Elektronik sigaralar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla popülerleşmesine rağmen sağlığımız üzerine uzun dönem etkileri bilinmediği için güvenilirliği hala bir tartışma konusudur. Bu nedenle tüm dünyaya “normal sigaraların daha güvenilir bir alternatifi” olarak pazarlanan cihaz üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Yeni yapılan bir araştırmaya göre ağız sağlığımız söz konusu olduğunda e-sigara kullanımının normal sigara kullanımı kadar zararlı olabileceği söylenmekte.

Oncotarget Dergisi’nde yayımlanan çalışmaya göre araştırmacılar e-sigara buharında bulunan kimyasalların tütün dumanında olduğu gibi ağız hücrelerimize zarar verebileceklerini hatta bazı durumlarda daha zararlı olabileceklerini buldular.

Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) verilerine göre, özellikle gençler arasında e-sigara kullanımı son yıllarda dehşet verici bir şekilde artmaktadır (2013 yılında 780 000 genç kullanırken bu rakam 2015’e gelindiğinde 3 milyonu geçmiştir). Satışı yasak olduğu halde ülkemizde de her geçen gün daha fazla sayıda vatandaşımızın elinde e-sigara ürünlerini görmekteyiz.

E-sigaralar, sıvı bir bileşen bulunan kartuş, bir ısıtıcı ve bir püskürteçten meydana gelen cihazlardır. Isıtıcı tarafından cihaz ısıtıldığında kullanıcı onu normal sigara kullanımında olduğu gibi içine çekebilmektedir. Birtakım ağır metaller barındıran e-sigara içeriğinde tütün bulunmazken nikotin ve aroma ajanlarını içermektedir.

Aromalı Buhar, Diş Eti Hücrelerine Zarar Vermektedir

Araştırmayı gerçekleştiren ekip sigara kullanmayan katılımcılarla yaptıkları çalışmada diş eti dokusunu tütün veya mentol aromalı e-sigara buharına maruz bırakmışlardır. Kullanılan tütün aroma buharında 16 miligram nikotin varken; mentol aromalı olanda ise 13-16 miligram nikotin vardı veya hiç nikotin bulunmamaktaydı.

Tütün Dumanı ile Kıyaslandığında E-Sigara Buharının Da Diş Eti Hücrelerine Hasar Verdiği Gösterilmiştir

En fazla hasarı ise mentol aromalı olanların verdiği tespit edilmiştir.

Çalışmaya göre; e-sigaranın neden olduğu ısı hasarı hücrelerde bulunan inflamatuvar proteinlerin salınması sonucu oksidatif strese bağlı DNA mutasyonlarına neden olmaktadır. Bu da hücreleri baskı altına alarak pek çok ağız hastalığının ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Nikotinin diş eti hücrelerine verdiği zarar halihazırda bilinirken e-sigara aromasının e-sigara buharının neden olduğu hücre hasarını artırarak diş eti hücrelerine verdiği zarar da bu şekilde ortaya koyulmuştur. Bu nedenle güvenilirliğine hala şüphe ile yaklaşılan e-sigaranın bu tür zararlarının diş eti hastalıkları, diş kayıpları ve ağız kanseri gibi pek çok soruna yol açabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.