1- Kahvaltı

Kahvaltı yapmak için çok önemli nedenler var. Öncelikle metabolizmayı hızlandırır ve günün devamında daha az yemeyi sağlar. Ayrıca araştırmalar kahvaltı yapan yetişkinlerin daha verimli çalıştıklarını ve okul çağındaki çocukların da daha başarılı olduklarını önemle vurgulamaktadır. Her sabah dört dörtlük geleneksel bir Türk kahvaltısı hazırlamanıza gerek yok; onun yerine küçük bir tost, haşlanmış yumurta veya bir meyve ve yoğurt ile hafif bir kahvaltı olabilir. Yeter ki öğünü atlamayın.

sağlıklı yaşam için kahvaltı ve öğünleri planlama

2- Öğünleri Planlama

Belli bir zaman ayırarak öğünlerinizi amacınıza uygun olarak planlayın. Kilo mu vermek istiyorsunuz? Biraz daha kas kütlenizi mi artırmak istiyorsunuz? Hangi saatlerde spor yapıyorsunuz? gibi soruları düşünerek yağ, şeker, karbonhidrat alımında azaltma ve proteinli artı posalı gıdalarda artışa gidebilirsiniz. Ayrıca neyi ne zaman yiyeceğinizin de kararını vermelisiniz. Bu sayede hem plansız aşırı yemeklerden hem de bunun ekonomik yükünden korunabilirsiniz.

3- Bol Su İçme

Su içmek günlük planınızın en önemli bölümünden biri olmalı. Tüm sağlıklı ve kilo verdirici diyetlerin ortak özelliğidir yeterli ve bol su içmek. Susadığınız zaman gazlı içeceklere ya da diğer meşrubatlara yönelmeniz; gereksiz şeker alımını artırarak obezite ve tip 2 diyabet riskini artırır. Eğer sade suyun tadını sevmiyorsanız içine bir dilim limon, birkaç dilim salatalık veya nane gibi hoşunuza giden tatlardan ekleyebilirsiniz. Su içmek için susamayı beklemeyin.

4- Hareket Etme Molası

Gün içindeki yarım saatlik aranızda oturup bir çay daha içmek yerine kalkın ve hareket edin. Bu arada yürüyebilir, mümkünse esneme hareketleri yapabilir, temiz hava alabilir veya merdiven inip çıkabilirsiniz. Bu sayede hem metabolizmanı gün içinde hızlanmış olur, hem enerjiniz ve çalışma performansınız artar hem de kilo vermenize yardımcı olur.

hareket molası çevirim dışı olmak

5- Çevirim Dışı Olmak

Günlük işler, elektronik posta kutusu, gelen postalar, giden postalar, telefon mesajları, grup konuşmaları ve sosyal medya kontrolleri derken günlük hayatımızda zamanımızın çoğu dijital ekranlara bakmakla geçiyor. Günlük belli bir süreyi dijital ekranlardan ve telefonunuzdan uzak geçirin. Sosyal medyayı kontrol etmeyin. Bunlar yerine parkta kısa bir yürüyüş yapın, pazar alışverişinizi aradan çıkartın, dolaptaki meyve-sebzeleri akşama yıkayıp hazırlayın veya kitap okumak gibi sevdiğiniz bir aktivite yapın.

yeni birşeyler öğrenmek

6- Yeni Bir Şey Öğrenmek

Yeni yetenekler geliştirmek beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. Bir dans kursuna, yaratıcı sanat atölyesine ya da yeni bir enstrüman kursuna yazılabilirsiniz. Yeni bir dil bile öğrenebilirsiniz. Bütün bu aktiviteler yaşlanmayı yavaşlatır ve hatta Alzheimer Hastalığı riskini düşürür.

yaşınız ne olursa olsun yeni birşeyler öğrenebilirsiniz

7- Tütün ve Tütün Ürünlerinden Uzak Durma

Sigara içiyorsanız; sağlıklı bir yaşam için en büyük adımlardan birini sigarayı bırakarak atabilirsiniz. Sigaranın sağlığa ne kadar zararlı olduğu artık tartışılamaz. Siz de bırakma kararı verdiyseniz ve bazı zorluklar yaşıyorsanız ilgili kurumlardan destek alabilirsiniz.

8- Yeterli Uyku

Düzenli ve yeterli uyku sağlıklı yaşamın bir diğer önemli anahtarı. İyi uyuyarak bedeninizi ve zihninizi dinlendirebilir, hafızanızı güçlendirebilir, daha çok yeni şey öğrenebilir ve daha mutlu hissedebilirsiniz. Ayrıca kalp sağlığınızı korumanıza da yardımcı olur. Günlük 7-9 saatlik uyku için planlama yapın; her gün aynı saatler arasında uyumaya ve uyanmaya özen gösterin.

9- Aktif ve Sağlıklı Kaslar

Egzersiz programınıza kaslarınızı güçlendirecek hareketler eklemek, daha fazla kalori tüketerek yağ yakmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca kas kitlenizin artmasını sağlar. Kalp sağlığınız ve kemiklerinizin güçlenmesi için de ağırlık çalışmanın katkıları büyük.

aktif ve sağlıklı kaslar

10- Açık Hava

Dışarda aktiviteler planlayarak biraz güneşli havalarda vakit geçirerek vücudunuzdaki D vitaminini artırabilir; kemik, kalp ve ruh sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. İmkânınız olursa şehirden uzak doğanın içinde yürüyüşler yapın. Doğada geçirilen aktif zamanın fiziksel ve ruh sağlığına faydaları oldukça çok.

11- Dengenizi Korumak

Eğer genç ve aktifseniz iyi bir denge sizi incinmelere karşı korur. Daha ileri yaşlarda iseniz; sizi daha uzun süre aktif tutar ve dengenizi güçlendirerek düşmenizi ya da sakatlanmanızı önler. Yaş farketmeksizin denge egzersizleri; kaslarınızı güçlendirmeye, kalp sağlığınızı iyileştirmeye ve özgüveninize katkı sağlar. Denge egzersizi denilince akla ilk olarak yoga gelmektedir.

dengeyi korumak ve farkındalık

12- Farkındalık

Bir an durup çiçek koklayın. Gökyüzüne bakın. Dilerseniz biraz daha zaman ayırıp meditasyon yapın veya dua edin. Kendinizi dinleyin ve farkındalığınızı artırın. Araştırmalara göre; tercih ettiğiniz herhangi bir yol ile dinlenme ve farkındalığa zaman ayırmanızın modu yükselttiği, stresi azalttığı ve ağrıları hafiflettiği biliniyor. Çalışmalardan birinde 8 haftalık düzenli meditasyonun beynin öğrenme, duygu ve hafıza ile ilgili olan bölümlerini olumlu anlamda değiştirdiği bulunmuş. Duyularınızın farkına varıp yaptığınız şeye konsantre olmak koşuluyla herhangi bir aktivite yapabilirsiniz.

Sağlıklı bir yaşam için olan bütün bu önerilerin devamlılığı oldukça önemlidir. Düzenli beslenme, egzersiz, mutlu olduğunuz aktiviteler ve gerekli sağlık kontrollerinin tamamı bir bütün halinde fiziksel ve zihinsel sağlığınızı etkilemektedir. Doğru alışkanlıklar kazanmak için geç değil; bunun için hemen bugün ilk adımı atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: