Zika Virüsü Beyin Tümörü GBM Tedavisinde Kullanılabilir Mi?

Zika Virüsü Beyin Tümörü GBM Tedavisinde Kullanılabilir Mi?

Moleküler genetik biliminin gelişmesiyle birlikte kansere karşı etkili tedaviler geliştirilmeye başlanmıştır. Bu tedavi yöntemlerinden biri de onkollitik virüs aşılarıdır. Son zamanlarda onkolitik virus araştırmaları artmaktaydı. Bu alanda belki de en ilgi çekici çalışma, Eylül 2017’de Journal of Experimental Medicine adlı bilim dergisinde yayımlandı. Çalışmaya göre Zika virüsü, beyin tümörü glioblastomanın (GBM) tedavisinde etkili olabilir.

Zika Virüsü Nedir?

Zika virüsü; merkezi sinir sistemini etkileyen, sivrisinekler ile bulaşan, tıbbi açıdan önemli bir RNA virüsüdür. Özellikle hamile kadınlar için oldukça tehlikelidir. Zika virüsü ile enfekte olan hamile kadınlarda düşük riski çok fazladır. Ayni zamanda, bebeklerinde mikrosefali (anormal küçük kafa yapısı) gibi nörolojik problemler görülür.

Zika virüsü kan beyin bariyerini aşarak, gelişmekte olan beyindeki sinir kök hücrelerini hedef alarak yok eder. Araştırmacılar virüsün bu özelliğinin beyin tümörlerine karşı kullanıp kullanılmayacağını laboratuvar ortamında hücre ve fare modellerinde denemişlerdir.

İlginizi Çekebilir:

Araştırma Sonuçlarına Göre;

  • Laboratuvar ortamında, Zika virüsünün insan glioblastoma kök hücrelerini yok ettiği gözlemlenmiştir.
  • Aynı zamanda, glioblastoma fare modellerinde de zika virüsü test edilmiştir. Zika virüsü enjekte edilen farelerin daha uzun yaşadığı gözlemlenmiştir.
  • Araştırmacılar, virüsü, sağlıklı bir kişiden alınan beyin hücrelerinde de denemişlerdir. Zika virüsü bu hücreleri enfekte etmemiştir. Bu durum zikanın neden yetişkinlerde çok nadir problemlere sebep olduğunu açıklamaktadır.

Peki Bu Çalışma Klinik Açıdan ne İfade Ediyor?

  • Kansere karşı yeni bir onkolitik virüs tanımlanmış oldu. Genetik mühendisliği teknoloji ürünü ve kanser immünoterapisi çeşidi olan onkolitik virüs aşıları, hedefe yönelik kanser tedavilerinden biridir. Şuana kadar klinikte kullanım onayı almış sadece bir onkolojik virüs aşısı bulunmaktadır: cilt kanseri malign melanom için Lmlygic (talimogene laherparepvec). Bunun dışında FDA onaylı 1 adet daha tedavi edici kanser aşısı bulunmaktadır: prostat kanseri için dentritik hücre aşısı Provenge (Sipuleucel-T). Moleküler genetik tekniklerin gelişmesiyle birlikte, klinikte kullanılan onkolitik virüs aşılarının sayısı artacaktır.
  • Önemle vurgulamak gerekir ki, bu çalışmanın sonuçları, laboratuvardaki analizlerin ilk verileridir. Virüsün faredeki kanser modellerinde etkinlik göstermesi, insanlarda da aynı etkiyi göstereceği anlamına gelmemektedir. Aynı zamanda, zika virüsünün insanları ve fareleri farklı şekillerde etkilediğini biliyoruz. İleri çalışmalarla virüsün insan beyin tümörü glioblastoma hücreleri üzerine etkisi anlaşılacaktır.
  • Bununla brlikte, zika virüsünün bu haliyle kanser tedavilerinde kullanılması güvenilir değildir. Zika virüsünün yetişkin bireylerde ciddi sağlık sorunlarına neden olmadığı bilinse de bu virüs, sivrisinekler ve cinsel ilişki yoluyla bulaşabilmektedir. Bu sebeple modern genetik tekniklerle zika virüsünün genetik yapısı değiştirilerek, hastalık yapıcı özelliğinin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

Zhe Zhu, Matthew J. Gorman, Lisa D. McKenzie ve ark.

Zika virus has oncolytic activity against glioblastoma stem cells

Journal of Experimental Medicine Sep 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Oligodendroglioma Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Oligodendroglioma Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Oligodendroglioma, merkezi sinir sistemi içerisinde, beyin ve omurilikte yer alan, yavaş büyüyen nadir bir tümör türüdür....

Tekrarlayan Glioblastom (GMB) için Yeni Çift Hedefli CAR T-Hücresi Tedavisi

Tekrarlayan Glioblastom (GMB) için Yeni Çift Hedefli CAR T-Hücresi Tedavisi

İmmünoterapiler kanser için en umut vadeden tedavi seçeneklerinden biridir. İmmünoterapide, hastanın kendi bağışıklık sistemi tömere karşı...

Beyin Tümörü Yüksek Dereceli Glioma için Bağışıklık Tetikleyici Yeni Gen Tedavisi

Beyin Tümörü Yüksek Dereceli Glioma için Bağışıklık Tetikleyici Yeni Gen Tedavisi

Gelişen teknoloji ve elde edilen bilgiler sayesinde her geçen gün yeni ve etkili tedaviler geliştiriliyor. Eylül...

Beyne Uygulanan Radyoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?

Beyne Uygulanan Radyoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?

Beyin tümörleri için kapsamlı bir tedavini planının parçası olan radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini hedef alır ve...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında