0
Yüksek Kaliteli Diyet, Kanser Tedavisi Görmüş Kişilerin Yaşam Kaybı Riskini %65 Düşürebilir

Yüksek Kaliteli Diyet, Kanser Tedavisi Görmüş Kişilerin Yaşam Kaybı Riskini %65 Düşürebilir

Kanser tedavisi gömüş dengeli, besin değeri zengin bir diyet tüketenlerin, yeni yapılan bir araştırmaya göre yetersiz/zayıf beslenen kanser tedavisi görmüş kişilere göre yaşam kaybı riskleri yüzde 65 daha düşüktür. Çalışmadan çıkan sonuçlara göre; kanser tedavisi görmüş kişiler (cancer survivor) tek tip beslenmek yerine; yaş, boy ve kilo faktörleri dikkate alınarak ayarlanan porsiyon büyüklüğünde çeşitli sebzeler, meyveler, tam tahıllar, proteinler ve süt ürünlerinden zengin bir diyet ile beslenmeleri gerekiyor. Hatta sadece kanser tedavisi görmüş olanlar değil, aynı zamanda var olan sağlığı korumak ve kanser riskini azaltmak için de bu yönde beslenmede özen gösterilmesi öneriliyor.

Çalışmanın Detayları

Sağlıklı bir diyetin kanseri yaşamış kişilerin sonuçlarını nasıl etkilediğini belirleyebilmek için ABD Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi ekibi 1988 ve 1994 arasındaki Amerikalı yetişkinler ve çocukların verileri sağlık ve beslenme durumunu değerlendirmek için analiz etti. Anket katılımcılardan önceki 24 saat boyunca yedikleri her şeyi bildirmelerini istedi.

Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi araştırma ekibi, katılımcılar arasında yaklaşık 1.200 kanser yaşamış kişilerin diyetlerini, diyet kalitesinin bir ölçüsü olan Sağlıklı Beslenme İndeksi puanı kullanılarak değerlendirildi. Bu rehbere göre dengeli ve iyi kaliteli bir diyet şunları içerir; meyveler, sebzeler, tam tahıllar, süt ürünleri, doymuş yağlar, proteinler, kolesterol ve sodyum ihtiyacını karşılayan ve yeterli gıda çeşitlerini içeren sağlıklı beslenme anlamına gelir. Yani sebze, meyve ve tam tahıllar başta olmak üzere, tüm besin gruplarından dengeli bir şekilde faydalanmak önemli; doymuş yağlar dahi listede var. "Şu kesinlikle yenmemeli" şeklinde bir yaklaşım yok; bununla birlikte tabii ki aşırı işlenmiş/rafine gıdalar, sağlıklı beslenmenin bir üyesi olarak görülmüyor. Doğal/dengeli beslenmenin önemi vurgulanıyor, belli besin gruplarının tamamen eliminasyonu, sağlıklı beslenmeye örnek olamaz.

İlgili Konu:

Daha sonra, Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi araştırmacıları 2011 yılına kadar yani ortalama 17 yıl boyunca katılımcıları takip ettiler ve 600 yaşam kaybı raporladılar.

Çalışmanın en önemli sonucu olarak, kanser tedavisi görmüş kişilerden Sağlıklı Beslenme Endeksinde yüksek puan alanların, yetersiz beslenen kanser yaşamış kişilere göre kanser nedenli yaşam kaybı risklerinin %65 daha az olduğu bulundu.

Araştırmacılar, kanser tedavisi tamamlanıp normal yaşamına devam eden kişilerde, mortalite (yaşam kaybı oranı) riskinin en önemli belirtecinin genel beslenme tarzı olduğunu bildirdi.

Ayrıca alt grup analizleri de genel sonuçla tutarlı çıkan çalışmada araştırmacılar, sağlıklı beslenmenin genel olarak yaşam kaybı riskini etkilediğini ifade ediyor. Bu dengeli ve yeterli beslenme yaklaşımı sadece kanser tedavisi gördükten sonrası için değil, bu hastalığı hiç yaşamamış kişilerde kanser riskini azaltmak için de önemlidir.

Ashish A Deshmukh, Shervin M Shirvani, Anna Likhacheva, Jagpreet Chhatwal, Elizabeth Y Chiao, Kalyani Sonawane.

The Association Between Dietary Quality and Overall and Cancer-Specific Mortality Among Cancer Survivors, NHANES III.

JNCI Cancer Spectrum, April 2018.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Meme Kanseri Tanısından Sonra Kilo Alımı, Yaşam Süresini Etkiliyor mu?

Meme Kanseri Tanısından Sonra Kilo Alımı, Yaşam Süresini Etkiliyor mu?

Kanser denildiğinde çoğu kişinin aklına hâlâ zayıflamış, iştahsız ve güçsüz düşmüş hastalar gelir. Ancak özellikle erken...

Uzun Yaşamın Sırrı Olan Diyet Nedir?

Uzun Yaşamın Sırrı Olan Diyet Nedir?

Gün geçtikçe yaşlanan dünya nüfusu, sadece hastalıkları önlemeyi değil, aynı zamanda zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak...

Kolesterol Gerçeği: Bilmeniz Gereken 12 Şey – Yumurta, Kilo, Statinler ve Daha Fazlası

Kolesterol Gerçeği: Bilmeniz Gereken 12 Şey – Yumurta, Kilo, Statinler ve Daha Fazlası

Neden Bu Konu Önemli? Kolesterol, kalp krizi ve felç gibi ölümcül kalp-damar hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden...

Gluten Hassasiyeti Nedir? Nedenleri ve Gluten Kansere Yol Açar mı?

Gluten Hassasiyeti Nedir? Nedenleri ve Gluten Kansere Yol Açar mı?

Gluten hassasiyeti (gluten intoleransı), buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı vücudun...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında