
Yoga hakkında 10 kritik bilgi
Yoga beden ve ruh sağlığına iyi gelen bir egzersiz ve meditasyon yöntemidir. Yapılan akademik çalışmalara göre yoga doğru yapıldığı takdirde pek çok yararı vardır. Ancak dikkat edilmesi gereken yanları da göz ardı edilemeyecek kadar önem taşımaktadır. Bu yazımızda yoganın; hem psikolojik ve fiziksel yararlarına, hem de ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilecek noktalarına değineceğiz.
Faydaları
Fiziksel ağrılarınızı hafifletin – 1
Yapılan araştırmalar sonucu düzenli yoga yapmanın migren, sırt ve bel ağrılarını hafiflettiği bulunmuştur.
İyi bir egzersiz – 2
Yoga, doğru ve düzenli yapıldığında kalbi güçlendiren, zayıflamaya yardımcı olan, kan dolaşımını hızlandıran, kasları çalıştırarak güçlendiren iyi bir egzersiz türüdür. Özellikle kendi sınırlarınızda uzun süre duracağınız pozlar ile kas ve eklem esnekliğiniz artar.
Kanser tedavi sürecinde yanınızda – 3
Kanser tedavi sürecinde yaşanan; kaygı, stres, depresyon, halsizlik, idrar kaçırma, cinsel sorunlar, kas ve eklem ağrıları başta olmak üzere pek çok yararı görülmektedir ve bunlarla ilgili yapılan çalışmaların güçlü kanıtları vardır.
İyi bir meditasyon – 4
Yogada yapılan hareketler ve ayrılmaz nefes egzersizleri sayesinde vücuttaki stres düzeyi, kalp atım sayısı düşer ve kan basıncı azalır. Ayrıca yoga seansının sonunda meditasyon için ayrılan sürede zihin rahatlaması ve doğal akışın içinde sakin bir bakış açısı kazanma amaçlanmaktadır.
Yaşam kalitenizi artırır – 5
Düzenli yoga yapılırsa uyku kalitesinde artış, ağrılarda azalma, stres hormonlarında azalma ve dinlenmiş bir zihin yaşam kalitesini artırmaya yönelik ciddi katkılar sağlıyor.

Dikkat edilmesi gereken konular
Bedeninizi dinleyin – 1
Yoganın türlerine göre yapılan hareketlerin belli bir zorluk derecesi ve ritmi vardır. Başlangıç seviyesinde veya belli sağlık problemi olan kişiler ile uzun zamandır yoga yapan bir kişinin fiziksel kapasitesi ve gücü farklılıklar gösterir. Bedeniniz size hangi harekete kadar ilerleyebileceğinizin ipucunu verir. Hiçbir harekette ağrı veya acı hissetmemeniz gerekir. Eğer hissederseniz hareketi yavaşça durdurmalısınız ve devam ederse eğitmeninize ve doktorunuza danışmalısınız.
Kendinizi zorlamayın – 2
Bedeninizi dinledikten sonra kendi sınırınıza saygı duyun. Her hareket kendi içinde bazı zorluklara sahip olabilir ancak yavaş yavaş geliştirmek gerekmektedir. Aniden hareket değiştirmek veya aniden bağ dokuları esnetmek bazı sakatlanmalara veya incinmelere sebep olabilir.
Video ve kitaptan bakarak yoga yapmayın – 3
Sıklıkla yoga videoları ve kitapları karşımıza çıkmakta. Ancak bu yöntemle yogaya başlamak kontrolsüz ve yanlış hareketlerle beraber sakatlanma riskini de artırmaktadır. Yanlış yapılan hareketler ve pozisyon geçişleri yarar yerine zarar sağlayabilir. Yoganın profesyonel bir yoga eğitmeni eşliğinde yapılmasını öneriyoruz.
Yoga eğitmeninizi dinleyin – 4
Yoga eğitmeninizin gösterdiği hareketlere dikkat ederek yapın ve söylediklerini dikkatlice dinleyin. Nefes alış-verişi dahil her detay önemlidir. Aksi takdirde kırık, incinme, burkulma, ciddi ağrılar veya bağ doku yırtılması gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Bir sağlık sorununuz var ise eğitmeninize bunu söyleyin – 5
Her hareket herkes için uygun olmayabilir. Eğer hamileyseniz, bel veya boyun fıtığınız varsa, herhangi bir ameliyat geçirdiyseniz ve diğer sağlık sorunlarınızı mutlaka eğitmeninize bildiriniz. Durumunuz hakkında bilgilendirme yapmazsanız ciddi tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
- İlgili Konu: Meme kanserinde kanıta dayalı tamamlayıcı tıp yöntemleri nelerdir?