Rahim ağzı kanseri tanısında kullanılan Endoservikal Küretaj nedir?

Rahim ağzı kanseri tanısında kullanılan Endoservikal Küretaj nedir?

Rahim ağzı (serviks) kanseri tanı araçlarından biri olan endoservikal küretaj, rahim ağzı kanalı dokusundan bir küret ile örnek alınmasıdır, yani bir çeşit biyopsi yöntemidir. Bu küret (dar, kaşık şeklinde doku almaya yardımcı medikal araç), endoservikal kanalın (rahim ağzı ve rahim arasındaki geçit) mukoza zarını sıyırmak için kullanılır. Bu işlem ile rahim ağzından küçük bir doku örneği alınarak herhangi bir anormal hücre (kanserli hücreler gibi) olup olmadığını anlamak için bir patoloji laboratuvarında incelenir.

Daha önce yapılan Pap smear (smir) testinden anormal sonuçlar alındıysa ya da jinekolojik pelvik muayene sırasında anormal bir durum fark edilirse kadın doğum uzmanı kolposkopi denilen işlem sırasında endoservikal küretaj yapar.

kolposkopi nedir nasil yapilir 264755

Kolposkopi nedir?

Kolposkopi, hem mikroskoba hem dürbüne benzeyen bir çeşit özel büyüteç yardımı ile rahim ağzındaki olası hücre değişikliklerini ve kanser şüphesini araştırmaya yarayan bir muayene şeklidir.

Anormal smear sonuçları, daha ileri bir inceleme yöntemi olan kolposkopik muayene ve bu sırda biopsi alınması ile kesin tanı konulması yönünde doğrulanmalıdır. Kolposkopi işlemi sırasında rahim ağzına özel bazı boya ve kimyasal maddeler uygulanarak şüpheli alanların daha belirgin hale gelmesi, özel görüntü vermesi ve daha kolay biyopsi alınması sağlanır.

Endoservikal kürtaj işlemine nasıl hazırlanır?

Doktorunuzun incelemesi gereken bölgeyi görmesini zorlaştırdığı ve işlemin sonuçlarının daha doğru olması için menstürasyon (adet) dönemi dışında muayene zamanınızı ayarlamalısınız.

Prosedürden önce aşağıdaki önemli talimatları uyguladığınızdan emin olun:

  • Bu işlemden önce aspirin veya kan sulandırıcı kullanmayın.
  • Prosedürden önce en az üç gün tampon kullanmamış ve vajinal duş yapmamış olun.
  • İşlemden en az üç gün öncesinden itibaren cinsel ilişkiye girmeyin.

Bu prosedürden sonra eve size eşlik edecek birisiyle gitmeniz gerekebilir, buna göre plan yapın.

Endoservikal kürtaj işlemine sırasında

Bu işlem sadece birkaç dakika alır. Aslında, çoğu durumda, doku örneği birkaç saniye içinde alınabilir. Endoservikal küretaj buna özel bir muayene koltuğunda yapılır. Rahim ağzı ve vajinadan mukus tabakasının temizlenmesi ve daha iyi bir görüntü sağlanması amacıyla sirke veya iyotlu solüsyon biyopsi yapılacak bölgeye uygulanabilir. Bu işlem çoğu zaman ağrısızdır ve anestezi gerektirmez.

Endoservikal kürtaj işlemi ile biyopsi sonrası

Bu prosedür sonrası birkaç gün adet krampları gibi ağrılar ve hafif şikayetler yaşanabilir. Herhangi bir ağrı kesici almanın şikayetlerinize yardımcı olup olamayacağını doktorunuza sorun. İşlemi takiben vajinal kanama veya akıntı görülebilir, bu nedenle ped kullanmanız gerekebilir. Hızlı iyileşme için bir süre; cinsel ilişkiye girmemelisiniz, tampon kullanmayınız veya vajinal duş yapmamalısınız. Ağır vajinal kanama, ciddi alt karın ağrısı, ateş veya titreme olursa hemen doktorunuzla iletişime geçin.

Endoservikal küretaj sonuçlarını beklerken kaygı hissedilebilir. Ancak, anormal Pap smearların neredeyse yarısının iltihaplanma veya vajinal enfeksiyon nedeniyle oluştuğunu hatırlatmakta yarar var. İşlem veya sonuçlarla ilgili stres durumuyla daha kolay baş etmek için; bir danışmanla konuşabilir, bir destek grubuna katılabilir, hafif egzersiz yapabilir, daha besleyici gıdalar tüketebilirsiniz. Ve son olarak ihtiyacınız olan uykuyu almak için yatma saatlerinizi düzene sokmanız önerilir.

- İlgili konu: Güncel Kanser Tarama Programları: Hangi Testlerle Hangi Kanserlerde Erken Teşhis Mümkündür?

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Tarihi Bir Dönüm Noktası: HPV Aşısıyla Serviks (Rahim Ağzı) Kanserini Yok Ediyoruz!

Tarihi Bir Dönüm Noktası: HPV Aşısıyla Serviks (Rahim Ağzı) Kanserini Yok Ediyoruz!

Son dönemlerde onkoloji alanında yapılan çalışmalardan bir tanesi çok dikkat çekici bir yere sahip! Bu çalışma,...

Erken Evre Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı: Basit ve Radikal Histerektomi Karşılaştırması

Erken Evre Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı: Basit ve Radikal Histerektomi Karşılaştırması

Serviks (rahim ağzı) kanseri, dünya çapında kadınlarda en sık görülen kanserlerden biridir. Erken teşhis ve tedavi,...

Tam Aşılama, Sıfır Rahim Ağzı Kanseri – HPV Aşısının Etkileyici Başarısı

Tam Aşılama, Sıfır Rahim Ağzı Kanseri – HPV Aşısının Etkileyici Başarısı

Serviks (rahim ağzı) kanseri, dünya genelinde kadınlarda görülen en yaygın dördüncü kanser türüdür. Bu kanserin hemen...

Rahim Ağzı Kanseri Sıklığı – Özellikle Beyaz Kadınlarda – Artıyor

Rahim Ağzı Kanseri Sıklığı – Özellikle Beyaz Kadınlarda – Artıyor

Rahim ağzı (serviks) kanseri, rahim ağzının hücrelerinin kontrolsüz şekilde büyümesine yol açarak oluşan bir kanser türüdür....

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında