
Rıza Formu 1947 – Nürnberg Kodu ve Denek Onayı
Antik Hipokrat Yemininde doktorların, hastaları zararlardan korumak istediklerinden bahsedilir. Ancak yemin, insan deneyleri ve testlerin risklerinin hastalara yeterince açıklanmasıyla alakalı onay alınması konusuna hiç değinmez.
Aslında tıp tarihinin çoğu döneminde, doktorlar hastalarını kasıtlı olarak kandırmayı uygun bulmuşlardır. Tıbbi araştırmaların, deneklerinden onay alınması gerekliliği, özellikle İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda, Nazi doktorlarının insanlar üzerinde yaptığı korkunç deneylerle ortaya çıkmıştır. Genellikle Yahudiler ve diğer mahkumlar üzerinde yapılanlar bazı kan dondurucu deneylere örnek şunlardır;
- Çıplak insanların buzda soğutulması,
- İkizlerin gözlerine, renk değiştirmek için kimyasal enjekte edilmesi
- İkizleri birleştirerek birleşik ikizler yaratma denemeleri
1947'de Nazi bilim insanlarınca, insanlar üzerinde yapılan deneylere dair Nürnberg’de gerçekleştirilen yargılamalar sırasında bu çalışmaları düzenleyici, uluslararası geçerlilikte bir kod olmadığı fark edilmiştir. Bu eksikliği gidermek için Nürnberg Kodu oluşturulmuş ve ülkelerce kabul edilmiştir. Nürnberg Kodu, önerilen araştırmayı anlayan ve topluma fayda sağlaması için tasarlanmış deneylere katılacak insan deneklerinin gönüllü onayının gerekliliğine vurgu yapar. Denek, deneyi sonlandırma özgürlüğüne sahiptir. Ek olarak, gereksiz fiziksel ve zihinsel acıyı önlemek için deneyin uygun şekilde yürütülmesi gerektiğini de vurgulamaktadır.
Deneklerin onaylarını vermeleri için onay verme zamanında akıl sağlıklarının “yeterli” olması gerekir. Çocuklar genellikle "yetersiz" olarak kabul edilir ve yasal vasiler onlar adına hareket edebilir. Onay veremeyen bilincini kaybetmiş hastalara acil tedavi uygulayabilmek için doktorlara genellikle izin verilir.
Bilgilendirilmiş onay eksikliğine ilişkin ünlü bir örnek, Tuskegee frengi deneyidir. Deney, Alabama'nın Tuskegee kentinde 1932 ile 1972 yılları arasında yapılmıştır. Deney sırasında frengiye sahip erkekler uygun şekilde tedavi edilmemiş ve hastalara frengi oldukları söylenmemiştir. Bu şekilde hastalığın ilerlemesini inceleyebileceklerini düşünen ABD’li araştırmacılar bazı hastaların frengiden ölmesine veya eşlerinin hastalığı kapmasına sebep olmuştur.
Yazı Görselinin Açıklaması: 1953 MK-ULTRA projesinin bir parçası olarak CIA, onay almadan deneklere LSD vererek LSD'nin etkilerini incelemeye çalışmıştır. LSD neon renkler, geometrik şekiller, hareketli cisimler görülmesine neden olabilir.
- Önceki konu: Lobotomi 1946 – Beyin Bağlantılarına Müdahale
- Sonraki konu: Prosopagnozi 1947 – Yüz Tanıyamama Hastalığı
Informed Consent 1947. Page 391. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012