0
Metastazı Durduran Biyolojik Bir Bariyer Keşfedildi

Metastazı Durduran Biyolojik Bir Bariyer Keşfedildi

Kanserden yaşam kayıplarının büyük çoğunluğundan metastaz sorumludur. Kanser tedavilerindeki en önemli zorluklardan biri de metastazı önleyecek etkili stratejilerin olmamasıdır. Bu bağlamda, Mayıs 2019'da Developmental Cell dergisinde yayımlanan çalışmada, kanser hücresinin metastaz yapmasını engelleyen biyolojik bir bariyer fare modellerinde keşfedildi.

Araştırma, İsviçre'de bulunan farklı enstitülerin katkılarıyla gerçekleştirildi. Araştırmacılar, ALK7 adı verilen hücre reseptörünün meme kanseri ve pankreatik nöroendokrin tümörlerdeki rolüne yoğunlaştı.

Araştırma sonuçlarına göre;

  • Activin B proteinin, ALK7'yi aktive ederek anti-kanser bir sinyal yolağı başlattığı keşfedildi. Activin B, activin protein ailesinin bir üyesidir. Vücutta hücrelerin hareketi, metabolizması, bağışıklık tepkisi ve menstrual döngünün düzenlenmesi gibi olaylarda görev alırlar.
  • Anti-kanser etki için ALK7 ve activin B proteinlerinin aynı anda aktif halde olması gerektiği tespit edildi. Kanser hücrelerinin metastaz yapmak için ALK7 ve activin B'yi baskıladığı görüldü.
  • Farklı kanser türlerine sahip hastalarda yapılan analizlerde, artan ALK7 aktivitesine sahip hastalarda, kanser nüksü (tekrarı) daha düşük bulundu.
  • Özellikle meme kanserinde, artan ALK7 aktivitesinin metastazı engellediği görüldü.

Aşağıda, çalışmanın "grafik özeti" görülebilir:

Peki Bu Çalışma Bize Ne İfade Ediyor?

  • Kanser hücrelerinin metastaz yapmasını engelleyen biyolojik mekanizma keşfedildi. Bu mekanizma apoptozun (programlı hücre ölümü) kansere karşı önemli bir bariyer olduğunu da göstermektedir.
  • Activin B ve ALK7 proteinlerinin bir sinyal yolağı yaratarak kanser hücrelerinin kendi kendilerini yok etmesini sağladığı ve metastazı baskıladığı keşfedildi.
  • Metastazı önleyici tedavi stratejileri kanser araştırmalarında kritik öneme sahiptir. ALK7 ve activin B'yi hedef alan ilaçlar etkili bir kanser tedavisi sunabilir.
  • Önemle vurgulamak gerekir ki, bu çalışma laboratuvar aşamasındadır. İleri araştırmalarla etkili ilaçlar geliştirilebilir.
  • Kanser tedavilerinde kanser hücresini öldürmek yerine, metastazı engellemek daha önemli bir strateji haline gelebilir,

Iacovos P. Michael, Sadegh Saghafinia, Mélanie Tichet ve ark.

ALK7 Signaling Manifests a Homeostatic Tissue Barrier That Is Abrogated during Tumorigenesis and Metastasis.

Developmental Cell, 6 May 2019.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Ameliyatsız Kanser Tedavisi Mümkün! dMMR Tümörlerde İmmünoterapi ile Organ Koruma Başarısı

Ameliyatsız Kanser Tedavisi Mümkün! dMMR Tümörlerde İmmünoterapi ile Organ Koruma Başarısı

Kanser tedavisinin temel taşlarından biri olan cerrahi, erken evre solid (organ kaynaklı) tümörlerde hâlâ en etkili...

Neoantijen-Hedefli Yeni Nesil TİL Terapi, Gastrointestinal Kanserlerde İlk Kez Etkili

Neoantijen-Hedefli Yeni Nesil TİL Terapi, Gastrointestinal Kanserlerde İlk Kez Etkili

Gastrointestinal (GI) kanserler, dünya genelinde kanserden kaynaklanan yaşam kayıplarının önde gelen sebepleri arasında yer alıyor. Özellikle...

Güney Koreliler Kanser Hücresini Sağlıklı Hücreye Dönüştürdü Haberi Hakkında 7 Gerçek

Güney Koreliler Kanser Hücresini Sağlıklı Hücreye Dönüştürdü Haberi Hakkında 7 Gerçek

Kanseri "Ehlileştirmek" Mümkün mü? Geleneksel kanser tedavileri çoğunlukla tümör hücrelerini yok etmeye odaklanır. Kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapiler...

Melanom için DNA Bazlı Yeni Nesil Kanser Aşıyla 10 Bin Hasta Hedefleniyor!

Melanom için DNA Bazlı Yeni Nesil Kanser Aşıyla 10 Bin Hasta Hedefleniyor!

Cilt kanserlerinin %5 kadarını oluşturan melanom, özellikle ileri evreye ulaştığında yaşamı tehdit eden, agresif seyirli bir...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında