Li-Fraumeni Sendromu Nedir? Adı Nereden Gelmektedir?

Li-Fraumeni Sendromu Nedir? Adı Nereden Gelmektedir?

Li-Fraumeni sendromu, germline (kalıtsal) TP53 mutasyonları ile ilişkili, nadir görülen bir kalıtsal kanser sendromudur.

Li-Fraumeni sendromlu hastalar tipik olarak genç yaşta kanser geliştirir, ancak yaşamları boyunca birden fazla kanser geliştirme riskleri artar.

Li-Fraumeni sendromu en yaygın olarak sarkom, meme kanseri, adrenokortikal (böbrek üstü bezi) tümörler ve bazı beyin tümörleri ile ilişkilidir. Bununla birlikte bu sendrom, kolon ve mide kanserleri, hipodiploid akut lenfoblastik lösemi ve diğer kanserlerle de ilişkilendirilmiştir.

Li-Fraumeni sendromlu tüm hastalara ve ailelerine, sendrom teşhisi konulur konmaz kalıtsal kanserler için oluşturulan rehberlerde önerildiği üzere, bu hastalığa özgü kanser taramaları ile takip önerilir.

Li-Fraumeni Adının Tarihi

Dr Frederick P. Li ve Dr Joseph F. Fraumeni, Li-Fraumeni sendromunun isim babalarıdır. 

Dr Li, 1940 yılında Çin'in Kanton kentinde doğdu. 16 yaşında New York Üniversitesi'ne kaydoldu ve fizik diploması aldı. Rochester Üniversitesi'nde tıp okudu, Georgetown Üniversitesi'nden demografi alanında yüksek lisans derecesi aldı ve 1967'de ABD Ulusal Kanser Enstitüsü'nde (NCI) çalışmaya başladı.

Dr Fraumeni, 1933'te Boston'da doğdu. Lisans derecesini Harvard Koleji'nden aldı, tıp eğitimini Duke Üniversitesi'nde tamamladı ve 1962'de NCI'ye katıldı. 

Kariyerinin başlarında, Dr Fraumeni ve NCI'de bir meslektaşı olan Robert W. Miller, çocukluk ve kalıtsal kanserin epidemiyolojik modellerini keşfetmeye başladı. Çift, Wilms tümörlü çocuklar üzerinde, bu hastalarda konjenital (doğuştan gelen) anomalileri ve ayrıca Wilms tümörü ve diğer kanser öyküsü olan aile üyelerini ortaya çıkaran bir çalışma yürüttü.

Dr Fraumeni ayrıca, NCI'nin Kanser Epidemiyolojisi ve Genetiği Ailesel kanser kayıt bölümünün temeli haline gelen bir dizi "kansere yatkın aileyi" araştırmaya başladı. Ayrı olarak, Dr Li, birkaç üyenin çocuk ve genç yetişkin olarak farklı kanserler geliştirdiği bir aileyle karşılaştı. 

Dr Li ve Fraumeni bir ekip oluşturdular ve 1969'da "yüksek kanser sıklığına" sahip 4 aileyle ilgili bir çalışma yayımladılar. 1969 ile 1981 arasında, hayatta kalan 31 aile üyesinden 10'unda 16 ek kanser gelişti.

"Li-Fraumeni sendromu" terimi, 1982 yılında Birleşik Krallık'ta bir grup araştırmacı tarafından kansere yatkın 2 aileye ilişkin bulguları bildirirken ortaya atıldı.

1988 yılında yapılan bir çalışmada, Dr Li, Dr Fraumeni ve meslektaşları 24 benzer aileyi değerlendirdiler ve klasik Li-Fraumeni sendromu olarak bilinen durumu tanımladılar: "45 yaşından önce sarkomlu bir kişi proband (hedef/ilk hasta) olarak adlandırıldı; bu yaş aralığında kanserli birinci derece akraba; ve bu yaş aralığında kanserli veya herhangi bir yaşta sarkomlu başka bir yakın (birinci veya ikinci derece) akraba."

1990'da araştırmacılar, germline (kalıtsal) TP53 mutasyonlarının Li-Fraumeni sendromunun nedeni olduğunu keşfettiler. Daha sonraki çalışmalar, CHEK2 mutasyonları ile Li-Fraumeni sendromu arasında da bir bağlantı olduğunu ileri sürdü.

Araştırmacılar, TP53 ve Li-Fraumeni sendromu arasındaki bağlantıyı keşfettikten sonra, Dr Li, Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nde insanları kanser için kalıtsal riskler açısından test etmek için bir merkez oluşturulmasına yardımcı oldu. Dr Li, 1970'lerin başında NCI tarafından Dana-Farber'a gönderilmişti ve orada 30 yıldan fazla zaman geçirdi.

