Kornea Nakli 1905 – Tekrar Dünyaya Gözlerini Açmak

Kornea Nakli 1905 – Tekrar Dünyaya Gözlerini Açmak

LIFE dergisinin Temmuz 1946 sayısında şu ifade yer aldı: "Bir zamanlar kör olan yüzlerce Amerikalı, yaşamını yitiren insanların gözleri sayesinde bugün görebiliyor... Gözün geri kalanı iyi olduğunda (kornea hasarından kaynaklanan küçük nedenlerle) kör olmak her zaman özellikle dayanılmaz görünmüştür."

Kornea, gözün iris ve pupili önündeki berrak kubbe şeklindeki yüzeyidir ve hasar görürse körlüğe neden olabilir. Kornea, gözün çoğunlukla "odaklama gücünden" sorumludur. 

Bugün, keratoplastiler olarak da bilinen kornea nakilleri, görüşü geri kazandırabilmektedir. Ayrıca katı doku nakillerinin en yaygın ve en başarılı formlarından biri olmuştur. Nakil sırasında, hasar görmüş kornea bazen bir trephin (bir daire şeklinde kurabiye kesiciye benzeyen bir enstrüman) ile çıkarılır ve yaşamını yeni yitiren bir kişinin korneası bu yere takılır.

1905 yılında Avusturyalı Oftalmolog Eduard Zirm, Alois Glogar adlı bir işçiye başarılı bir insan kornea nakli gerçekleştirdi - muhtemelen gerçekleştirilen ilk başarılı kişiden kişiye nakildi. Alois Glogar, kireçle çalışırken kaza sonucu kör olan bir işçiydi. Sağlam kornealar ise gözleri derin yaralanmalardan dolayı kör olan 11 yaşındaki bir çocuktan alındı. Zirm, korneayı göze dikmek için modern ince malzeme kullanmadığı için, iyileşme süreci boyunca korneayı aşağı tutmaya yardımcı olması için gözün beyaz tabakasında bulunan konjonktiva şeritlerini kullandı.

Nakillerde normalde meydana gelen doku reddi, kornealar için kısmi bağışıklık ayrıcalığından dolayı azaltılmıştır (ancak yok değildir). Bu, kornea anatomisi ve mercek ile kornea arasındaki sulu madde içinde doğal olarak bulunan bağışıklık baskılayıcı bileşiklerin varlığı gibi birkaç faktörden kaynaklanır. Operasyondan bir yıl sonra yaklaşık %90 kadarı başarılıdır. 

Bugün kesme bıçakları yerine genellikle lazerler kullanılırken, yapay malzemelerin ve kornea değiştirme için kök hücrelerin kullanımı konusundaki araştırmalar devam etmektedir.

Yazı Görselinin Açıklaması: Dr. Eduard Zirm, ilk başarılı geçici keratoplasti (1905) işlemini ameliyathanesinde gerçekleştiren kişidir.

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Eduard Konrad Zirm (1863–1944)

Corneal Transplant 1905. Page 297. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

Bilim eğitimcisi Regina Bailey şöyle yazıyor: "Bir dünya hayal edin, hücreler belirli hastalıkların terapötik tedavisi için yaratılabilir...

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor:  "Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya...

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.   “Uyandığımda bir...

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi (Human Genom Project – HGP), DNA'mızdaki yaklaşık üç milyar kimyasal baz çiftinin genetik dizisini belirlemeye...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında