan vücudu üzerinde çeşitli etkilere sahip olduğu biliniyordu. İngiliz botanikçi ve doktor William Withering, kalp yetmezliği nedeniyle vücudun şişmesi ve sıvı birikmesiyle oluşan ödem tedavisinde kullanılmak üzere yüksükotuyla yaptığı testlerle ün kazanmıştır.

Kalp yetmezliği, kalbin kanı vücuda ve akciğerlere yeterli miktarda pompalayamadığı bir durumdur. Sonuç olarak, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen ve besin maddeleri yetersiz kalır, organlar düzgün çalışamaz ve sıklıkla nefes darlığı ve ödem gibi belirtilerle kendini belli eder.

Kalp yetmezliğinin sebepleri şunlardır:

  1. Koroner arter hastalığı: Kalp kasına kan sağlayan koroner arterlerin tıkanması veya daralması sonucu oluşur.
  2. Yüksek tansiyon: Sürekli yüksek kan basıncı, kalbin daha fazla çalışmasına ve zamanla zayıflamasına yol açar.
  3. Kalp kası hastalıkları: Kardiyomiyopati adı verilen bu hastalıklar, kalp kasının zayıflamasına veya sertleşmesine neden olur.
  4. Kalp kapak hastalıkları: Kalp kapaklarının daralması veya sızdırması, kalbin daha fazla çalışmasına ve zamanla zayıflamasına neden olur.
  5. Anormal kalp ritimleri: Taşikardi veya bradikardi gibi anormal kalp ritimleri, kalbin yeterli kan pompalamasını engeller.
  6. Diğer faktörler: Kalp yetmezliğine neden olan diğer faktörler arasında diyabet, obezite, uyku apnesi ve tiroid hastalıkları bulunmaktadır.

Gözlemle Başlayan Bilim

Withering, digoksinin (daha sonra etken madde adı oldu) kullanımını ilk olarak bir halk şifacısı olarak çalışan yaşlı bir kadından öğrendi. Şifacının karışımı, ödem tedavisinde yardımcı olan 20 farklı bbileşeni içeriyordu. Withering, yüksükotunun önemli bileşen olduğunu belirledi. 1785'te, hastalar üzerinde yaptığı denemeleri ve yüksek dozlarda ölümcül toksisite uyarılarıyla birlikte “An Account of the Foxglove and Some of Its Medical Uses” adlı kitabını yayınladı. 

Yüksükotunun ana toksinleri digitoksin ve digoksindir. Ancak uygun dozlarda bu toksinler;

  • Hücre içi kalsiyum seviyelerini artırır
  • Kalp kası kasılmalarının gücünü artırır ve 
  • Kalp hızını kontrol etmek için antiaritmik ajanlar olarak çalışır
  • Böbreklere giden kan akışı iyileşir ve 
  • Biriken sıvılar mesane aracılığıyla atılır

Yazar H. Panda konuyla alakalı olarak şunları söylemiştir: “Titizlikle kontrol edilmiş deneyleri, dünyaya önemli bir kalp ilacı (kalp atış hızını yavaşlatan ve güçlendiren, dolaşımı iyileştiren ve fazla sıvıyı boşaltan) vermenin yanı sıra, tıbbı bitki veya doğal maddelerin olası bir ilaç kaynağı olarak kullanımının incelendiği farmakognoziyi yeniden canlandırmak adına örnek oldu. Withering'in çabaları sayesinde, Dioscorides tarafından 1.700 yıl önce başlatılan farmakognozi yolculuğuna yeniden ivme verildi.”

İlgili konu: Zakkum bitkisi kanser tedavisinde kullanılabilir mi?

Yazı Görselinin Açıklaması:Yüksükotu olarak bilinen Digitalis purpurea

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler:William Withering (1741–1799)

Digitalis 1785. Page 146. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

Bilim eğitimcisi Regina Bailey şöyle yazıyor: "Bir dünya hayal edin, hücreler belirli hastalıkların terapötik tedavisi için yaratılabilir...

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor:  "Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya...

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.   “Uyandığımda bir...

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi (Human Genom Project – HGP), DNA'mızdaki yaklaşık üç milyar kimyasal baz çiftinin genetik dizisini belirlemeye...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında