Epilepsi Tedavisi 1857 – Sara Nöbetleri

Epilepsi Tedavisi 1857 – Sara Nöbetleri

Epilepsi, beynin elektriksel aktivitesinde ani değişikliklere neden olan nöbetlerle karakterize edilen nörolojik bir bozukluktur. Bu değişiklikler alışılmadık hareketlere, davranışlara, duygulara ve duyumlara sebep olabilir. Antik kültürlerde epilepsi, bazen ruhlar tarafından lanetlenmekle, şeytanlar tarafından saldırıya uğramakla, cadılıkla veya Tanrı ile temas halinde olmakla ilişkilendirilirdi.

Bazı epilepsi türleri genetik mutasyonlarla ilişkilendirilmişken bazı epilepsiler sinir sinyal kimyasallarında dengesizlikten kaynaklanabilir. Bazı epilepsi türleri ise ani ışık değişimleri gibi harici uyaranlarla tetiklenebilmektedir. 

Bugün, epilepsinin değerlendirilmesi ve teşhisinde EEG, MRG, CAT ve PET gibi tıbbi tarama araçlarından yararlanılır. Epilepsi genellikle ilaç veya beyinde anormal elektriksel aktiviteye neden olan lezyonun çıkarılması gibi cerrahi müdahalelerle kontrol altına alınabilmektedir. Ağır epilepsi türlerinde ise, beyin yarım küresinin korteks bölgesinin çıkarılması nöbetlerin frekansını ve şiddetini azaltmak için uygulanabilecek tek seçenek olabilir. Alternatif olarak boyundaki vagus sinirini veya beyindeki derin yapıları uyarmak için elektrikli cihazlardan yararlanılmaktadır.

  • 1857'de, İngiliz Doktor Charles Locock, basit bir tuz olan potasyum bromidin (KBr) antikonvülzan (antiepileptik etki) özelliklerini gözlemledi. Locock, KBr'nin cinsel isteği azalttığını ve bunun nöbetlerin tedavisindeki başarısına doğrudan etkilediğine inanıyordu (yanlış bir inanıştı). 
  • 1868'de, İskoç Psikiyatrist Thomas Clouston doğru dozajı belirlemek için klinik denemeler yaptı ve denemeleri sonucu hastaların KBr alırken nöbet sayısının azaldığını gösterdi.
  • 1870'lerin ortalarına gelindiğinde, Londra Ulusal Hastanesi'nde yılda iki buçuk tondan fazla KBr tüketiliyordu. KBr epilepsi için ilk etkili ilaç olarak kabul edilebilir. 
  • 1912'de piyasaya fenobarbital (bir barbitürat veya merkezi sinir sistemi depresanı) piyasaya sürülene kadar daha etkili bir ilaç bulunamadı. 

KBr hala köpekler ve kedilerde epilepsi tedavisinde kullanılırken bazı ülkelerde insanlar için de kullanılmaktadır. Bugün, farklı faydaları ve yan etkileri olan 20'den fazla ilaç epilepsi tedavisinde kullanılmaktadır.

Yazı Görselinin Açıklaması: Bir tavan freskindeki Aziz Valentine tasviri (1740). Görselde İnfantil spazm sendromuna (epilepsisi olan çocuklarda oluşan beyin hasarı nedeniyle meydana gelen bir hastalık) sahip çocuktan kaçan şeytan tasvirleri dikkat çekicidir.

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Charles Locock (1799–1875), Sir Thomas Smith Clouston (1840– 1915)

Treatment of Epilepsy 1857. Page 210. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

Bilim eğitimcisi Regina Bailey şöyle yazıyor: "Bir dünya hayal edin, hücreler belirli hastalıkların terapötik tedavisi için yaratılabilir...

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor:  "Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya...

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.   “Uyandığımda bir...

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi (Human Genom Project – HGP), DNA'mızdaki yaklaşık üç milyar kimyasal baz çiftinin genetik dizisini belirlemeye...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında