Cleveland Clinic İnflamasyon ve İmmünoloji bölümünden Türk Bilim İnsanı Dr. Serpil Erzurum ve ekibinin Journal of Clinical and Translational Science adlı dergide 17 Eylül'de yayımladığı bir araştırmaya göre, grip aşısı COVID-19’a yakalanma riskini arttırmamakla birlikte, hastalığın seyri ve COVID-19 kaynaklı yaşam kaybıyla da ilişkili değildir. Yani grip aşısı yaptırmak sadece influenza virüsleri kaynaklı mevsimsel gripten korur, daha fazlası değil – ki bu da çok önemlidir.
Araştırmacılar, yayınladıkları da makalede grip aşısının sonbahar ve kış aylarında sağlığı korumanın en önemli yolu olduğunu belirtiyor. Etkileri tahmin edilemeyen mevsimsel grip, sağlıklı insanların dahi ciddi solunum yolu enfeksiyonları nedeni ile hastaneye kaldırılmasına neden olabilmektedir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (US-CDC) hazırladığı raporda, 2019-2020 grip sezonunda 39-56 milyon hastalık vakasını olduğunu, 740.000’den fazla kişinin hastaneye yatış yaptığını ve ABD’de 62.000 kadar kişinin grip nedeni ile yaşamını kaybettiğini açıkladı.
Grip aşısı her zaman olduğundan daha önemli
1918 Grip Pandemisi'ni araştıran çalışmalar, 2020 sonbahar ve kışında ikinci bir COVID-19 dalgasının mümkün olduğunu göstermektedir. Diğer yandan mevsimsel gribin de en aktif olduğu zaman dilimine karşılık gelen ikinci dalga, ciddi kaygı yaratmaktadır.
Sosyal mesafe, maske kullanımı gibi önleyici tedbirler, gribin yayılmasını azaltmaktadır. Ancak bireysel olarak uyulması gereken tedbirlerin yanında, grip aşısını yaptırmak her yıl olduğundan daha önemlidir. Bu durum, mevsimsel grip ve COVID-19 vakalarının birlikte görülmesini önlemeye yardımcı olacak en önemli çözüm yoludur.
Güncel klinik çalışma bize neyi gösteriyor?
Çalışmada 8 Mart 15 Nisan 2020 tarihleri arasında, yalnızca COVID-19 testi pozitif çıkan kişiler değil aynı zamanda, şüphe ile hastaneye başvurarak test yaptıran 13.000’den fazla hastanın verileri kullanıldı.
Araştırmada, hastalar 2019 sonbahar kış dönemi için grip aşısı olanlar ve hiç aşı olmayanlar olarak 2 gruba ayrıldı. Araştırma sonuçları, 2019 sonbaharında veya kışında adjuvansız grip aşısı alan kişiler ile aşıyı almayanlar arasında COVID-19 görülme sıklığı veya şiddeti açısında hiçbir fark olmadığını ortaya koymaktadır. Her iki grup için de hastaneye yatış, yoğun bakım ünitesine yatış ve yaşam kaybı açısından benzer risklerbulunmaktadır.
En kısa zamanda grip aşısı olunmalı!
Grip aşısı, kendi ve çevrenizdekilerin sağlığını korumak için atılabilecek en temel adımdır. Bu nedenle, araştırmacılar ve doktorlar, kişilerin yaygın ve erken grip aşılama politikasına bağlı kalmasının, eş zamanlı viral enfeksiyonlar ve salgınlar veya pandemi riskini azaltmaya yardımcı olacağını inanıyorlar. Bu durum halk sağlığını korumaya yardımcı olurken aynı zamanda var olan COVID-19 kaynaklı hastane yükünün de azaltılmasına destek olacaktır.
Serpil Erzurum kimdir?

Cleveland Clinic Lerner Araştırma Enstitüsü Başkanı Dr. Serpil Erzurum, ABD'nin önde gelen doktorlarından biridir. ABD'de aynı zamanda iyi bir araştırmacı, eğitimci ve lider kadın mentörlerden biri olarak tanınmaktadır.
2017-2018 yılları arasında Amerikan Hekimler Derneği (Association of American Physicians) başkanlığını yapan Dr. Serpil Erzurum, akciğer hastalıkları ve yoğun bakım tıbbı kurul sertifikasına sahiptir.
Ülkenin en büyük araştırma enstitülerinden biri olan ve yıllık 260 milyon dolardan fazla araştırma fonu ile Lerner Araştırma Enstitüsü'nde Erzurum, laboratuvar bilimcileri ile hekim-bilim insanları arasındaki işbirliğini artırdı.
Kanser, kalp-damar, nöroloji-göz ve inflamasyon temel olarak ilgilendiği 4 alandır. Ayrıca biyomedikal mühendisliği, genomik ve veri bilimleri araştırma alanlarıyla yakın ilgilenmektedir. Sonuç, hızlandırılmış klinik deneyler, daha fazla hükümet temelli hibeler ve iyileştirilmiş hasta bakımı olmuştur.
Ayrıca Erzurum, yeni Terapötik Keşif Merkezi'ni kurdu ve onlara daha iyi hizmet verebilmek için grupların ve toplulukların sağlığını analiz eden Nüfus Sağlığı Araştırma Merkezi'nin kurulmasına öncülük etti.