Halen Köpeğimi Gezdirebilir Miyim? Ve Koronavirüs Hakkında Diğer Aklımızı Kurcalayanlar

Halen Köpeğimi Gezdirebilir Miyim? Ve Koronavirüs Hakkında Diğer Aklımızı Kurcalayanlar

Dünya çapındaki doğrulanmış yeni koronavirüs hastalığı COVID-19 vakalarının sayısı 1.3 milyon civarında. 6 Nisan itibarı ile ülkemizde 30 bin kişinin testi pozitif olarak sonuçlandı ve 600'den kişiden fazlası da hayatını kaybetti.

Okuyucularımızın şu anki duruma yönelik sıkça sordukları soruların işte cevapları;

Günlük İhtiyaçlarını Gidermek Amacıyla Köpeğimi Gezdirebilir miyim?

Evet, gezdirebilirsiniz.

Evcil hayvanları olan insanlara önerimiz; tuvalete ve yürüyüşe ihtiyaç duyan bir köpekleri varsa, tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için bunu gerçekleştirmeleri, yürüyüşü ise mümkün olduğu kadar kısa tutmaları.

Ancak köpeğinizi gezdirirken dışarıdaki insanlarla aranıza 2 metre mesafe koymanız önemli. Köpeğinizin yönlendirmesiyle ilgili resmi kurumlar tarafından açıklanan bir yönerge yok, ama sosyal mesafeyi koruyabilmek adına başkaları ile aranızda en az 2 metre bu kuralına dikkat etmelisiniz.

Bu konuda sıkıntı yaşayan bir insana yardım etmek için de evden çıkabilirsiniz. Ve bu yardım, örneğin yaşı 65'ten büyük olan birinin köpeğini yürüyüşe çıkarmak da olabilir. Bunu yaptığınızda köpekle ilgilenmeden önce ve sonra mutlaka ellerinizi yıkamanız ve köpeğin sahibiyle aranızda 2 metrelik mesafeyi korumanız gerektiğini hatırlamalısınız.

Virüs Farklı Yüzeylerde ne Kadar Süre Yaşıyor? Bir Arkadaş Gazetemi Aldı, Alışverişimi Yaptı ya da Dışarıdan Yemek Sipariş Ettim, Ambalajları ne Şekilde Açmalıyım?

Yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) öncelikli olarak enfekte olmuş bir insanın öksürüğünde ağzından ya da burnundan çıkan damlacıklar yoluyla yayılır. Virüsün bulaşması için en yaygın yol; enfekte olmuş bir insanla yakın temas kurmaktır.

Aşağıda koronavirüsün yayılmasına dair yapılan bir mini-deney görülebilir:

Ancak bazı kanıtlar virüsün vücudumuz dışındaki yüzeylerde de belli bir süre canlı kalabileceğini gösteriyor. Virüslü bir yüzeye dokunduktan sonra burnumuza ve ağzımıza dokunmamız enfekte olma olasılığımızı doğuruyor.

Geçen ay yayınlanan bir çalışma virüsün 2 ila 3 güne kadar plastik ve paslanmaz çelikte, 24 saate kadar da karton gibi yüzeylerde canlı olarak kaldığını gösteriyor. Ancak zamanla virüs gücünü yitirmeye başlıyor.

Ambalajları mutfak temizleyicileriyle dezenfekte etmek ya da paketleri açtıktan hemen sonra ellerinizi su ve sabunla yıkamak akıllıca bir karar olur.

Gazete gibi yıkanamayan şeyler için, her ne kadar bulaşma olasılığı düşük olsa da, düzenli olarak el yıkamak mantıklı olacaktır.

Virüsün en uzun süre plastik ve paslanmaz çelik gibi yüzeylerde kalabildiğini göz önünde bulundurarak kapı kollarını da düzenli olarak dezenfekte etmek faydalı olacaktır.

