Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, kanser tedavilerinde kullanılmak üzere ilk biyobenzer ilacı onayladı. Kanser ilacı Avastin’in (ülkemizde Altuzan adı ile bulunur) biyobenzer formu olan Mvasi, kolon-rektum, akciğer, beyin, böbrek ve rahim kanserlerinin tedavisinde kullanılacak.

Mvasi’nin içinde etken madde olarak bevacizumab-awwb bulunmaktadır. Bevasizumab tümörün büyümesi için gerekli olan yeni damarları oluşum sinyalini bloke ediyor. Yani kontrolsüzce çoğalan kanser hücrelerinin artan oksijen ve besin ihtiyacını karşılamak için oluşan yeni damar oluşumunu engelliyor. Bevasizumab bu hali ile anti-anjiogenik bir kanser ilacıdır.

- İlgili konu: Anjiyogenez - yeni damar oluşumunun, kanser ve tedavileri için önemi nedir?

Biyobenzer nedir?

Biyobenzer, referans ilaçla aynı etkiyi gösteren, kimyasal açıdan oldukça benzer ve biyoteknolojik yöntemlerle üretilen bir ilaç formudur. Orijinal ilacın patent süresi dolduğunda, çeşitli ilaç şirketleri aynı biyoteknolojik yöntemlerle ve daha düşük bir maliyetle biyobenzerleri üretir.

- İlgili konu: Jenerik (eşdeğer) ilaç nedir? Biyobenzer ne demektir?

Mvasi hangi kanser türleri için onay aldı?

Bu ilacın onayı hassas araştırmaların sonucundaki verilerin incelenmesi sonucunda verilmiştir. Bu araştırmalar, biyobenzer ilacın yapısal ve fonksiyonel analizi, deneye hayvan çalışmaları, insandaki farmakokinetik ve farmakodinamik verileri, immunolojik analizler, güvenlik ve etkinlik için klinik çalışmaları içermektedir. Tüm bu analizler Mvasi’nin Altuzan'a biyobenzer olduğunu göstermiştir.

Mvasi’nin ne gibi yan etkileri vardır?

Altuzan ile benzer yan etkilere sahiptir. Yaygın görülen yan etkiler burun kanamaları, baş ağrısı, hipertansiyon, burun iltihabı, idrarda protein kaçağı, tat almada bozukluk, deride kuruluk, makattan kanama, aşırı gözyaşı üretimi, bel ağrısı ve deride hassasiyet olarak belirtilmiştir.

Altuzan gibi Mvasi de ciddi oranda midede ve bağırsaklarda delinme (perforasyon) oluşturma riski vardır. Hastalar cerrahi müdahaleden 4 hafta öncesi ve sonrasına kadar Mvasi almamalıdır. Mvasi kanama riski olan ve kanlı öksürük görülen hastalara verilmemelidir.

Peki bu durum kanser açısından ne ifade ediyor?

  • Biyobenzerlerin temel avantajı, üretim maliyetinin oldukça düşük olmasıdır. Biyobenzerin üretimi, orijinal ilacın üretimine göre yüzde 25 daha ucuzdur.
  • Biyobenzerler sayesinde, sağlık harcamalarının maliyeti düşürülebilir, aynı zamanda etkili kanser tedavilerine erişmek kolaylaşabilir.
  • Biyobenzer, dünyada önemli bir pazar haline gelmektedir. 2017 yılında biyobenzer marketinin 3.99 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.