Eski bir dostunuz, iş arkadaşınızın ya da komşunuzun kanser tanısı aldığında ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz. Görüşmek mi lazım yoksa hediye mi göndermek gerekir gibi sorular aklınızdan geçebilir. Kanser hastası bir arkadaşınıza en iyi şekilde destek olabilmeniz için konuyla ilgili uzmanların hazırladığı 8 öneriyi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

1. Ziyaret etmeden önce arayın

Hastanede ya da evde istirahat eden arkadaşınızı ya da refakatçisini ziyaretten önce mutlaka arayın ve izin isteyin. Telefonunuza cevap veremeyebilir, geri dönmeyi unutabilir, tüm bunları kişisel algılamayın.

Ziyaretiniz ederseniz de çok kalmazsanız, hasta daha rahat dinlenebilir. Eğer uzun kalıp kalmadığınızdan emin değilseniz ve biraz daha onunla vakit geçirmek istiyorsanız açıkça sorabilirsiniz.

2. Günlük işlerine destek olmayı teklif edin

Arkadaşınıza yardıma ihtiyacı olup olmadığını sormak biraz zor olabilir, ama bu onun için yapabileceğiniz en faydalı şeylerden biri olabilir. Örneğin; pazara çıkmak, yemek yapmak, çocuğuna/torununa bakmak, çocukları okuldan almak, kemoterapi için hastaneye götürmeye yardımcı olmak gibi konularda yardımınız dokunabilir. Hangi işlere yardım edebilirseniz bunları kendiniz belirleyip, ona teklif edebilirsiniz. Ya da diyelim ki kendi eviniz için market alışverişine gittiniz, bu arkadaşınızı da arayıp bir ihtiyacı varsa alıp ona götürebileceğinizi söyleyebilirsiniz.

3. Dinleyin, sohbet edin

Yapabileceğiniz en basit ama anlamlı yardımlardan biri arkadaşınızı dinlemektir. Sohbete nereden başlayacağınızı bilemeyebilirsiniz, hastalık hakkında konuşmanıza gerek yoktur. Zaten durumları nedeniyle sürekli kanser konuştukları için arkadaşlarıyla da bu konuyu konuşmak istemeyebilirler. Normalde hangi konuları seviyorsanız aynı şekilde bu konularla ilgili konuşabilirsiniz. Yemekte ona eşlik edebilir, çay saatinde kafa dağıtacak sohbetler edebilirsiniz. O anlatmak istediğinde ise dinleyip anlamanız yeterlidir. Arkadaşınızın her zaman yanınızda olduğunu hissetmesi önemlidir.

4. Herkesin kanserin farklı olduğunu unutmayın

Arkadaşınızın kanser türünün adı bir başka tanıdığınızın tanısının aynısı olsa bile tedavileri, dolayısıyla yan etkileri veya duygusal süreçleri herkes farklı yaşar. Bu nedenle o tanıdıklarınızdan bahsetmenize, kim nasıl kanseri yendi ya da bir takım "kanser mucizeleri kürleri"ne değinmenize gerek yoktur. Arkadaşınız hastanede modern tıbbın yöntemleriyle onkoloji uzmanları tarafından kanser tedavisini en iyi şekilde görürken, size en çok sosyal ve duygusal anlamda ihtiyaç duymaktadır.

5. Eliniz dolu gidecekseniz iyi düşünün

Kanser hastalığı tedavisi sırasında ve sonrasında sağlıklı bir diyet uygulamaları şarttır. Bu nedenle bir tepsi baklava, ellerinizle açtığınız börekler ya da çikolatalı bir pasta, hasta arkadaşınız için pek doğru bir hediye seçimi olmayabilir. Sağlıklı ve hafif gıdalar yemeye ihtiyaçları vardır. Tedavinin mide bulantısı, kusma, ishal gibi yan etkileri nedeniyle her sağlıklı gıdayı da yiyemeyebilirler. Duruma göre meyve, sebze, kabuklu kuru yemiş gibi gıdaları eliniz boş gitmek istemezseniz seçebilirsiniz.

6. Düşünceli hediyeler götürebilirsiniz

Kanserli arkadaşınıza hediye konusu biraz hassastır. Çiçekler bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için uygun olmayabilir. Parfüm veya kokulu ürünler kanserli bireyler için çok rahatsız edici olabilir. Ancak kitaplar, dergiler, filmler, bulmacalar, resim defteri ve bir takım renkli kalem kemoterapi sırasında oyalanmak ve kafa dağıtmak için uygun olabilir.

Ona kendiniz yapmak yerine, bir ev temizliği ısmarlayabilirsiniz. Ortak arkadaşlarınızla bir anı defteri oluşturup ona hediye edebilirsiniz. Anlamlı ve komik anılarla dolu bu hediye arkadaşınızı çok mutlu edecektir.

7. Refakatçisini ve diğer aile üyelerini de destekleyin

Genelde hastayı düşünürken en az onlar kadar üzülen ve zor zamanlar geçiren hasta yakınlarını unutabiliyoruz. Bakım veren kişilerin de sorumluluklarını ve yükünü de hatırlayın. Bakım veren kişiye olan herhangi bir desteğiniz, doğrudan hasta arkadaşınıza destek olmanız anlamına gelir. Bu destek birlikte sadece bir fincan kahve içmek için dışarıya çıkarıp onu dinlendirmek de olabilir. 

-İlgili konu: Kanser hastalarına bakım verenler unutulmamalı – refakatçilere destek sağlamanın 4 yolu

8. Teşhisten sonra da destek olmaya devam edin

Hastaların sadece hastalığın başlangıcında değil, tüm süreç boyunca desteğe ihtiyaçları vardır. Yardımın sadece ilk teşhis edildiğinde veya hastanedeyken gerekli olmadığını hatırlamak önemlidir. Destek olabileceğiniz arkadaş grubunuzla, desteğin yayılmasına yardımcı olmak için birlikte fikirler üretebilirsiniz. Mümkünse her hafta hatırlamalı ve yapabileceğiniz bir şey var mı diye sormalısınız. En önemlisi de arkadaşınızın kişiliğini ve nasıl rahat ettiğini, beğenilerini ve ihtiyaçlarını düşünüp buna göre yardım tekliflerinde bulunabilir veya iyi tanıyorsanız ve rahatsız olmayacağını düşünüyorsanız doğrudan yapabilirsiniz.

İlgili Konu:

- Kanserli bir kadın için en güzel hediye fikirleri

- Onkoloji hastaları ve hasta yakınları iyi bir dinleyici olmalı

- Hasta, hasta yakını ve hekim iletişimi nasıl olmalı?

- Kanserli bir kişinin yaşamının sonuna geldiğinin belirtileri ve hasta yakınları için öneriler