Meyve ve Yeşillikleri Almak Güvenli mi? Değilse de bu Durumu Güvenli Bir Hale Getirmek İçin ne Yapmalıyım?

Sebze-meyve gibi paketsiz gıdaları akan suyun altında güzelce yıkamak ve kurumaya bırakmak, sonrasında ise elleri su ve sabunla yıkamak gerekiyor.

Doğum ve Eşler Hakkındaki Mevcut Strateji ne Olmalı?

Erkek eşler koronavirüs belirtileri göstermediği sürece, bebek bekleyen annelere doğum öncesi ve sonrasında destek olmaya devam etmelidir. Fakat bu dönemde eşler doğumhaneye veya ameliyathaneye girmekte ısrarcı olmamalıdır.

Artık hastaneler en fazla 1 refakatçi kabul etmektedir, bu nedenle aileler bu süreci dikkatli planlamalıdır, anneye kimin bakım vereceği önceden belirlenmelidir.

Anlaşılır şekilde, bazı hamile kadınlar, koronavirüse yakalama riskinin arttırması yüzünden hastaneye gitme konusunda gergin hissetmekteler.

Doğum birimleri, telefonla veya video bağlantısı yoluyla bazı istişareler gerçekleştiriyor. Ancak kadın doğum uzmanı veya ebe ile yapılacak bazı yüz yüze görüşmeler, anne ve bebeğin refahı için şarttır.

Bu Dönemde Taşınmak Doğru Değil mi?

Taşınılacak ev boş ise, nakliye sırasında kurallara uyulduğu sürece harekete geçebilirsiniz. Mülk dolu ise, alıcı / kiracı ve satıcı / kiralayan alternatif bir hareket tarihi belirlemeye teşvik edilmelidir.

Kimse bu salgının net olarak ne zaman biteceğini bilmiyor, 2 yıla veya aşısı bulununcaya dünyayı dolaşabilir. Bununla birlikte havaların ısınması ile birlikte salgının şiddetini azaltması bekleniyor. Bu dönemde rehavete kapılıp sosyallik abartılmamalı ve bu dönem sonbahara iyi bir hazırlık için değerlendirilmelidir. Bir sonraki sefer daha hazırlıklı olmak herkesin aklında bulunması gereken bir fikir olmalı.

Coronavirus: Can I still walk my dog? And other questions

bb.com - 2 April 2020

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


217 Kez COVID Aşısı Yapıldığı Halde Yan Etki Yaşamayan Bir Adam Bildirildi

217 Kez COVID Aşısı Yapıldığı Halde Yan Etki Yaşamayan Bir Adam Bildirildi

Almanya'dan 62 yaşındaki bir adam, araştırmacılara göre "özel nedenlerle" büyük sayıda aşı yaptırdığını söyledi. The Lancet Infectious...

Çin'de İlk H3N8 Kuş Gribi İnsan Ölümü – DSÖ İnsanlarda Kolay Yayılmadığını Belirtiyor

Çin'de İlk H3N8 Kuş Gribi İnsan Ölümü – DSÖ İnsanlarda Kolay Yayılmadığını Belirtiyor

Çin'de H3N8 kuş gribinden kaynaklanan ilk insan ölümünün gerçekleştiği bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan...

Yeni Covid Varyantı XBB.1.5 Nedir? Hakkında Ne Biliyoruz?

Yeni Covid Varyantı XBB.1.5 Nedir? Hakkında Ne Biliyoruz?

Covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 adlı koronavirüsün yeni bir alt varyantı olan XBB.1.5 giderek yayılmaya ve...

Bazı Covid-19 Hastaları, Kalıcı Tat ve Koku Kaybı Yaşıyor

Bazı Covid-19 Hastaları, Kalıcı Tat ve Koku Kaybı Yaşıyor

26 Temmuz 2022'de The BMJ'de adlı dergide online yayımlanan bir araştırmaya göre, COVID-19'lu hastaların bir kısmı,...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında