Peptik Ülserler ve Bakteriler 1984 – Helicobacter Pylori

Peptik Ülserler ve Bakteriler 1984 – Helicobacter Pylori

1586 yılında İtalya’nın Mantova kentinden olan Doktor Marcellus Donatus, otopside, mide zarındaki açık yaraları ilk belgeleyen isimlerdendir. 

Yakın zamana kadar mide ve komşu duodenumdaki (oniki parmak bağırsağı) peptik ülserlerin, stres ve beslenmeden kaynaklandığına inanılıyordu. Bugün bu tür ülserlerin büyük çoğunluğunun, midenin asidik ortamında gelişen spiral şekilli bir bakteri olan Helicobacter pylori'den kaynaklandığını biliyoruz. 

Bakteriyel nedenin tıbbi olarak kabul edilmesi, Avustralyalı Araştırmacılar Robin Warren ve Barry Marshall'ın öncü çabalarından gelmektedir. Marshall, 1984 yılında şüpheci meslektaşlarını ikna etmeye yardımcı olmak için H. pylori içeren bir petri kabının içeriğini içti ve beş gün sonra gastrit (mide zarının iltihabı) geliştirdi.

  • Ülserler karın ağrısına ve kan kusulmasına neden olabilir. 
  • Mide veya onikiparmak bağırsağının delinmesi hayati tehlike oluşturabilir. 
  • H. pylori mideye yerleştiğinde, mide asidinin miktarını kontrol eden gastrin salınımını artırabilir veya azaltabilir ve kronik inflamasyona neden olabilir. 

H. pylori, mide veya onikiparmak bağırsağından alınan kültürler, kan testleri (antikorlar için), dışkı testleri (antijenler için) ve üre nefes testi ile tespit edilebilir. Üre nefes testinde, hasta radyoaktif üre alır ve eğer nefesinde radyoaktif karbondioksit bulunursa, H. pylori'nin varlığı tespit edilir.

H. pylori'nin yiyecek, su ve insan tükürüğüyle bulaştığı düşünülmektedir. Ancak, H. pylori taşıyan insanların sadece bir kısmı gerçekte ülser geliştirir. Bu durum, genetik yatkınlık ve H. pylori'nin farklı zararlı etkileriyle ilgili olabilir.

H. pylori tedavisi antibiyotikleri, bizmut bileşikleri ve mide asiditesini azaltan proton pompası inhibitörlerinden oluşan bir kombinasyonunu içerir. İlginç bir şekilde, 1958'de Yunan Doktor John Lykoudis ülserler için kendi antibiyotik tedavisini geliştirdi, ancak çalışması diğer doktorlar tarafından büyük ölçüde dışlandı.

Peptik ülserlere ayrıca aspirin, ibuprofen ve diğer NSAID'ler (steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar) neden olabilir. NSAID'ler normalde midede koruyucu mukus üretimini uyaran prostaglandinlerin (hormon benzeri moleküller) üretimini azaltabilir.

Yazı Görselinin Açıklaması: Bakterinin mukus astarından geçerek mide epiteline ulaşmasını sağlayan dört ila altı flagella (kırbaç benzeri kuyruk) ile H. pylori'nin sanatsal temsili.

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Marcellus Donatus of Mantua (1538–1602), John Lykoudis (1910– 1980), John Robin Warren (d. 1937), Barry James Marshall (d. 1951)

Peptic Ulcers and Bacteria 1984. Page 518. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

Bilim eğitimcisi Regina Bailey şöyle yazıyor: "Bir dünya hayal edin, hücreler belirli hastalıkların terapötik tedavisi için yaratılabilir...

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor:  "Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya...

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.   “Uyandığımda bir...

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi (Human Genom Project – HGP), DNA'mızdaki yaklaşık üç milyar kimyasal baz çiftinin genetik dizisini belirlemeye...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında