Gazeteci Haley Poland şöyle yazmıştır, "Kör bir kişinin görmesine, sağır bir kişinin duymasına ya da iki bacağı da kesilmiş bir kişinin yürümesine yardım etmiş olan protezler Kaptan Hook'tan bu yana çok yol kat etti. Protezler bir zamanlar tahta uzuvlar ve cam gözleriken, şimdi insan vücudu sistemleriyle arayüz oluşturan ve neredeyse akıllı bir şekilde insan sinirleri ve beyniyle iletişim kurmaya tasarlanmış elektromekanik cihazlardır."

Protez, vücudun eksik veya hasarlı bir bölümünü değiştiren veya büyüten bir cihazdır. Örneğin, adını 1881'de British Museum için Mısır eserini satın alan, Mısırbilimci ve antika koleksiyoncusu olan Greville Chester Great Toe, M.Ö. 1295'ten M.Ö 664'e kadar uzanan keten, yapıştırıcı ve alçıdan yapılmış yapay bir ayak parmağıdır. Büyük Ayak Parmağı, yalnızca mumyalama sırasında ölümden sonra takılan bir şey olmadığını düşündüren aşınma belirtilerine sahiptir. Aşınma belirtileri sergileyen bir başka takma ayak parmağı olan Kahire Parmağı, M.Ö. 1.069 – M.Ö. 664'ye tarihlenen bir Mısır mumyasında keşfedildi. Üç yerden birleştirilmiş, muhtemelen Büyük Ayak Parmağından daha işlevseldi.

Orta Çağ zırh üreticileri, uzuvlarını kaybeden askerler için demirden yapay uzuvlar ürettiler. 1500'lerde Fransız cerrah Ambroise Paré, hareketli diz eklemli ve yayla çalışan esnek ayaklı yapay bir bacak geliştirdi. Ayrıca yaylı mekanik elleri de icat etti.

Modern zamanlarda karbon fiber gibi yeni plastikler ve malzemeler, protezlerin güçlü ve hafif olmasını sağladı. Kas hareketlerini elektrik sinyallerine dönüştürerek kontrol edilen miyo-elektrik uzuvlar da günümüzde kullanılmaktadır. Hedeflenen kasın yeniden canlandırılması, daha önce kesilmiş bir uzvun kaslarını kontrol eden sinirlerin artık çalışan bir kasın işlevini kontrol etmeleri için cerrahi olarak yeniden yönlendirildiği bir yöntemdir. Bu yaklaşımı kullanarak, bir kişi belirli bir parmağı hareket ettirmeyi düşündüğünde, örneğin göğüste küçük bir kas alanı kasılabilir ve kasın üstüne yerleştirilen sensörler daha sonra robotik bir protezi kontrol edebilir. Protez kontrolü için doğrudan beyin veya sinir uyarılarını algılayan nörobilişsel protezler araştırılmaktadır.

Yazı görselinin açıklaması: Gerçek parmağı kesilmiş olan 2400 yaşındaki Mısırlı bir kadın mumyasının ayağına hala esnek deri ve ahşap protez başparmağı takılı. Ayak ve parmak Kahire Müzesi'nde sergilenmektedir.

Yazıda geçen tarihi kişiler: Ambroise Paré (1510–1590), Greville John Chester (1830–1892)