Dr Li, 1991 yılında Dana-Farber'ın Kanser Epidemiyolojisi ve Kontrolü Bölümünün başkanı oldu. 2008 yılında Dana-Farber'den emekli oldu. 2015 yılında Dr Li, Alzheimer hastalığının komplikasyonlarından 75 yaşında öldü.

Dr Fraumeni, neredeyse tüm kariyeri boyunca NCI'de kaldı. 1965 yılında yüksek lisans derecesini aldığı Harvard Halk Sağlığı Okulu'nda bir akademik yıl geçirdi. Dr Fraumeni 1995 yılında Kanser Epidemiyolojisi ve Genetiği Anabilim Dalı'nın kurucu direktörüydü. 2012 yılında müdürü oldu, 2017'de emekli olana kadar kıdemli danışman olarak kaldı.

1. Alan P. Lyss, MD. Eponyms in Oncology: Li-Fraumeni Syndrome. cancertherapyadvisor.com May 2, 2022

2. National Comprehensive Cancer Network. NCCN clinical practice guidelines in oncology. Genetic/familial high-risk assessment: Breast, ovarian and pancreatic. Version 2.2022. Published March 9, 2022. Accessed April 29, 2022

3. Kratz CP, Achatz MI, Brugieres L, et al. Cancer screening recommendations for individuals with Li-Fraumeni syndrome. Clin Cancer Res. 2017

4. Grady D. Frederick P. Li, who proved a genetic cancer link, dies at 75. New York Times. Published June 21, 2015. Accessed April 29, 2022

5. Hoover RN. A conversation with Joseph F. Fraumeni, Jr. Epidemiology. 2013

6. How a multicancer hereditary syndrome was discovered. Division of Epidemiology and Genetics, National Cancer Institute. Published February 15, 2013. Accessed April 29, 2022.

7. Miller RW, Fraumeni JF Jr, Manning MD. Association of Wilms’s tumor with aniridia, hemihypertrophy and other congenital malformations. N Engl J Med. 1964

8. Li FP, Fraumeni JF, Jr. Soft-tissue sarcomas, breast cancer, and other neoplasms: A familial syndrome? Ann Intern Med. 1969

9. Li FP, Fraumeni JF, Jr. Prospective study of a family cancer syndrome. JAMA. 1982

10. Pearson ADJ, Craft AW, Ratcliffe JM, et al. Two families with the Li-Fraumeni cancer family syndrome. J Med Genet. 1982

11. Li FP, Fraumeni JF, Jr, Mulvhill JJ, et al. A cancer family syndrome in twenty-four kindreds. Cancer Res. 1988

12. Malkin D, Li FP, Strong LC, et al. Germline p53 mutations in a familial syndrome of breast cancer, sarcomas, and other neoplasms. Science. 1990

13. Evans DG, Birch JM, Narod SA. Is CHEK2 a cause of the Li-Fraumeni syndrome? J Med Genet. 2008

14. Ruijs MWG, Broeks A, Menko FH, et al. The contribution of CHEK2 to the TP53-negative Li-Fraumeni phenotype. Hered Cancer Clin Pract. 2009

15. Feldscher K. In memoriam: Fred Li, pioneer of population cancer genetics. Accessed April 29, 2022.

16. Joseph M. Fraumeni, MD. Division of Epidemiology and Genetics, National Cancer Institute. Accessed April 29, 2022.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Yaşamın Kimyasal Haritasını Çıkaran Adam: Frederick Sanger ve Genetik Dizilemenin Hikayesi

Yaşamın Kimyasal Haritasını Çıkaran Adam: Frederick Sanger ve Genetik Dizilemenin Hikayesi

Genetik hakkında okuma yapıp da onun adını duymayan yoktur. İki kez Nobel Kimya Ödülü sahibi bir...

Türk Onkologlar, Yeni Tanı 4. Evre Prostat Kanseri için Yol Haritası Belirliyor

Türk Onkologlar, Yeni Tanı 4. Evre Prostat Kanseri için Yol Haritası Belirliyor

Prostat kanseri, erkeklerde en sık rastlanan kanser türlerinden biridir ve her yıl yaklaşık 1.5 milyon insan...

 2023 Nobel Tıp Ödülü – mRNA Aşılarının Gelişimini Mümkün Kılan Keşifler

2023 Nobel Tıp Ödülü – mRNA Aşılarının Gelişimini Mümkün Kılan Keşifler

2023 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, Katalin Karikó ve Drew Weissman’a, COVID-19'a karşı etkili mRNA aşılarının...

HPV ve Prostat Kanseri – Bilinmeyen Bağlantının Peşindeki Bilim İnsanları

HPV ve Prostat Kanseri – Bilinmeyen Bağlantının Peşindeki Bilim İnsanları

Prostat kanseri, dünya genelinde akciğer kanserinden sonra erkeklerde en yaygın ikinci kanser türüdür. Her yıl Türkiye'de...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında