
HER2 Pozitif Meme Kanserinde En Etkili Birinci Basamak Tedavi: 13.8 Ay Kazanç
📢 NEJM Yayınıyla Güncelleme
DESTINY-Breast09 çalışmasının tam verileri 29 Ekim 2025'te New England Journal of Medicine’da yayımlandı (DOI: 10.1056/NEJMoa2508668).
T-DXd + pertuzumab kombinasyonu, metastatik HER2-pozitif meme kanserinde birinci basamakta standart THP rejimine göre anlamlı üstünlük gösterdi ve yeni tedavi standardı olmaya aday konumuna geldi.
ASCO 2025’te Büyük İlgi Gören Çalışma
Meme kanseri, her yıl 2.3 milyon yeni tanı ile dünyada akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanserdir ve bu hastalığın yaklaşık %15–20’si HER2 adlı proteinin yüksek düzeyde ifade edildiği alt tipe aittir.
Geçmişte agresif seyriyle bilinen bu alt tip, hedefe yönelik tedaviler sayesinde dramatik biçimde iyileşmiştir. Ancak tanı anında hâlâ %5–10 hasta metastatik evrede saptanmakta ve bu grup için uzun süreli kontrol zordur.
DESTINY-Breast09 çalışması, ASCO 2025’te sunulmuş ve şimdi NEJM’de yayımlanarak HER2-pozitif ileri evre hastalıkta paradigmayı değiştirebilecek bir kanıt sunmuştur.

Çalışma Tasarımı: DESTINY-Breast09
Faz 3, çok merkezli ve randomize bu çalışmaya metastatik evrede daha önce tedavi almamış 1.157 HER2-pozitif hasta dahil edildi. Katılımcılar 1:1:1 oranında üç kola randomize edildi:
- T-DXd + pertuzumab
- T-DXd + plasebo (henüz kör)
- THP: taksan (docetaksel veya paklitaksel) + trastuzumab + pertuzumab (standart kol)
Primer sonlanım noktası, progresyonsuz sağkalım (PFS) olarak belirlendi. Değerlendirmeler bağımsız merkezi inceleme (BICR) tarafından yapıldı.
T-DXd + Pertuzumab: 13.8 Ay’lık PFS Kazancı
- Ortanca takip süresi: 29.0 ay
- T-DXd + P kolu: mPFS = 40.7 ay (95% CI: 36.5–NC)
- THP kolu: mPFS = 26.9 ay (95% CI: 21.8–NC)
- Risk azalımı: %44
- HR: 0.56 (95% CI: 0.44–0.71, p < 0.00001)
Yanıt oranı (ORR): %85.1 vs %78.6
Tam yanıt oranı: %15.1 vs %8.5
Yanıt süresi (DoR): 39.2 ay vs 26.4 ay
Bu fark, metastatik HER2-pozitif meme kanseri için bugüne dek bildirilen en uzun progresyonsuz sağkalım değerlerinden biridir.
Güvenlik Profili ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Grade ≥3 yan etki oranı: %63.5 (T-DXd + P) vs %62.3 (THP)
- En sık toksisiteler: nötropeni, hipokalemi, anemi
- İAH / pnömonitis: %12.1 (T-DXd + P) vs %1.0 (THP)
- 2 hasta İAH nedeniyle yaşamını kaybetti (grade 5)
Yeni bir güvenlik sinyali saptanmadı, ancak interstisyel akciğer hastalığı riski nedeniyle yakın izlem öneriliyor.
Klinik Uygulama ve Açıkta Kalan Sorular
Uzun Süreli Kombinasyon Ne Kadar Gerekli?
DESTINY-Breast09’da hastalar yaklaşık 3.5 yıl boyunca T-DXd + P aldı. Oysa klasik THP rejiminde yalnızca 4–6 ay kemoterapi sonrası idame uygulanıyordu. Bu fark, yaşam kalitesi, toksisite ve ekonomik yük açısından yeni tartışmalar başlatıyor.
T-DXd Sekanslaması Nasıl Olmalı?
Önceki DESTINY-Breast03 çalışması, T-DXd’nin ikinci basamakta dahi 28.8 ay mPFS sağladığını göstermişti. Bu durum şu soruları gündeme getiriyor:
- Her hastada T-DXd ilk basamakta mı tercih edilmeli?
- THP sonrası sekanslama bazı hastalarda daha mı uygun olur?
- T-DXd + P kombinasyonu sadece indüksiyon amacıyla kullanılıp sonrasında trastuzumab + pertuzumab idamesine mi geçilmeli?
Sonuç: Tedavi Paradigmasında Değişim Kapıda
DESTINY-Breast09, birinci basamakta T-DXd + pertuzumab kullanımını destekleyen en güçlü kanıtı sunmuştur. Bu kombinasyon, HER2-pozitif metastatik meme kanserinde yeni standart tedavi adayı olarak öne çıkmaktadır.
Bununla birlikte, uzun vadeli güvenlik, yaşam kalitesi ve sekanslama stratejileri konularında daha fazla veriye ihtiyaç devam ediyor.
1. Tolaney, Sara, et al. Trastuzumab deruxtecan (T-DXd) + pertuzumab (P) vs taxane + trastuzumab + pertuzumab (THP) for first-line (1L) treatment of patients (pts) with human epidermal growth factor receptor 2–positive (HER2+) advanced/metastatic breast cancer (a/mBC): Interim results from DESTINY-Breast09. Journal of Clinical Oncology, 43(17_suppl), ASCO 2025 LBA1008. https://doi.org/10.1200/JCO.2025.43.17_suppl.LBA1008
2. Baselga J, Cortés J, Kim SB, et al; CLEOPATRA Study Group. Pertuzumab plus trastuzumab plus docetaxel for metastatic breast cancer. N Engl J Med. 2012;366(2):109-119.
3. Hurvitz SA, Hegg R, Chung WP, et al. Trastuzumab deruxtecan versus trastuzumab emtansine in patients with HER2-positive metastatic breast cancer: updated results from DESTINY-Breast03, a randomised, open-label, phase 3 trial. Lancet. 2023;401(10371):105-117.



