
Isı Sensörlü Sütyen ile Meme Kanserinde Erken Tanı
Kanser söz konusu olduğunda daha oluşmadan önlemek, şüphesiz en olumlu sonuçları veren yaklaşımdır. Her ne kadar kanserlerin yarısı önlenebilir sebeplerden oluşsa da, bazı kanserleri önlemek mümkün değildir. Bu durumda erken tanı ve erken tanıyı sağlayabilecek kanser taramaları en değerli yaklaşımlardır. Onkolojide her geçen gün yeni erken tanı araçlarının geliştirildiğine tanık olmaktayız. Bunlardan biri de meme kanserine erken tanı koymayı amaçlayan özel bir biyosensör sütyendir.
Meksika'da tasarlanan ve EVA adı verilen bu biyosensör sütyen, memedeki anormal büyümeleri termal (ısı) algılama ve yapay zeka kullanarak erken dönemde tanımaya çalışmaktadır. Bu sütyenin geliştiricisi Higia Teknolojileri'nin CEO'su Julián Ríos Cantú, EVA'nın erken tanı için sadece kullanımı kolay olmakla kalmayıp, aynı zamanda mevcut tarama mamorafideki boşlukları da doldurduğunu söylüyor.
İlginizi Çekebilir:
Bugün kadınlar meme kanseri taraması söz konusu olduğunda birkaç seçeneğe sahiptir: Meme ultrasonografisi (diğer seçeneklerden daha düşük özgüllüğe sahiptir) veya bir meme emarı (daha yüksek maliyetli) tercih edilebilir. Ancak standart seçenek, 45 yaş ve üstü kadınlar için yıllık veya iki yılda bir mamografidir. Fakat bu 3 yöntem için de bir doktora görünmeli veya düşük doz da olsa radyasyona maruz kalınmalıdır (mamografide).
Termal Biyosensör Sütyen EVA Nasıl Nalışır?
Kullanıcı termal algılama fincanlarını bir spor sütyenine yerleştirir, EVA Sağlık Uygulaması'nı açar, talimatları izler ve fincan termal verileri toplarken 60 dakika bekler. Bundan sonra EVA, verileri Bluetooth aracılığıyla gönderir ve yapay zeka uygulaması, kullanıcıya bir değerlendirme sunmak için sonuçları analiz eder. EVA, riskli bir durum fark ederse, bir sağlık uzmanı ile ileri tetkik için başvuru önermektedir.
Kişisel sağlık verilerinin bir yapay zeka tarafından analiz edilmesi veya cihazın hacklenme ihtimali kimilerine sevimli gelmeyen bir fikir gibi görünse de Cantú, Higia Teknolojileri'nin gelişmiş şifreleme dahil olmak üzere kullanıcı verilerini korumak için adımlar attığını söylüyor.
Şimdiye kadar, EVA Meksika'da klinik araştırmalar geçirdi ve bu denemeler sayesinde cihazdan yüzde 87.9 duyarlılık ve yüzde 81.7 özgüllük sonuçları elde edildi. Meksika'da, şirket halihazırda 5000 cihaz sattı.
EVA'ya ilgi artmaya devam ediyor. 2017 yılında Meksika'nın Bilim ve Teknoloji Başkanlığı Madalyası'na layık görülen Cantú, bugüne kadar çeşitli ödüller aldı ve EVA, Forbes Magazine Mexico tarafından "2018'in En Umut Verici İşlerinden" biri seçildi.
İleriye dönük olarak, şirket ABD pazarına girmek istiyor ve Ekim 2018'de Stanford Medicine ile bir yıl kadar sürecek olan klinik araştırmalara başlamayı planlıyor. Bu klinik araştırmaların ardından cihazın, FDA onayı alma sürecine devam edeceği şirket medikal direktörü tarafından ifade edilmekte.
Cihazın Meksika dışında nihai fiyatlandırması hala netlik kazanmış durumda değil. Meksika dışında 2018 yılı içinde Japonya'da satılmaya başlanması planlanıyor. Ancak Cantú, ürünün mümkün olduğunca ekonomik ve erişilebilir olmasını istediğini söylüyor. Bu nedenle, kanser tarama testlerine ulaşma imkanının az olduğu gelişmekte olan ülke kadınları için ilk seçenek olabilir diyor.
Sonuç
Kansere bağlı yaşam kayıplarını azaltacak en önemli strateji gelecekte de erken tanı olacaktır. Bu yönde sarfedilen tüm emekler boşa gitmeyecektir. Erken tanıda bu tür eksternal (dıştan) sensörler mi, internal (içten) biyobelirteçler ve sensörler mi derseniz, ben ikincisi derim. 20 yıl önce bu gelişme heyecan verici olabilirdi, ancak bilimde yeni buluşlar ve teknolojik devinim hızına baktığımızda şu an için müthiş bir buluş olarak adlandıramayacağım. Pratik kullanımını ve klinik yansımalarını birlikte izleyelim.
Sarah Wells
Y Combinator invests in non-invasive breast cancer screening bra EVA
techcrunch.com - 18 Aug 2018