Himalaya tuzu nedir? Etkileri, yanlış bilinenler ve sağlık riskleri

Himalaya tuzu nedir? Etkileri, yanlış bilinenler ve sağlık riskleri

Himalaya deniz tuzunu günlük olarak; yemeklerde lezzet için, banyoda detoks amaçlı, hatta içeceklerinde ve diyetlerinde metabolizmayı hızlandırmak, kemikleri güçlendirmek, tansiyonu düşürmek için yanlış hatta normalden fazla kullanan kişilerin sayısı gittikçe artmakta.

Himalaya tuzu hakkında genel olarak toplumda kulaktan kulağa dolaşan sağlıklı olduğuna dair yanlış bir algı var. Aksine himalaya tuzunun kullanımı bazı sağlık riskleri ve sorunlarına yol açabilir.

Himalaya deniz tuzunun içeriğinde ne vardır?

Bazı kişisel web siteleri veya blog yazılarında himalaya tuzunun, spektral analiz sonucunda 84 eser mineral ve element içerdiğinin bulunduğu iddia edilir. Buradaki sorun, spektral analizin tuz distribütörünün kendi bünyesinde yapılması ve bizim için güvenilir bir bilgi kaynağı olmamasıdır.

Himalaya tuzu bileşenlerinin sağlık yararları ile ilgili iddialar, güvenilir ve bilimsel olarak dökümante edilmiş bir spektral analiz ortaya çıkmadığı sürece güvenilir kabul edilmemelidir.

Bununla birlikte, şimdiye kadar yapılan ve bilimsel olarak rapor edilen çalışmalarda himalaya tuzunun sofra tuzu ile benzer kimyada olduğu ve sağlık açısından en önemlisi sodyum klorür (NaCl) yönünden de eşit olmasıdır (himalaya tuzunda iddia edildiği gibi sodyum olmadığı doğru değildir).

Himalaya deniz tuzu kan basıncını (tansiyonu) düşürüyor mu?

Himalaya deniz tuzunun kan basıncını düşürdüğüne dair bir kanıt veya rapor bulunmamaktadır! Biyolojik olarak antihipertansif yani tansiyon düşürücü etki yaratması imkansızdır. Çünkü kimyasal olarak sofra tuzu ile benzerdir ve tansiyonu düşürmek yerine artırıcı etkisi vardır ve bu hali ila kalp-damar sağlığı için güvenli değildir.

Himalaya deniz tuzu kan dolaşımını iyileştiriyor mu mu?

Himalaya deniz tuzunun dolaşımı artırdığına veya kan sulandırıcı etkisine dair güvenilir bir bilgi yoktur, ancak asılsız iddialar çoktur. Himalaya deniz tuzunun dolaşımı artırması bir şehir efsanesinden öteye girmez.

Himalaya deniz tuzu reflüyü azaltır mı?

Asidik reflü ile ilgili 20.000’den fazla çalışmanın hiç birinde himalaya deniz tuzu hakkında bir ifade yoktur. Yani himalaya deniz tuzu reflüyü hafifletmeye yardımcı olmaz.

Himalaya deniz tuzu, sofra tuzundan daha sağlıklıdır mı?

Genel olarak tuzlarla ilgili en önemli kaygı içerdikleri sodyumla ilgilidir. Bazı doktorlar tarafından himalaya tuzunun standart sofra tuzlarına oranla daha sağlıklı olduğu düşünülse de ikisinin de sodyum içeriği eşittir. Bu da asıl sağlıksız olan kısmıdır. Doğal olan her şey sağlığımız açısından faydalı olduğu anlamına gelmiyor. Çok az olmak şartıyla illa tuz kullanılacaksa ve eğer tadını seviyorsanız himalaya tuzu tercih edilebilir.

himalaya tuzu lambalari faydali mi 931983

Peki Himalaya tuzu lambaları?

Büyük bir parça himalaya tuzunun içine yerleştirilmiş ampul ile tasarlanan aydınlatmalardır. Doğadan esinlenilerek tasarlanmış bu pembe lambaların başka bir faydası var mı? Söylentilere göre bu lambalar havadaki suyu ve tozu çekiyor. Ayrıca havadaki katyonları çekip anyonları serbest bıraktığı düşünülüyor. Negatif şeyleri çekip geriye ışık veriyor ve astım hastalarına iyi geliyor diye düşünenler var. Peki kanıtları var mı? Gelin birlikte bakalım:

Himalaya tuzu lambaları astım hastalığı için faydalı mı?

Astım hastalığı olan insanlara himalaya tuzunun faydalı olduğuna dair hiç bir kanıt yoktur.

Speleoterapi mağaraları Avrupa’nın doğusunda; tuz, radyasyon, nem, hava basıncının yeraltında astımlı bir hastanın zaman geçirerek tedavisine yardımcı olduğuna inanılıyor. Ancak İngiltereli araştırmacılar speleoterapi ile ilgili de bilimsel bir temeli olmadığı sonucuna vardılar.

Himalaya tuzu lambaları güvenli mi?

Üzerinde durulması gereken bir soru; ıslak ve tuzlu yani bir çeşit iletkenin elektik kaynağıyla doğrudan temas içinde olması ne kadar güvenilir olabilir? Peki Lambalar gerçekten tozları mıknatıs gibi çekiyorsa ve mikropartiküllerinin tutması güvenli ve hijyenik olabilir mi? Bu durumda lamba nasıl temizlenir? Lambanın ömrü nedir? Gibi önemli sorular akla geliyor. Bu sorular ve cevapları bilimsel literatürde yer almamaktadır.

Bir tedavinin etkinliğini görmek için randomize kontrollü bir deneme şöyle yapılır:

Çalışmaya medikal durumları olan insanlar tamamen bilgileri dahilinde alınırlar. Rasgele iki gruba ayrılırlar; hangi tedaviyi aldığının farkında olmayan bu iki grubun yarısı aktif tedavi alırken diğer yarısı plasebo ya da sahte tedavi alırlar. Hastalar takibe alınır; eğer sonunda tedavi gören grup plaseboya göre daha iyi sonuç alırsa tedavinin etkinliği kabul edilecektir. Fakat himalaya tuzuyla ilgili böyle bir çalışma yoktur. Bu nedenle himalaya tuzunu insanlara öneremeyiz.

İnternet yazarlarına da sorumluluk düşüyor

İnternette oldukça fazla bilgi ve bilgi kaynağı bulunmakta. Özellikle sağlıkla ilgili web, blog yazılarında insanlara zarar vermemek amacıyla emin olunmayan ve bilimsel bir kaynağa dayanmayan bilgiler yayımlanmamalı. Yayımlanan yazılarda da yeni bilgiler ve araştırmalar oldukça güncellenmeli. Günlük beslenmemizde tuzu azaltmak başta kalp-damar ve böbrek hastalıkları olmak üzere birçok hastalıkta hayati öneme sahiptir. Fakat "zararsız tuz", "tansiyonu yükseltmeyen tuz" gibi söylemler, zaten toplumda normalin üstünde olan ve birçok sağlık problemine yol açan tuz tüketimini aşağı çekmeyi çok daha zorlaştırmaktadır.

Sonuç olarak, himalaya deniz tuzu hakkında bir araştırma olmadığından dolayı bu tuzu tavsiye edemeyiz ve etmemeliyiz. Kanıta dayalı modern tedavi yöntemlerini, toplumun inançları yönündeki alternatif tedavi yöntemlerinden ayırt etmemiz ve dikkatli olmamız gerekir. İnternet yazarlarının da sorumluluk bilincinde olup bu konuyu ciddiye almaları gerekmektedir.

1. Is sea salt better for you than regular table salt?

abc.net.au

2. What's the difference between sea salt and table salt?

mayoclinic.org

3. Beamon S, Falkenbach A, Fainburg G, Linde K.

Speleotherapy for asthma.

Cochrane Database Syst Rev. 2001

4. Review.Bar-Yoseph R, Kugelman N ve ark.

Halotherapy as asthma treatment in children: A randomized, controlled, prospective pilot study.

Pediatr Pulmonol. 2016

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Belirsiz ve İnatçı Şikayetlerin Ardındaki Gerçek – Somatik Semptom Bozukluğu

Belirsiz ve İnatçı Şikayetlerin Ardındaki Gerçek – Somatik Semptom Bozukluğu

Her doktor, belirli fiziksel nedenler bulunamayan belirti ve şikayetlerden muzdarip hastalarla karşılaşır. 15 Haziran 2024'te The...

Çay İçmek, Kalp-Damar Hastalıklarına Bağlı Yaşam Kaybı Riskini Azaltıyor

Çay İçmek, Kalp-Damar Hastalıklarına Bağlı Yaşam Kaybı Riskini Azaltıyor

Çay içmenin, sağlık açısından bildirilen birçok faydası bulunmaktadır ancak bu çalışmaların çoğu yeşil çayın daha fazla...

Günde sadece 1 adet sigara içmek bile kalp-damar hastalığı riskini artırıyor!

Günde sadece 1 adet sigara içmek bile kalp-damar hastalığı riskini artırıyor!

Geçtiğimiz günlerde BMJ (British Medical Journal) adlı dergide açıklanan çalışmada, günde sadece bir adet sigara içmenin,...

Kahvaltı Yaparak Kalp Hastalıklarının Riskini Nasıl Azaltabilirsiniz?

Kahvaltı Yaparak Kalp Hastalıklarının Riskini Nasıl Azaltabilirsiniz?

American College of Cardiology adlı dergide yayımlanan yeni araştırmaya göre öğün olarak kahvaltıyı atlamanın ateroskleroz (atar...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında