Tam Aşılama, Sıfır Rahim Ağzı Kanseri – HPV Aşısının Etkileyici Başarısı

Tam Aşılama, Sıfır Rahim Ağzı Kanseri – HPV Aşısının Etkileyici Başarısı

Serviks (rahim ağzı) kanseri, dünya genelinde kadınlarda görülen en yaygın dördüncü kanser türüdür. Bu kanserin hemen hemen tüm vakalarının nedeni, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan İnsan Papilloma Virüsü (HPV)'dir. Yapılan yeni bir araştırma, HPV aşılama programı kapsamında tam olarak aşılanmış genç kadınlarda serviks kanseri vakalarının tespit edilmediğini ortaya koymuştur. Bu bulgu, HPV aşısının bu ciddi hastalığın önlenmesinde ne kadar etkili olduğunu göstermekte ve aşılamanın önemini vurgulamaktadır.

İskoçya'da HPV Aşılı Kadınlarda Serviks Kanseri Görülmedi

Yapılan yeni bir çalışma, HPV aşılama programının bir parçası olarak tamamen aşılanan genç kadınlarda herhangi bir serviks kanseri vakasının tespit edilmediğini buldu.

Halk Sağlığı İskoçya (PHS) tarafından yapılan araştırma, HPV (insan papillomavirüsü) aşısının kanserin gelişmesini önlemede "yüksek derecede etkili" olduğunu belirtti.

HPV, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olup, dünya genelinde kadınlarda görülen serviks kanserinin neredeyse tüm vakalarından sorumludur.

Aşılama programı 2008 yılında başladı ve aşı, ortaokulun ilk yılında, 12 veya 13 yaşındaki kızlara sunuldu.

Şimdi erkeklere de sunulan aşı, onları daha sonraki yaşamlarında HPV ile ilgili diğer kanserlerden korumaya yardımcı oluyor. Bunlar arasında baş-boyun ve anogenital kanserler ile genital siğiller bulunuyor.

İnsan Papilloma Virüsü (HPV) Nedir?

  • HPV, yaygın bir virüs grubuna verilen isimdir; 100'den fazla HPV türü vardır.
  • Birçok kadın, yaşamları boyunca herhangi bir olumsuz etki olmaksızın HPV ile enfekte olabilir.
  • Vakaların büyük çoğunluğunda herhangi bir belirti görülmez ve enfeksiyon kendi kendine geçer, ancak bazı durumlarda kalıcı enfeksiyon rahim ağzı bölgesinde hastalığa yol açabilir.
  • Bazı HPV türleri yüksek risklidir çünkü bazı kanserlerin gelişimiyle bağlantılıdırlar.
  • Neredeyse tüm serviks kanserleri (%99.7), yüksek riskli bir HPV enfeksiyonundan kaynaklanır.
  • Birçok HPV türü ağız, boğaz veya genital bölgeyi etkiler. Bunlar kolayca bulaşabilir ve HPV'yi cinsel temas yoluyla kapabilirsiniz.

Serviks Kanserini Nadir Bir Hastalık Haline Getirmek Mümkün

  • İskoçya'da, 25 ila 35 yaş arası kadınlarda serviks kanseri en yaygın kanser türüdür.
  • İskoçya'da her yıl yaklaşık 300 kadın serviks kanseri teşhisi alıyor.
  • Bununla birlikte serviks kanseri taraması, 25 ila 64 yaş arasındaki tüm kadınlara sunulmaktadır.

Halk Sağlığı İskoçya çalışması, Strathclyde ve Edinburgh Üniversiteleri ile iş birliği yaparak araştırmasını gerçekleştirdi ve serviks kanseri tarama programı için uygun olan İskoçya'daki her kadını rakamlara dahil etti.

Çalışma, Journal of the National Cancer Institute dergisinde yayımlandı.

Bu çalışma, 12-13 yaşında ilk dozlarını alan tamamen aşılanmış kadınlarda bugüne kadar herhangi bir serviks kanseri vakasının olmamasıyla HPV aşısının ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.

HPV'ye karşı aşılamanın serviks kanserini önlemede etkili olduğu kanıtlanmıştır ve düzenli tarama ile erken teşhis ve tedavi ile birlikte, serviks kanserini nadir bir hastalık haline getirmek mümkündür.

