Tüm kemoterapiler saç dökmez, fakat çoğu kemoterapi az veya çok saç dökülmesine yol açar. Bununla birlikte, kemoterapi nedenli dökülen saçlar, çoğunlukla tedavi sonrası yeniden çıkar.

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok edebilir, ancak saç kökü gibi "hızlı çoğalan" normal hücrelere de zarar verebilir. Bu yüzden çoğu insan kemoterapiden sonra saçlarının en azından bir kısmını kaybeder.

Kemoterapiden sonra saç çıkma süreci yavaş ama istikrarlıdır ve saç dökülmesi nadiren kalıcıdır.

Kemoterapiden sonra saçların tekrar çıkması hakkında bazı bilgiler:

  • Saç dökülmesi, hastanın saçının tedavi öncesi kalın veya ince yapıda olup olmamasına göre değişebilir.
  • Kemoterapi öncesi dönemde saçları hızlı bir şekilde büyüyen kişilerin saçları, kemoterapi sonrası dönemde de hızlı bir şekilde büyüme eğiliminde olur.
  • Saçların uzaması, kemoterapi artık sağlıklı hücrelere etki etmediği zaman başlayabilir; bu süre alınan kemoterapiye ve kemoterapi uygulanma süresine göre değişir.
  • Saç büyüme oranları, bir kişinin yaşı, genel sağlığı ve hangi ırka mensup olduğu gibi diğer faktörlere göre de değişir.

Kemoterapi sonrası saçlar ne kadar zamanda uzar?

Kemoterapi verilen kanserli kişiler saçları, kirpikleri, kaşları ve vücudun başka yerlerindeki tüyleri dökülebilir.

Saç dökülmesi genellikle ilk tedaviden 2 hafta sonra başlar ve 1-2 ay içinde daha fazla dökülmeye devam eder.

Benzer şekilde, bir kişinin saçı son kemoterapi tedavisinden hemen sonra tekrar büyümeye başlamaz. Gecikme, kemoterapi ilaçlarının vücudu terk etmek ve sağlıklı bölünen hücrelere etkisinin durması için zamana ihtiyaç duymasından kaynaklanır.

Kemoterapi alan çoğu insan, son tedaviden birkaç hafta sonra sınırlı miktarda ince, tüysü saç görmeye başlayacaktır. Gerçek saçlar, son kemoterapiden bir ya da iki ay içinde doğru şekilde büyümeye başlar.

Kemoterapi verilen kişilerin sadece çok az bir kısmında saçlar eskisi gibi olmaz. Belirli kemoterapi kombinasyonları kalıcı saç kaybı riskini arttırır. Örneğin birçok kanserin tedavisinde kullanılan dosetaksel adlı kemoterapinin, bazı insanlarda kalıcı saç kaybına neden olduğu bilinmektedir.

Aşağıdaki zaman çizelgesi, kemoterapi sonrasında saçların uzama zamanını göstermektedir:

  • 2-3 hafta: Hafif, belli-belirsiz saç formları.
  • 1-2 ay: Daha kalın saçlar gelişmeye başlar.
  • 2-3 ay: Saç 2-3 cm büyümüş olabilir.
  • 6 ay: Saç 5-8 cm kadar uzar. Kafa derisinin bazı bölümlerinde saç daha yavaş çıkabilir.
  • 12 ay: Saçlar 10-15 cm kadar uzar ve fırça gibi sert şekil vericilere daha dayanıklı hale gelir.

Özellikle bir zamanlar uzun saçları olan insanlar için saçın bir önceki stile dönmesi birkaç yıl alabilir.

Kemoterapi sonrası yeni çıkan saçlar, öncekinden farklı yapıda olabilir mi?

Bazı saç folikülleri diğerlerinden önce aktif büyüme döneminde olabilir. Bu olduğunda, bir kişinin kafasındaki saç uzunluğu, yeniden şekillendirmeyi zorlaştırabilir. Aynı şekilde, ilk başta düzensiz ya da yamalı bir görünüm olabilir.

Zamanla, saç daha düzenli bir büyüme düzenine sahip olacaktır. Fakat saç dokusu, öncekinden farklı olabilir. Kanser tedavisi biten birçok kişinin, saç yapısının değiştiği görülmektedir; örneğin saç daha kıvrık, dalgalı bir hal alabilir ya da daha kırılgan olabilir. Hatta saç rengi kısmen değişenler bile az değildir.

Bazen bir kişinin saçında değişim olup olmayacağını tahmin etmenin bir yolu yoktur.

- İlginizi çekebilir: Boya yok – kanser hastasının gri saçı immünoterapiden sonra siyaha döndü

Kemoterapiden sonra saç uzaması uyarılıp artırılabilir mi?

İyi saç bakımı, bir kişinin saçları yeniden çıkarken onları sağlıklı tutabilir.

Daha fazla saç kaybına neden olabilecek aşırı fırçalama veya işlemden kaçınmak tavsiye edilir. Sıcak saç düzleştiriciler veya fön gibi ısıtma cihazlarıyla şekillendirme, saçlara zarar verebilir ve ince ve kırılgan görünmesine veya kırılmasına neden olabilir.

Kemoterapiden sonra saç büyümesini teşvik etmek için ilaçların kullanılması büyük oranda deneyseldir ve bir kişi bunları kullanırken kesin bir sonuç beklememelidir. Çoğu saç çıkma ilaçları kemoterapi yerine saç dökülmesinin diğer nedenlerini tedavi etmek için tasarlanmıştır.

Hastaların bu konuda endişeleri varsa, saç "uzatma / dökülmesini önleme" tedavilerinin risklerini ve yararlarını doktorları ile tartışmaları önerilir.

  • 2004 yılına ait bir fare çalışmasında, saçlı deriye uygulanan östrojenin saç büyütme oranını artırabildiğini bulmuştur. Fakat bu meme kanseri tedavisi görmüş hastalar için önermesi riskli bir yaklaşımdır.
  • 1996 yılına ait 22 kadında yapılan ait küçük bir araştırmada, minoksidilin isimli iyi bilinen saç büyütme tedavisinin, kemoterapiye bağlı saç dökülmesinde fayda gösterebileceği görüldü.
  • Daha yeni bir araştırma, minoksidilin saçların yeniden büyümesini hızlandırabileceğini ve hatta kemoterapi sırasında saç dökülmesini azaltabileceğini düşündürdü.

Sonuç

Doğru peruk, bere ya da bandana seçilmesi, saçların yeniden canlanmasını beklerken yardımcı olabilir.

Kemoterapi sırasında saç kaybetmek rahatsız edici olabilir, ancak bu saç dökülmesi neredeyse her zaman geçicidir.

Hem erkekler hem de kadınlar için kemoterapi sırasında saç dökülmesini önleyen veya azaltan FDA onaylı bir soğuk kep sistemi de vardır. DigniCap olarak bilinen bu cihaz, kanser hastalarında alopesi (kellik) olasılığını azaltmak için kafa derisini soğutmak suretiyle çalışır. 

*

- Kemoterapi ve kanser tedavilerine bağlı saç dökülmesi için 12 öneri - Kanser hastaları için güzellik-kozmetik önerileri