Pırasa, Doğu Akdeniz ve Yakın Doğu’dan, Meksika’dan Çin’e uzanan geniş bir alanda üretilir ve tüketilir. Ülkemizin ise daha çok iç batı kısmında yetişmektedir. Pırasa lif, demir, protein, karbonhidrat ve şeker içerir. Pırasa, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, magnezyum, sodyum, çinko, bakır, florür, manganez ve selenyum gibi minerallerini eser (çok az) seviyelerini de içerir. Hem besleyici hem de düşük kalorili bu gıdaya gelin beraber inceleyelim ve örnek yemek tarifini deneyelim.

Kolay ve sağlıklı zeytinyağlı pırasa yemeği tarifi

Malzemeler:

  • 500 gram pırasa
  • 1 küçük kuru soğan
  • 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı pirinç veya bulgur
  • 2 orta boy havuç
  • 2 su bardağı kadar su (pırasaları 1 parmak kadar geçsin)
  • Yarım limon suyu

Pırasa yemeğinin yapılışı:

  1. Pırasalar iyice yıkanır.
  2. Pırasalar 2 parmak genişliğinde dilimlenir.
  3. Yemeklik doğranan soğanlar, zeytinyağı ile birlikte tencereye konulup, sotelenir ve bir süre sonra havuçlar ilave edilir.
  4. Havuçlar 1-2 dakika piştikten sonra, pırasa ile pirinç veya tercihen bulgur eklenir.
  5. Son olarak, pırasanın üzerini 1 parmak geçecek kadar su ve limon suyu ilave edilip tencerenin kapağı kapatılır.
  6. Hazırlanan zeytinyağlı pırasa yemeği, orta ateşte 25-30 dakika kadar pişirilir.

Dinlendikten sonra arzuya göre sıcak veya soğuk tüketebilirsiniz.

Pırasanın faydaları nelerdir?

Düşük kalorili

Yaklaşık 89 gramlık bir pırasa sadece 50 kaloridir. Yani gramında 0.6 kalori vardır. Çok düşük enerjiye sahip olduğu için çorbalara, yemeklere ve omletlere lezzet vermek için düşük kalorili olan pırasayı rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Bu nedenle pırasa daha az kalori alarak kilo vermenizi kolaylaştıran bir gıda seçeneğidir.

Karbonhidrat, lif ve şeker

Pırasadaki kalorinin çoğu tatlı soğanda olduğu gibi; içeriğindeki karbonhidrattan gelir. Bir pırasa 13 gram karbonhidrat, 3 gram şeker ve 2 gram lif içerir. Doğal içerikli olduğu ve lif açısından zengin olduğu için az miktardaki bu şeker kilo aldırmaz. İçeriğindeki lif uzun süre tok kalmanızı sağlar. Diyetinizde zengin lifli gıdalar tüketmeniz sizi kalp hastalıklarına, diyabet hastalığına ve bazı kanser türlerine karşı korumaya yardımcı olur.

Protein ve yağ

Pırasa yağsızdır ve içeriğinde çok az protein bulunur. Bir pırasada 1 gram protein vardır. Kadınların günlük protein ihtiyacı ortalama 46 gram ve erkeklerin 56 gram olarak belirtilmektedir. Et gibi proteinli ve yağlı ama lifsiz gıdalarla birlikte tüketebilirsiniz. Öğünlerinizde çeşitlilik önemlidir. Pırasanın yanında bir kase yoğurt da o öğünün protein değerini artırır.

Vitaminler ve mineraller

Pırasa düşük kalorili, bununla birlikte A ve C vitaminleri bakımından harika bir besin kaynağıdır. Ayrıca demir bakımından önemli ve az miktarda kalsiyum da içerir. A vitamini göz sağlığınız için önemlidir. A ve C vitamininin yeterli alınması bağışıklık sistemi için önemlidir. Ayrıca demir ve kalsiyum sağlığınız için çok önemli minerallerdir. Demir, organlara, kaslara ve dokulara oksijen taşır. Kalsiyum ise kemiklerinizi ve dişlerinizi güçlendirerek sağlığını korur. Pırasa çiğ tüketildiğinde daha yüksek miktarda kalsiyum alımı olur.

Not; Zeytinyağlı yemeklere şeker eklemeyi kalori alımını artırdığı için önermiyoruz. Tuzu ise herkesin alabileceği miktar değiştiğinden dolayı pişirirken değil sofrada eklemeyi tercih edebilirsiniz.