*

HPV Aşı Çeşitleri

Dünya çapında kullanılan temel HPV aşıları şunlardır:

  1. Gardasil/Silgard: Dörtlü Gardasil aşısı, en yaygın dört HPV türüne (6, 11, 16 ve 18) karşı koruma sağlar. Bunlar, rahim ağzı kanserleri ve genital siğillerin çoğundan sorumlu türlerdir. Gardasil 9, daha fazla HPV türüne (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58) karşı koruma sağlayan genişletilmiş bir versiyondur.
  2. Cervarix: Bu aşı özellikle HPV türleri 16 ve 18'e karşı koruma sağlar. Bu iki tür, dünya çapında rahim ağzı kanserlerinin büyük bir kısmından sorumludur.

hpv asi cesitleri ikili dortlu dokuzlu asi gardasil cervarix 22802

Aşılar, genellikle genç erkekler ve kızlar için önerilir, çünkü en etkili oldukları düşünülen zaman cinsel aktiviteye başlamadan öncedir. Ancak, daha yaşlı bireyler de aşılanabilir.

Aşılama Programları

HPV aşıları, dünya genelinde birçok ülkenin ulusal aşılama programlarının bir parçasıdır. Bu programların genel özellikleri şunlardır:

  • Hedef Grup: Çoğu program, ortaokul çağındaki çocukları (genellikle 11-12 yaş) hedef alır. Bazı ülkelerde bu yaş aralığı daha geniş olabilir.
  • Doz Sayısı: Aşı genellikle iki veya üç doz halinde verilir. İlk dozdan sonra ikinci doz genellikle birkaç ay sonra verilir. Eğer aşılamaya 15 yaşından sonra başlanırsa, genellikle üç doz önerilir.
  • Erkek ve Kız Çocuklarına Yönelik Aşılama: Başlangıçta sadece kız çocuklarına yönelik olan HPV aşı programları, HPV'nin neden olduğu diğer kanser türlerinin farkına varılmasıyla erkek çocuklarını da kapsayacak şekilde genişletilmiştir.
  • Erişim ve Farkındalık: Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer sağlık kuruluşları, HPV aşılarının yaygınlaştırılması ve erişimin artırılması için çaba göstermektedir. Bu, eğitim kampanyaları ve halk sağlığı girişimleri aracılığıyla gerçekleştirilir.

HPV aşıları, rahim ağzı kanserinin yanı sıra başka kanser türlerinin ve genital siğillerin önlenmesinde etkili olduğu için çok önemlidir. Aşıların yaygın kullanımı, bu kanserlerin önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Tim J Palmer, Kimberley Kavanagh, Kate Cuschieri, Ross Cameron, Catriona Graham, Allan Wilson, Kirsty Roy, Invasive cervical cancer incidence following bivalent human papillomavirus vaccination: a population-based observational study of age at immunization, dose, and deprivation, JNCI: Journal of the National Cancer Institute, 2024

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Tarihi Bir Dönüm Noktası: HPV Aşısıyla Serviks (Rahim Ağzı) Kanserini Yok Ediyoruz!

Tarihi Bir Dönüm Noktası: HPV Aşısıyla Serviks (Rahim Ağzı) Kanserini Yok Ediyoruz!

Son dönemlerde onkoloji alanında yapılan çalışmalardan bir tanesi çok dikkat çekici bir yere sahip! Bu çalışma,...

Erken Evre Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı: Basit ve Radikal Histerektomi Karşılaştırması

Erken Evre Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı: Basit ve Radikal Histerektomi Karşılaştırması

Serviks (rahim ağzı) kanseri, dünya çapında kadınlarda en sık görülen kanserlerden biridir. Erken teşhis ve tedavi,...

Rahim Ağzı Kanseri Sıklığı – Özellikle Beyaz Kadınlarda – Artıyor

Rahim Ağzı Kanseri Sıklığı – Özellikle Beyaz Kadınlarda – Artıyor

Rahim ağzı (serviks) kanseri, rahim ağzının hücrelerinin kontrolsüz şekilde büyümesine yol açarak oluşan bir kanser türüdür....

Dünya Sağlık Örgütü – Tek Doz HPV Aşısı, Oyunun Kurallarını Değiştirebilir

Dünya Sağlık Örgütü – Tek Doz HPV Aşısı, Oyunun Kurallarını Değiştirebilir

HPV adlı virüs ve alt türleri, insanlarda basit siğillerden rahim ağzı ve baş-boyun kanserlerine kadar çok...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında