Tiroglobulin ve TgAb Testi Nedir? Yüksekliği Neden Olur? Kanserle İlişkisi

Tiroglobulin ve TgAb Testi Nedir? Yüksekliği Neden Olur? Kanserle İlişkisi

Tiroglobulin Nedir?

Tiroid boyunda bulunan küçük bir bezdir. Metabolizmaya yardımcı olmak da dahil olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonlarını etkileyen hormonları serbest bırakır. Tiroglobulin, tiroid bezinde bulunan foliküler hücreler tarafından üretilen ve tiroid hormonlarını oluşturmayan yardımcı olan glikoprotein yapıda bir proteindir.

Otoimmün bozukluklar, tiroglobulin üretimini bozabilir. Otoimmün bozukluklar, bağışıklık sistemi antikorlarla sağlıklı hücrelere saldırdığında ortaya çıkar.

Bir protein olan tiroglobulinin (kısaltılmış Tg) kanda ölçümü, bir hastada hala tiroid dokusu olup olmadığını kontrol etmek için önemli bir laboratuvar testidir. Kanda Tg ölçümünün önemi, Tg'nin sadece tiroid bezi tarafından yapılabilmesi gerçeğinde yatmaktadır. Bir hastanın tiroidi tamamen çıkarıldığında, geride herhangi bir tümör olup olmadığını kontrol etmek için bir kan örneğindeki Tg ölçümü kullanılabilir.

Bununla birlikte, birçok hasta ameliyattan sonra kanlarında hala ölçülebilir Tg seviyelerine sahiptir. Genellikle bu Tg, geride kalan az miktarda normal tiroidden gelir. Bu, ölçülebilir bir Tg seviyesinin mutlaka tümörün varlığını göstermediği anlamına gelir. Genellikle doktorlar, daha sonraki Tg ölçümlerini geride kalan herhangi bir tümör için daha iyi bir belirteç haline getirmek ve normal tiroid bezinin kalan son kısmından kurtulmak için radyoaktif iyot (atom) tedavisi verir. 

Tiroglobulin Antikoru (TgAb) Nedir?

Bağışıklık sistemi tiroide saldırdığında, tipik olarak tiroglobulini hedef alır. Bunu yaparken, bağışıklık sistemi tiroglobulin antikorları (TgAb) oluşturur. Yani, Tg'ye karşı oluşan antikorlara TgAb denir.

Bir TgAb testi, bir kişinin kanındaki bu antikorların seviyesini kontrol eder. Yüksek bir seviye, bir kişinin tiroidi etkileyen bir otoimmün bozukluğu olduğunu düşündürür. Bununla birlikte, doktorlar, otoimmün bozuklukları teşhis etmek için başka testler isteyebilir.

TgAb Testi Neden Yapılır?

TgAb testi, tiroglobulin antikorlarının varlığını kontrol eder. Bu antikorlar, tiroid kanseri veya tiroide hasar veren bir otoimmün hastalığın belirtisi olabilir.

Tiroid hastalıkları ile temelde dahiliyenin yan dalı olan endokrinoloji uzmanları ilgilenir. Endokrinoloji veya dahiliye uzmanları, Graves hastalığı veya Hashimoto tiroiditinin varlığını kontrol etmek için TgAb testini isteyebilir.

2019 yılında yapılan bir çalışmaya göre, yüksek TgAb seviyeleri, daha şiddetli Hashimoto tiroiditi belirtilerine karşılık gelmektedir. Bununla birlikte, TgAb sonucu, diğer tiroid fonksiyon testleri ile birlikte değerlendirilerek teşhis koyulur.

Bir 2018 çalışması, TgAb testlerinin tiroid fonksiyon bozukluğunu tahmin etmede tiroid peroksidaz antikorlarını kontrol eden testlerden daha az etkili olduğunu not eder. Ancak, TgAb testinin daha geniş bir kullanım alanı vardır, örneğin tiroid kanserleri ayırıcı tanısı.

Tiroglobulin ve TgAb Testi Nasıl Yapılır?

Bir Tg veya TgAb testi, kan örneği gerektirir. Bu test, immunoassay cihazlarda (hormon otoanalizörleri) çalışılır.

Testten önce

Bir kişinin teste hazırlanmak için özel bir şey yapması gerekmeyebilir. Ancak kan testinden önce ilaçlarını almaları, yemeleri ve içmeleri konusunda bir doktora danışmalıdırlar. Doktor teste aç gelmeyi veya bazı ilaçları durdurmayı önerebilir.

Test boyunca

Bir sağlık uzmanı, kolun bir bölgesini alkollü bir bezle temizleyecektir. Temizlendikten sonra iğneyi bir damara sokarlar ve bir tüpe az miktarda kan çekerler.

Sağlık uzmanı muhtemelen enjeksiyon bölgesine az miktarda basınç uygulayacak ve kanama olup olmadığını kontrol edecektir. Daha sonra numuneyi analiz için bir laboratuvara göndermeden önce enjeksiyon bölgesini kapatmak için bant kullanacaklardır.

Sonuç Ne Kadar Sürede Çıkar?

Tg ve TgAb test sonucu genelde aynı gün çıkar. Hastalar test sonuçlarına hastane bilgi sistemi veya e-Nabız üzerinden ulaşabilir.

Tg ve TgAb testinin sonuçları, bir kişide yüksek seviyelerde tiroglobulin ve tiroglobulin antikorları olup olmadığını gösterecektir. Bu bir otoimmün bozukluğu düşündürebilirken, tiroid kanseri gibi diğer durumları da gösterebilir.

Bir kişi test sonuçlarını bir doktorla gözden geçirmelidir. Doktor, gerekirse sonraki adımları ve ek testleri önerebilir.

Tiroglobolin Antikor Test Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Aşağıda tanımlanan "normal" değerler kullanılan kite ve cihaza göre ufak değişiklikler gösterebilir. Klinik karar için Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Rehberleri dikkate alınır.

Sağlıklı bir kişide;

  • Tiroglobulin (Tg) için normal değer 1,5 ila 40 ng/mL (nanogram/mililitre). 
  • Tiroglobulin antikorları (TgAb) için normal değerin 20 IU/mL'den az olması gerekir. Seviyeler 20'den yüksek olduğunda, bu genellikle yüksek düzeyde TgAb antikorları olduğunu gösterir, bu da vücudun bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırdığı anlamına gelir.

Yüksek bir TgAb test sonucu, bir kişinin aşağıdaki sorunlara sahip olabileceği anlamına gelir:

  • tiroid hasarı
  • Hashimoto hastalığı gibi bir otoimmün bozukluk
  • tiroid kanseri

Bir doktor, belirli koşulları teşhis etmeye yardımcı olmak için ek testler önerebilir.

TgAb Test Sonucunu Etkileyen Yaygın Tiroid Sorunları Nelerdir?

Aşağıda bazı yaygın tiroid sorunları bulunmaktadır. Koşulları tedavi etmek, bir kişinin yaşam kalitesini iyileştirmeye ve ek sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Tiroid bezinin az çalışması

Hipotiroidizm olarak da bilinen tiroid bezinini aktivitesinde azlık, bezin vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli tiroid hormonu üretmediği anlamına gelir. Doktorlar genellikle tiroidin tipik olarak ürettiği hormonları dengelemek için levotiroksin reçete eder.

İligli konu: İyot eksikliği nedir? İyot eksikliğinin belirtileri, tedavisi ve meme kanseriyle ilişkisi

Aşırı aktif tiroid

Hipertiroidizm olarak da bilinen aşırı aktif bir tiroid, çok fazla tiroid hormonu üretir. Bu, vücuttaki birkaç farklı işlevi hızlandırabilir. Hipertiroidizmin tedavisi ilaçları veya cerrahi uygulamaları içerebilir.

Hipertiroidizm tedavisi kişinin yaşına, diğer sağlık koşullarına, cerrahın erişimine ve olası ilaç alerjilerine göre değişir.

Kronik tiroidit

Kronik tiroidit, Hashimoto tiroiditi olarak da bilinir. Tiroid iltihabına neden olan otoimmün bir hastalıktır. Tedaviler değişebilir, ancak bu durumdaki çoğu insan, hayatlarının geri kalanında levotiroksin ilacına ihtiyaç duyacaktır.

Subakut tiroidit

Subakut tiroidit, tiroidi etkileyen, ağrı ve şişmeye neden olan inflamatuar bir durumdur. Bazı durumlarda, bir kişinin tedaviye ihtiyacı olmayabilir. Diğer tedavi seçenekleri, iltihaplanmaya yardımcı olmak için reçetesiz veya reçeteli ağrı kesici ilaçlara ihtiyaç duyabilir.

Tiroid kanseri

Tiroglobulin antikorlarının yüksek olması, mutlaka kanser anlamına mı gelir?

Hayır, çünkü tiroid kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 15 ila 20'si kanlarında dolaşan Tg'ye karşı antikorlara, yani TgAb sahiptir.

2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yüksek tiroglobulin antikor seviyeleri tiroid kanseri gösterebilir ve tanıda faydalı olabilir. Bununla birlikte, diğer koşullar da yüksek seviyelere neden olabilir, bu nedenle bir doktorun diğer nedenleri ekarte etmeye yardımcı olması için tiroid ultrasonu ve iğne biyopsisi gibi ek testler istemesi gerekecektir.

Özet

Bir TgAb testi, tiroglobulin antikorlarının varlığını kontrol eder. Bu test için kişinin laboratuvarda analiz için küçük bir kan örneği vermesi gerekecektir.

Sonuçlar yüksek seviyelerde tiroglobulin antikorları gösteriyorsa, otoimmün durumlar ve tiroid kanseri dahil olmak üzere tiroidi etkileyen birkaç durumu gösterebilir.

Bu testi yaptıran kişi, sonuçları hakkında doktoruyla konuşmalıdır. TgAb test yüksekliğinin birçok nedeni vardır ve kesin tanı için ek testler gerekebilir.

1. Barić, A., et al. (2019). Thyroglobulin antibodies are associated with symptom burden in patients with hashimoto's thyroiditis: A cross-sectional study. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08820139.2018.1529040

2. Jo, K., et al. (2018). Clinical implications of anti-TgAb measurement before surgery in thyroid cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6234389/

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


HPV p16 Negatif veya Pozitif Nedir? HPV mRNA E6/E7 ve DNA Testi Ne Anlama Gelir?

HPV p16 Negatif veya Pozitif Nedir? HPV mRNA E6/E7 ve DNA Testi Ne Anlama Gelir?

Tüm Kanserlerin %5'inin Sebebi İnsan papilloma virüsü (HPV), dünya genelinde yaygın görülen bir enfeksiyon olup, özellikle rahim...

Rahim Ağzı Kanseri Öncüleri: CIN1, CIN2 ve CIN3 Nedir? Kansere Dönüşmesi Önlenebilir mi?

Rahim Ağzı Kanseri Öncüleri: CIN1, CIN2 ve CIN3 Nedir? Kansere Dönüşmesi Önlenebilir mi?

Rahim ağzı kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türlerinden biridir ve erken teşhis...

Kemoterapi-İmmünoterapi Uygularken Dikkat Edilmesi Gerekenler – İnfüzyon Reaksiyonu Nedir?

Kemoterapi-İmmünoterapi Uygularken Dikkat Edilmesi Gerekenler – İnfüzyon Reaksiyonu Nedir?

Kemoterapi ve immünoterapi, kanser tedavisinde hayati yöntemlerdir ve bu ilaçlar uygulanırken kullanılan infüzyon yöntemi, ilaçların damar...

Prostat Kanserinin Gizli Tehlikesi: Biyokimyasal Nüks Nedir?

Prostat Kanserinin Gizli Tehlikesi: Biyokimyasal Nüks Nedir?

Prostat kanseri, ülkemizde her yıl yaklaşık 19 bin yeni tanı ile erkeklerde akciğer kanserinden sonra en...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında