Şeker kanseri besler mi?
Birçok kanserli hasta sık sık şekerin kanseri beslediğine dair hikayeler duyar. Bu da hastaların şeker tüketiminden endişe etmelerine neden olur. Kanser hücreleri dahil bütün hücreler, enerji için şekere (kan şekeri) ihtiyaç duyarlar. Daha fazla şeker tüketiminin kanser hücrelerini beslediğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Aynı şekilde daha az şeker tüketmek hücrelerin yavaş büyümesini sağlamaz.
Asıl problem çok fazla şekerin kanser riskini artıran yağlanma ve obeziteye katkıda bulunmasıdır. Bahsettiğimiz şekerler tatlandırılmış içecekler, kurabiye, kek ve diğer ultra-işlenmiş gıdaların yapımında kullanılan şekerlerdir. Bu şekerlerin besin değeri çok düşüktür. Kalori sağlaması dışında diyete çok az katkısı vardır. Sağlıksız kilo alımına yol açabilirler. Rafine şekerlerden yüksek gıdalar insülin direnci, kalp-damar hastalıkları ve obeziteye neden olabilir. Obezitenin kanser riskini artırdığına dair bulgular ise nettir.
Şekeri tüketmeyi kesmeli miyim?
"Kanser tedavisi boyunca bütün şekerleri hayatımdan çıkarmalı mıyım?" diye sorarsanız cevap "Hayır!" olacaktır.
Tedavi süresi içerisinde kalori almayı kesmemeniz veya susuz kalmamanız gereken zamanlar olabilir. Böyle zamanlarda kalorinin nerden geldiği daha az önemsizdir. Buna rağmen hasta ve yakınları sütlaç, muhallebi benzeri şekerli gıdaların tüketiminden kaçınıyor olabilir. Şeker / diyabet hastası değilseniz veya şeker tüketimini kısıtlayan bir ilaç kullanmıyorsanız bir parça tatlının tadını çıkarmak mutluluk verici olabilir.
Porsiyon kontrolü sağlayarak istediğiniz bir tatlıyı tüketebilirsiniz
İştahınız yerine geldikçe daha sağlıklı tercihler yapabilirsiniz. Onkoloğunuz veya diyetisyeniz ile konuşabilir ve sizin için daha iyi olabilecek yiyecekleri belirleyebilirsiniz.
Tüm şekerler kötü değildir. Meyvelerde doğal olarak bulunan şeker dengeli bir diyetin parçasıdır. Diğer sağlıklı şekerler sebzeler, tam tahıllı karbonhidratlar ve az yağlı süt ürünleridir.
Şekerlerden uzak bir diyetin sağlıklı olduğunu gösteren bilimsel bir çalışma yoktur. Amerika Kalp Derneği, kadınlar için 6 çay kaşığından (24 gram) fazla; erkekler için 9 çay kaşığından fazla (36 gram) şeker tüketimini önermez.
İlgili konu: En iyi diyetler 2020
Kanser hastalarının tüketebileceği atıştırmalık tarifler
Yaban mersinli ve süzme peynirli pankek
Malzemeler:
- 1/3 bardak çok amaçlı un
- 1/3 bardak kepekli un
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Çeyrek çay kaşığı tuz
- Yarım bardak yaban mersini
- 2 yumurta
- Yarım fincan süt
- 1 yemek kaşığı kanola yağı/zeytinyağı
- Yarım çay kaşığı vanilya ekstratı
- Yarım bardak fincan süzme peynir
Yapılışı:
Bir kapta un, şeker, kabartma tozu ve tuzu karıştırın. Sonra yaban mersinlerini ekleyin ve karışımı bir kenara ayırın. Yumurtayı çırpın süt, yağ ve vanilyayı ekleyin. Daha sonra süzme peyniri de ilave ederek bir miktar daha karıştırın. Sonrasında iki karışımı birleştirip harmanlayın. Yapışmaz tavayı hafif ısıtın. Her biri için 1 çay kaşığı yağ kullanarak karışımı küçük parçalara bölerek pişirin. 1-2 dakika içinde hem ön hem arka yüzünü açık kahverengi olana kadar çevirerek pişirin. Kalan hamur ile aynı işlemi tekrarlayın. Bir miktar akçaağaç şurubu veya bal ile servis edebilirsiniz.
Frambuazlı chia pudingi
Chialı pudingler son zamanlarda oldukça popüler oldu. Chia tohumları lif, proteini kalsiyum ve magnezyumdan zengindir.
Malzemeler:
- Yarım bardak Hindistan cevizi sütü/badem sütü
- Yarım bardak taze/dondurulmuş frambuaz(farklı meyveler de kullanabilirsiniz)
- 2-3 yemek kaşığı akçaağaç şurubu veya bal
- 2 yemek kaşığı chia tohumu
Yapılışı:
Hindistan cevizi sütü, akçaağaç şurubu/bal ve frambuazı blendırda karıştırın. Tadını kontrol edin. İsterseniz daha fazla akçaağaç şurubu veya bal ekleyebilirsiniz. İçine chia tohumlarını ekledikten sonra kaşıkla karıştırın ve kaseye alın. Ağzını streçle kapatıp en az 4 saat buzdolabında bekletin.
Jeanne Besser and Barbara L. Grant, MS, RDN, CSO with American Cancer Society, What to eat during cancer treatment, 2019