0
Kanser İmmünoterapisi İçin 100 İlaç Hedefi CRISPR ile Keşfedildi

Kanser İmmünoterapisi İçin 100 İlaç Hedefi CRISPR ile Keşfedildi

Kanser tedavilerinde son yıllarda önemli gelişmelerden biri olan immünoterapiler, bağışıklık sistemi elemanlarından T hücrelerin, kanser hücrelerini tanımasını ve etkili olarak saldırmasını sağlar. İmmunoterapiler, ileri evre kanserlere sahip hastalarda etkili bir tedavi şansı sunmaktadır. Ancak bazı hastalarda immunoterapiden başarılı yanıtlar alınamamaktadır. Son zamanlarda hastalarda görülen farklı yanıtların genetik sebebleri araştırılmaktaydı. Ağustos 2017’de Nature’da yayımlanan çalışmada, CRISPR/CAS9 genetik teknolojisi ile 100 immünoterapi ilaç hedefi keşfedildi.

Araştırmada, crispr tekniği ile her bir gen susturularak cilt kanseri malign melanom hücrelerinin T hücrelerine karşı gösterdiği tepki test edilmiştir.

Bu amaçla geliştirilen 2CT CRISPR yötemi ile her bir genin, deri kanseri hücrelerinin immünoterapilere direnç göstermesindeki rolü anlaşılmaya çalışılmıştır.

Araştırma Sonuçlarına Göre;

  • Tümörlerin, T hücreleri tarafından etkili bir şekilde yok edilmesini sağlayan 100 temel gen tespit edildi.
  • Tespit edilen aday genler, Kanser Genom Projesi veritabanında bulunan 11.000 tümör örneğindeki verilerle birlikte incelenmiştir. T hücrelerinin tümör yok edici etkisi için gerekli olan 19 gen tespit edilmiştir.
  • Araştırmacılar APLNR ( Apelin reseptör ) geni üzerinde yoğunlaşmıştr. Bu reseptör önceki çalışmalarda farklı kanser türlerinde mutasyonlu halde bulunmuştur. Bu çalışmada ise APLNR geninin T hücrelerinin tümör hücrelerini yok etmesinde rolü ilk defa tanımlanmıştır. Bu gendeki 7 mutasyon sonucunda, metastatik melanom ve akciğer kanseri hastaları immün kontrol noktası inhibitörlerine yanıt vermemektedir. Bir başka deyişle bu gendeki mutasyonlar immünoterapinin etkinliğini azaltmaktadır.

Peki Bu Çalışma Kanser Tedavileri Açısıdan Açıdan Ne İfade Ediyor?

  • Kanser hücrelerinin immunoterapiye gösterdiği direncin genetik tabanı büyük oranda aydınlatılmış oldu.
  • İmmünoterapi öncesi bu genler analiz edilerek hastanın immunoterapiye cevap verip vermeyeceği önceden belirlenebilir. Böylelikle hastaya en uygun tedavi seçilebilir.
  • Crispr tekniğinin önemi bir kez daha anlaşılmış oldu. Crispr ile diğer tekniklerden daha hızlı bir şekilde kanserde biyobelirteç veya ilaç hedefi keşfi gerçekleştirilebilir.
  • Tespit edilen genlerin, hücredeki yolakları incelenerek hedefe yönelik etkili kanser ilaçları geliştirilebilir.

İlginizi çekebilir: CRISPR/CAS9 genetik tekniği nedir?

Shashank J. Patel, Neville E. Sanjana, Rigel J. Kishton ve ark

Identification of essential genes for cancer immunotherapy

Nature, 2017.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


100 Milyar Dolarlık Genomik Devrim: Torunlarınız CRISPR'ı Vitamin Gibi Tüketebilir!

100 Milyar Dolarlık Genomik Devrim: Torunlarınız CRISPR'ı Vitamin Gibi Tüketebilir!

Sessiz Devrim Geleceği şekillendiren teknolojiler çoğu zaman tek başlarına değil, birbiriyle birleşerek evrim geçirir. Genom bilimi de...

CRISPR ile Güçlenen TİL Hücreleriyle İmmünoterapiye Dirençli Kolorektal Kanser Tedavisi

CRISPR ile Güçlenen TİL Hücreleriyle İmmünoterapiye Dirençli Kolorektal Kanser Tedavisi

Bağışıklık Sisteminin İçsel Frenlerine Karşı Yeni Bir Saldırı İmmünoterapiler, son yıllarda kanser tedavisinde çığır açtı. Ancak pek...

Gen Düzenleme Çağı Resmen Başladı – Tıpta Yeni Dönem

Gen Düzenleme Çağı Resmen Başladı – Tıpta Yeni Dönem

Son zamanlarda ABD ve Birleşik Krallık'ta, exagamglogene autotemcel (exa-cel [Casgevy, Vertex Pharmaceuticals/CRISPR Therapeutics]) adlı tedavinin orak...

RNA Düzenlemesi Yükselişte – CRISPR Gen Düzenlemesinin Sınırlamalarını Aşabilir mi?

RNA Düzenlemesi Yükselişte – CRISPR Gen Düzenlemesinin Sınırlamalarını Aşabilir mi?

Son zamanlarda, RNA düzenlemesi, gen düzenlemeye kıyasla bir dizi genetik hastalığın tedavisinde daha güvenli bir alternatif...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında