Muayene bekleme salonunda kanser hasta ve yakınlarına öneriler

Muayene bekleme salonunda kanser hasta ve yakınlarına öneriler

Henüz yeni meme kanseri teşhisi aldıysanız, doktorunuzu görmeden önce tedavi için onkoloji bölümünün salonunda geçirdiğiniz süre içinde çok yoğun endişe hissedebilirsiniz. Sürecin nasıl geçeceği hakkında bir fikrinizin olmaması ve yeni aldığınız bu tanı sizi strese sokabilir. Bu süreçte size yardımcı olabilecek bazı önerilerde bulunmak istiyoruz.

Hastalara öneriler

  • Elinizde olmadan ağlamaya başlayabilirsiniz. Mahcup olmayın, oradaki herkes yakın duygular içerisinde ve sizi anladıklarını bilin.
  • Onkoloji bölümünde bekleme salonları küçük çocuklar için uygun mekanlar olmayabilirler. Tedavi ve doktor görüşmelerine çocuklarınızla birlikte giderseniz durum zaten kolay değilken biraz daha stresiniz artabilir. Hastaneye geleceğiniz zamanlarda mümkünse onlarla ilgilenebilecek birilerine bırakın.
  • Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, aşırı kaygılı ve stresli hissediyorsanız onkoloji hemşiresi ile görüşerek ayrı bir yere oturmak istediğinizi belirtebilirsiniz.
  • Yemek yemeniz gerekiyorsa ve yanınızda getiriyorsanız kokmayan gıdaları tercih etmelisiniz. Diğer kemoterapi alan hastalar yemek kokularını tolere edemeyebilir, zor durumda kalabilirler.
  • Yanınızda oturan birisi sizinle meme kanseri veya rahatsız olduğunuz herhangi bir konuda konuşmaya çalışıyor ve siz konuşmak istemiyorsanız, iyi hissetmediğinizi ve sessiz kalıp dinlenmeniz gerektiğini söyleyin.
  • Bu ortamda diğer hastaların da tedavi sürecinde duygusal olarak zorlanmalar ve farklı aşamalar içinde olabileceğini unutmayın. Kızgınlıklarını veya duygularını sesli ifade edebilirler. Kulaklık takarak müzik dinleyebilirsiniz, sakin kalmanıza yardımcı olur.

Refakatçılara öneriler

  • Onkoloji bölümünün bekleme salonu veya kemoterapi alanında diğer hastalarla sohbet ederek onları tanıyabilirsiniz. Tanışmak iyi gelirken karşılaştırmamaya dikkat edin. Unutmayın hiçbir meme kanseri teşhisi almış kişi tam olarak aynı değildir.
  • Kendi vaktinizi nasıl geçireceğinizi değil, daha çok hastanızın rahatı için yardımcı olmaya odaklanmaya çalışın.
  • Bekleme alanları ve tedavi sürecinde kemoterapi alan hastalarda en sık yan etkilerden biri olan mide bulantısını tetikleyecek parfüm, ağır sabun kokusu, saç spreyi ve vücut losyonu kullanmayınız.
  • Sigara içtikten sonra kıyafetlere sinen sigara dumanıyla hemen hastaların yanına girmek veya elektronik sigara içmek de hastaları çok rahatsız edebilir. Yan etkileri tetikleyecek durumlardan kaçınmak gerekir.
  • Hastaları zorlamadan mümkün olduğunca sosyalleşmeye ve sohbete teşvik etmek, bekleme sürelerinde, uzun ve boş geçen zamanları değerlendirmeye, sanatsal aktiviteler yapmaya teşvik edebilir, beraber oyunlar oynayabilirsiniz.

Duyguları açığa çıkarmanın ve pozitif psikolojiye sahip olmanın öneminin sıkça vurgulandığı kanser hastalığının tedavi sürecinde bu önerilerin hastalara ve yakınlarına yardımcı olabileceğini düşünüyoruz.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Yalnızlık Seviyesi Yüksek Olan Kanseri Atlatanların Yaşam Kaybı Riski Daha Fazla

Yalnızlık Seviyesi Yüksek Olan Kanseri Atlatanların Yaşam Kaybı Riski Daha Fazla

Kanser tedavisi süreci, hem fiziksel hem de psikolojik olarak zorlayıcı bir deneyim olabilir. Ancak, tedavi sürecinden...

 Akciğer Kanseri ve Depresyondan Kaynaklanan İnflamasyon, Sağkalım Sonuçlarını Etkliyor

Akciğer Kanseri ve Depresyondan Kaynaklanan İnflamasyon, Sağkalım Sonuçlarını Etkliyor

Inflamasyon, vücudun yaralanma veya enfeksiyona karşı doğal savunma mekanizmasının bir parçası olarak ortaya çıkan karmaşık bir...

Kanser Riski ve Duygusal Sağlık – Depresyon ve Anksiyetenin Rolüne Yeni Bakış

Kanser Riski ve Duygusal Sağlık – Depresyon ve Anksiyetenin Rolüne Yeni Bakış

Depresyon ve anksiyetenin (aşırı kaygı), bir kişinin sağlıkla ilgili davranışlarını etkileyerek veya kanser gelişimini destekleyen biyolojik...

Anksiyete-Aşırı Kaygı için İlaç Tedavisinin Yerini Alabilecek Bir Uygulama: Meditasyon

Anksiyete-Aşırı Kaygı için İlaç Tedavisinin Yerini Alabilecek Bir Uygulama: Meditasyon

Yeni bir araştırma, bir çeşit meditasyon olan “mindfulness (farkındalık) temelli stres azaltmanın (MTSA)”, anksiyete (aşısı kaygı,...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında