0
Lazer 1960 – Uyarılmış Radyasyon Emisyonu ile Işık Amplifikasyonu

Lazer 1960 – Uyarılmış Radyasyon Emisyonu ile Işık Amplifikasyonu

Lazer uzmanı Jeff Hecht şöyle yazıyor: 

"Lazer teknolojisi, tıptan elektroniğine, telekomünikasyondan askeri teknolojiye kadar geniş yelpazede pratik uygulamalarda önemli rol oynamaktadır. Nobel Ödülü'nü alan 18 kişi, lazerle ilgili araştırmalar nedeniyle ödül kazanmıştır."

Lazer (Laser) kelimesi, ışığın üretilme prosedüründen gelmektedir. Kelimenin İngilizcesi, Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation (uyarılmış radyasyon emisyonu ile ışık amplifikasyonu) kısaltması olarak ortaya çıkan bir anakronimdir.

Albert Einstein 1916 yılında uygun koşullar altında atomların aşırı enerjiyi, ışık olarak ya kendiliğinden ya da ışıkla uyarıldığında açığa çıkarabilecekleri yönünde bir önermede bulundu. 

Uyarılmış salımda, uygun enerjili bir foton (bir ışık parçacığı), bir elektronun daha düşük bir enerji seviyesine inmesine neden olur ve bu da başka bir fotonun oluşmasına yol açar. Bu ikinci foton, birinciyle korelasyon içindedir ve birinci fotonla aynı faz, frekans, polarizasyon ve seyahat yönüne sahiptir. Fotonlar, aynı atomları tekrar tekrar geçerek yansıtılırsa bir amplifikasyon meydana gelir ve yoğun bir radyasyon ışını yayılır. Lazerler, elektromanyetik radyasyonun çeşitli frekanslarla yayılmasını sağlayacak şekilde oluşturulabilir.

  • 1953 yılında, Fizikçi Charles Townes ve öğrencileri, ilk mikrodalga lazerini (mazer) üretti ancak sürekli radyasyon yayımı yapılamadı. 
  • 1960 yılında Theodore Maiman, çalışan ilk pratik lazeri yarattı. 
  • 1961 yılında, dermatolog Leon Goldman, melanom (bir cilt kanseri) tedavisinde lazer kullanarak ilk kez bu yöntemi kullanan kişi oldu. İlgili yöntemler daha sonra doğum lekeleri ve dövmelerin minimal iz bırakarak silinmesinde kullanılmaya başlandı. 

Lazerin kullanım alanlarına birkaç örnek:

  • Lazer cerrahisinin hızı ve hassasiyeti nedeniyle lazerler, oftalmolojide, diş hekimliğinde ve birçok diğer alanda kullanılmaktadır. 
  • LASIK göz ameliyatında lazer ışını, miyop ve hipermetrop rahatsızlıklarda korneanın şeklini değiştirmek için kullanılır. 
  • Prostat cerrahisinde lazer tümörleri buharlaştırmak için kullanılabilir. 
  • Yeşil lazer ışığı, hemoglobin tarafından emildiğinde kanayan bir kan damarını durdurmak için kullanılabilir. 
  • Cerrahi bir lazerin sıcak ışını, açık kan damarlarını kapamak için kullanılabilir.

Yazı Görselinin Açıklaması: Balistik füze saldırılarına karşı savunma amacıyla geliştirilen lazer silah sistemlerinin potansiyel kullanım için lazer etkileşimini inceleyen bir optik mühendis

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Albert Einstein (1879–1955), Leon Goldman (1905–1997), Charles Hard Townes (d. 1915), Theodore Harold “Ted” Maiman (1927– 2007)

Laser 1960 Page 454. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

Bilim eğitimcisi Regina Bailey şöyle yazıyor: "Bir dünya hayal edin, hücreler belirli hastalıkların terapötik tedavisi için yaratılabilir...

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor:  "Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya...

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.   “Uyandığımda bir...

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi (Human Genom Project – HGP), DNA'mızdaki yaklaşık üç milyar kimyasal baz çiftinin genetik dizisini belirlemeye...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında