American College of Cardiology adlı dergide yayımlanan yeni araştırmaya göre öğün olarak kahvaltıyı atlamanın ateroskleroz (atar damar yağlanması, damar sertleşmesi) riskini artırdığı ve arterlerin plak birikimi nedeniyle sertleşmesi ve daralmasıyla ilişkili olduğu bildirildi.

Sağlıklı bir kahvaltının; ideal kilo ve kolesterol dahil, kalp sağlığı açısından da çok önemli olduğu görülmektedir.

Araştırmacılar kahvaltı alışkanlığı olmayan kişilerin genel olarak sağlıksız bir yaşam biçimine sahip olduğunu düşünüyorlar. Bu çalışmayla da yanlış olan bu alışkanlığın değiştirilerek kalp-damar hastalıkları riskini de nasıl azaltabileceklerinin kanıtlarını sunma imkanı sağlamıştır.

Madrid’de kalp-damar ya da kronik böbrek rahatsızlığı olmayan kadın ve erkek gönüllülerden oluşan 4.052 kişiyi inceledi. Kahvaltıda aldıkları enerjiyi günlük toplam aldıkları enerji yüzdesine göre kıyasladılar. %2.9’u kahvaltı yapmayan, %69.4 düşük enerjili kahvaltı yapan ve %27.7’si normal kahvaltı yapan kişilerdi.

Damar sertleşmesi olarak bilinen ateroskleroz, kahvaltı yapmayan ve düşük enerji içeren yani geçiştirilmiş diyebileceğimiz kahvaltı yapan kişilerde yüksek oranda görüldü.

Ayrıca düzenli kahvaltı yapanlara kıyasla düşük enerjili kahvaltı yapan veya atlayan kişilerde kardiyometabolik risk göstergeleri daha yaygın çıkmış.

Kahvaltı yapmayan kişilerde bel çevresi daha geniş, vücut kitle indeksi, kan basıncı, kan yağları ve açlık glikoz düzeyi daha yüksek görülmüştür. Kahvaltı yapmayan kişilerin daha sağlıksız yaşama sahip olduğu; hipertansiyon ve obeziteye daha yatkın oldukları ortaya çıkmıştır. Buna göre; kilo vermek isteyenlerin özellikle kahvaltıyı atlamamalarının gerekliliğini ortaya koymaktadır.

İnsanların %20-30'u kahvaltıdan vazgeçerek obezite riskiyle beraber kardiyometabolik anormallikleri de giderek yaygınlaştırdığı söylenebilir. Kahvaltı alışkanlığı küçük yaşta edinilmeli. Çocuklarda kahvaltıyı aksatmak küçük yaşlardaki obezite risklerini de artırmaktadır. Kahvaltının yapılmaması demek; günün ilerleyen saatlerinde saha fazla ve sağlıksız gıdalar tüketmeye yönlendirir. Yapılmayan kahvaltı hormonal dengesizliklere neden olabilir ve sirkadiyen ritmi olumsuz etkileyebilir. Bu araştırmayla kahvaltının önemini bir kere daha anlamış bulunmaktayız.