Wihelm Röntgen, X ışınını denemek için radyoaktif madde ve floresan plaka arasına eşi Anna Bertha’nın elini yerleştirdi. Kocasının çekmiş olduğu, kendi elinin X-ışını görüntüsünü gördüğünde Anna, dehşetle çığlık attı ve ışınların ölümün kötü habercisi olduğunu düşündü. Ancak bir ay içinde, Wilhelm Röntgen'in X-ışınları dünyanın konuştuğu konularından biri haline geldi. 

Kuşkucular bunları, insan ırkını yok edecek ölüm ışınları olarak adlandırdı. Öte yandan istekli hayalperestler ise bu ışınları, körlerin görebileceği mucize ışınlar olarak adlandırdı. Nihayetinde hekimler için bu X-ışınları, hastaların tedavisi için bir dönüm noktasıydı.

8 Kasım 1895'te, Alman Fizikçi Röntgen, katot ışını tüpü ile deney yaptığı sırada tüpün üstü ağır kartonla kaplı olsa da olmasa da levha üzerinde parlama olacağını fark etti. Tüpün görünmeyen bazı ışınlar yaydığını anlayan Röntgen kısa sürede ahşap, cam, lastik gibi çeşitli malzemelerle denemeler yaptı ve görünmez ışınların yoluna elini koyduğunda kemiklerinin gölgeli bir görüntüsünün oluştuğunu gördü. Daha sonra X-ışınlarının, daha yüksek enerjili ve daha kısa dalga boyuna sahip ışık gibi elektromanyetik dalgalardan oluştuğu gösterildi.

1914'te, X-ışını istasyonları yaralı askerleri teşhis etmeye yardımcı olmak için Birinci Dünya Savaşı'da savaş alanlarında kullanıldı. 

Bugün, X-ışınları sadece iskelet yapılarını göstermek için değil, farklı amaçlar için de kullanılmaktadır; 

  • Kontrast maddelerin kan damarlarına enjekte edilmesini içeren anjiyografi ile arter ve damarları görselleştirmede
  • Radyasyon tedavisinde bazı kanser türlerinin yok etmede
  • Akciğer ve meme hastalıklarını tanımlamakta
  • Bağırsak tıkanıklıklarını göstermekte

Bilgisayarlı tomografide (BT), birçok X-ışını görüntüsünü birleştirerek kesitsel görüntüler ve üç boyutlu görseller oluşturmak için bilgisayar kullanılır.

1926'da Amerikalı Biyolog Hermann Muller, X-ışınlarının hücrelerde mutasyon yaratabileceğini açık ve nicel olarak kanıtladı. Böylece X-ışınlarına aşırı maruz kalmanın potansiyel tehlikelerine dikkat çekti.

Yazı Görselinin Açıklaması: Wilhelm Conrad Röntgen, eşi Anna Bertha Röntgen ve tarihte çekilen ilk röntgen görüntüsü; Anna Berthan’ın eli ve elindeki yüzük. 

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Wilhelm Conrad Röntgen (1845–1923), Hermann Joseph Muller (1890–1967)