Yeni koronavirüs hastalığı ve influenza (grip) arasındaki 7 FARK

Yeni koronavirüs hastalığı ve influenza (grip) arasındaki 7 FARK

Bilimsel ismi SARS-CoV-2 olan ve COVID-19 olarak bilinen hastalığa yol açan yeni koronavirüs ile mevsimsel gribe yol açan influenza virüs ailesinin her ikisi de solunum sistemini ciddi şekilde etkileyebilen virüslerdir. Ancak COVID-19 hastalığı nedeniyle meydana gelen yaşam kayıpları, influenza virüsüne göre belirgin derecede yüksektir. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre yeni korona ve influenza virüsleri arasındaki belirgin farklar bulunmaktadır.

Bu öne çıkan farklılıklar şu şekildedir;

1. Çoğalma hızı: Yeni koronavirüsüne bağlı gelişen pnömoni (zatürre), influenzadan daha yavaş gelişir. Ancak koronavirüsün ortalama kuluçka süresi daha uzundur.

2. Bulaşma zamanı: Influenza virüsünün yayılması, genellikle kişide hastalık belirtilerin gelişmeye başladıktan sonra (en sık 3 ile 5 gün arasında) gerçekleşir. Aksine, yeni korona virüsünde bulaştırıcılık, en yoğun olarak hastalık belirtileri başlamadan önce ve hastalığın ilk haftasındadır. Bu nedenle evde kalmak ve sosyal aktiviteleri kısıtlamak, bu hastalıktan korunmada ve olumsuz sonuçlarını azaltmada en iyi çözümlerdir. Aşağıda videografide, COVID-19 hastalığının yayılmasına, sosyal temastan kaçınmanın ve kaçınmamanın etkisi görülebilir:

3. Bulaşma gücü: Yeni koronavirüs, influenzadan daha bulaşıcıdır. Koronovirüs bulaşmış bir hasta yaklaşık 2-2.5 kişiye hastalığı bulaştırabilir. Ancak, bu iki virüsün enfektivitesinin (yerleşip üreyebilme yeteneği) değerlendirilmesi, koşullara ve zamana bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Hasta bir kişi kendini izole etmez, uzun süre başkaları ile temas eder ve toplumun diğer bireyleri de sosyal temastan kaçınmazsa elbette daha fazla kişiye bulaştırmış olur (en kötü senaryoda 1 kişinin 400 kişiye kadar yeni koronavirüsü bulaştırabileceği hesaplanmaktadır).

yeni koronavirus sars cov 2 ne kadar bulastirici 318497

4. Ciddi (şiddetli) hastalık oranı: Bugüne kadar alınan verilere göre, yeni koronavirüs hastalığında, şiddetli ve çok şiddetli enfeksiyonların görülme oranı influenzaya göre daha fazladır. Yeni koronavirüs enfeksiyonu (COVID-19) tanısı alan kişilerin %80’inin hafif veya orta, %16'sının ciddi ve %4’ünün de çok şiddetli / kritik durumda olduğu gözlendi.

5. Etkilediği insanlar: Influenza için ana risk grupları gibi bağışıklık sistemi ile ilgili problemi olan insanları (çocuklar, hamileler, yaşlılar, başka kronik hastalığa sahip insanlar) kapsar. Yeni koronavirüs hastalığına bağlı pnömoni ise özellikle ek hastalıkları yaşlı kişilerin daha ciddi şekilde etkilemektedir. Bununla birlikte ABD'de, COVID-19'a bağlı hastane yatışlarının %20'sinin 44 yaş altı olduğu bildirilmiştir.

6. Ölüm oranları: Mevsimsel gribin ölüm oranı genellikle %0,1’den daha düşük iken, son çalışmalar korona virüsün ölüm oranının yaklaşık %3-4 olduğunu göstermektedir. Ancak yeni koronavirüs pnömoninin ölüm oranının net belirlenmesi için daha fazla çalışmaya ve zamana ihtiyaç vardır.

grip ve covid 19 olum oranlari yasa gore 44972

7. Tıbbi (medikal) tedaviler: İnfluenzanın medikal tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar ve aşılar bulunmaktadır. Fakat yeni koronavirüse özgü onaylanmış aşı veya tedavi yoktur.

- İlgili konu: Koronavirüs hakkında son dakika haberleri – Dünya ve Türkiye’de durum

Dünya Sağlık Örgütü, Çin’de COVID-19 tedavisinde kullanılacak birçok ilacın klinik çalışmalardan geçtiğini ve 20’den fazla aşının ise geliştirilmekte olduğunu söylemektedir. Mevcut influenza / grip aşısı ise yeni korona virüsüne karşı etkisi değildir. Ancak, influenzadan korunmak için, her yıl yenilenen influenza aşısının yıllık yapılması önerilmektedir.

1. 7 Differences Between Coronavirus and Influenza, Precsion Vaccinations (updated, 17.03.2020)

2. Influenza (Flu) Vaccine (Inactivated or Recombinant): What You Need to Know?, Vaccine Information Statements (VISs), CDC

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


217 Kez COVID Aşısı Yapıldığı Halde Yan Etki Yaşamayan Bir Adam Bildirildi

217 Kez COVID Aşısı Yapıldığı Halde Yan Etki Yaşamayan Bir Adam Bildirildi

Almanya'dan 62 yaşındaki bir adam, araştırmacılara göre "özel nedenlerle" büyük sayıda aşı yaptırdığını söyledi. The Lancet Infectious...

Çin'de İlk H3N8 Kuş Gribi İnsan Ölümü – DSÖ İnsanlarda Kolay Yayılmadığını Belirtiyor

Çin'de İlk H3N8 Kuş Gribi İnsan Ölümü – DSÖ İnsanlarda Kolay Yayılmadığını Belirtiyor

Çin'de H3N8 kuş gribinden kaynaklanan ilk insan ölümünün gerçekleştiği bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan...

Yeni Covid Varyantı XBB.1.5 Nedir? Hakkında Ne Biliyoruz?

Yeni Covid Varyantı XBB.1.5 Nedir? Hakkında Ne Biliyoruz?

Covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 adlı koronavirüsün yeni bir alt varyantı olan XBB.1.5 giderek yayılmaya ve...

Bazı Covid-19 Hastaları, Kalıcı Tat ve Koku Kaybı Yaşıyor

Bazı Covid-19 Hastaları, Kalıcı Tat ve Koku Kaybı Yaşıyor

26 Temmuz 2022'de The BMJ'de adlı dergide online yayımlanan bir araştırmaya göre, COVID-19'lu hastaların bir kısmı,...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında