Polimeraz Zincir Reaksiyonu 1983 – Genetik Materyalin Matbaası

Polimeraz Zincir Reaksiyonu 1983 – Genetik Materyalin Matbaası

1983 yılında, Kaliforniya'da bir otoyolda seyir halindeyken biyokimyager Kary Mullis, genetik materyalin mikroskopik bir ipliğini milyarlarca kez kopyalamak için bir fikir buldu. Bu işlem, o zamandan beri tıpta sayısız uygulamda kullanıldı. Bu fikir, polimeraz zincir reaksiyonu (Polymerase Chain Reaction – PCR), bir milyar dolarlık bir endüstriye dönüştü ancak Mullis, işvereninden sadece 10,000 dolarlık bir prim alabildi. Belki de on yıl sonra aldığı Nobel Ödülü onun için muazzam bir teselli ödülü olmuş olabilir.

Bilim insanları genellikle çalışmak için DNA genetik dizisinin belirli bir miktarına ihtiyaç duyarlar. Ancak çığır açan PCR tekniği, DNA'yı kopyalayan ve çözelti sıcaklığı arttığında da bozulmadan kalan Taq polimeraz enziminin yardımıyla, bir çözelti içindeki tek bir DNA molekülü kadar küçük bir maddeyle başlayabilir. (Taq polimeraz, Amerika'nın Yellowstone Ulusal Parkı'ndaki sıcak bir kaynaktan alınan bir bakteriden izole edilmiştir.) Karışıma ayrıca primerler de eklenir; bunlar, incelenen diziden önceki ve sonraki bir konumda örnek DNA'ya bağlanan kısa DNA segmentleridir. 

Tekrarlanan ısıtma ve soğutma döngüleri sırasında polimeraz, primerler arasında örnek DNA'nın giderek daha fazla kopyasını hızla oluşturmaya başlar. Termal döngü, DNA iplikçiklerinin kopyalama işlemi için gerektiğinde tekrar tekrar ayrılıp bir araya gelmesine olanak tanır. 

PCR birçok alanda kullanılıyor;

  • Gıda kaynaklı patojenleri tespit etmek
  • Genetik hastalıkları teşhis etmek
  • AIDS hastalarında HIV virüslerinin düzeyini değerlendirmek
  • Babalık testlerinde
  • Olay yerinde bırakılan DNA izlerine göre suçluları bulmak
  • Fosillerdeki DNA'yı incelemek

Ayrıca PCR, İnsan Genom Projesinin ilerlemesinde de büyük rol oynamıştır.

Tıbbi gazeteci Tabitha Powlege şöyle yazıyor:

"PCR, matbaanın icadının yazılı materyal için yaptığını genetik materyal için yapıyor; kopyalamayı kolay, ucuz ve erişilebilir hale getiriyor." 

New York Times ise Mullis'in buluşundan şu şekilde bahsediyor:

"Biyolojiyi PCR öncesi ve PCR sonrası olmak üzere iki döneme ayrılır."

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Kary Banks Mullis (d. 1944)

Polymerase Chain Reaction 1983. Page 516. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

Bilim eğitimcisi Regina Bailey şöyle yazıyor: "Bir dünya hayal edin, hücreler belirli hastalıkların terapötik tedavisi için yaratılabilir...

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor:  "Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya...

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.   “Uyandığımda bir...

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi (Human Genom Project – HGP), DNA'mızdaki yaklaşık üç milyar kimyasal baz çiftinin genetik dizisini belirlemeye...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında