0
Genetik Anormalliklerin Fazla Olduğu Kanserler İmmünoterapiye Daha İyi Yanıt Verebilir

Genetik Anormalliklerin Fazla Olduğu Kanserler İmmünoterapiye Daha İyi Yanıt Verebilir

Oldukça fazla sayıda genetik mutasyonu olan tümörler, güçlü bağışıklık (immün) yanıtını tetikleyebilir. Çünkü immün sistemin yabancı olarak fark edeceği kadar çok protein (antijen) üretirler. Melanom, mesane ve akciğer kanseri en fazla mutasyona uğrayan kanser türleri arasındadır.

Tümörlerdeki fazla sayıda mutasyon, DNA hasarını onarmak için hücrenin yeteneğini bastıran ve uyumsuzluk onarımında bozukluk ( mismatch repair deficiency ) olarak adlandırılan genetik anormallik sonucu meydana gelmektedir. Bilim insanları, bu anormalliklere sahip olan tümörlerin immün kontrol noktası blokajına daha duyarlı olabileceğini düşünmektedir.

Mismatch Repair Deficiency (MRD) olarak adlandırdığımız bu DNA tamir bozukluğu, kolorektal kanserlerin yaklaşık 15%’inde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca daha az olarak mide, ince barsak, endometriyal, prostat ve yumurtalık kanseri gibi kanser türlerinde de rastlanmaktadır. Lynch sendromunda olduğu gibi anormallik zaman zaman aileden kalıtım yoluyla da geçebilir. Ancak MRD daha çok kişinin yaşamı içinde rastlantısal olarak gelişir.

Yapılan bir araştırmalarda, MRD şeklinde DNA tamir bozukluğu olan olan tümörlerin kanser immünoterapisine duyarlı olduğuna dair kanıtlar elde edilmiştir. Bunun üzerine FDA MRD bozukluğu olan kalın bağırsak kanserli hastaların tedavisi için kanser immünoterapisi Pembrolizumab kullanımına onay vermiştir.

Dahası araştırmacılar, Pembrolizumab’ın MRD bozukluğu olan endometriyal, ampulla, onikiparmak bağırsağı (duodenal) ve mide kanserlerine karşı daha etkin olduğunu görmüşlerdir. 7 hastanın 5’i Pembrolizumab tedavisine yanıt vermiş ve hastalık ilerlemeden geçen süre ortalama 5.4 ay olarak kaydedilmiştir.

Bu araştırma küçük çaplı olsa da, MRD bozukluğu olan ileri evre kanser hastalarında yeni bir tedavi seçeneği olasılığının yolunu açmıştır. Daha ayrıntılı özetleyecek olursak bu çalışma, tümör genetik yapısının değerlendirilmesinin, tümörün hangi organdan kaynaklandığına çok da bakmadan, immünoterapiden kimlerin fayda sağlayacağını tanımlamaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Şimdiden DNA onarım bozukluğu olan kanser türlerinin PD-1 blokajına daha duyarlı olabileceği düşünülmektedir.

Le DT, Uram JN, Wang H, et al.

PD-1 blockade in tumors with mismatch-repair deficiency.

N Engl J Med 372:2509-2520, 2015

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Canlılığı Tanımlayan 7 Temel Özellik: Bilim Gözünden Yaşam

Canlılığı Tanımlayan 7 Temel Özellik: Bilim Gözünden Yaşam

Yaşamı / canlılığı anlamak ve onu derinlemesine incelemek, insanlık tarihi boyunca merak konusu olmuştur. Nobel ödüllü...

Yeni Nesil Tümör Tedavisi: Histotripsy Yöntemi

Yeni Nesil Tümör Tedavisi: Histotripsy Yöntemi

Histotripsy, tıpta yükselen bir yenilik olarak, cerrahi müdahale veya radyasyon kullanmadan tümörleri fiziksel olarak yok etme...

Zayıflama İğneleri ve Kanser: Umut mu, Tehlike mi?

Zayıflama İğneleri ve Kanser: Umut mu, Tehlike mi?

Obezite, günümüzde sigara önlenebilr yaşam kayıplarının en öncemli iki sebebi haline gelmiştir ve birçok kanser türü...

Menopoz ve Meme Kanserinde Sıcak Basmasına Yeni Çözüm: Elinzanetant

Menopoz ve Meme Kanserinde Sıcak Basmasına Yeni Çözüm: Elinzanetant

Menopoz döneminde ve meme kanseri tedavisi gören kadınlarda sıkça görülen sıcak basmaları, yaşam kalitesini ciddi şekilde...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında