8 Maddede Rahim Kanserini Anlamak
1. Rahim Kanseri Nedir?
Rahimde kanserli tümörün bulunmasıdır. Çoğu zaman kanser, rahmin iç dokusu yani endometrium denilen bölgede görülür ancak bazen kaslarda da görülebilir. Rahim organının tıp dilinde adı uterustur. Bu nedenle "rahim kanseri", "uterus kanseri" ve "endometrium kanseri", çoğunlukla aynı tıbbi durumu ifade etmek için kullanılır. ABD kanser istatistiklerine göre yaklaşık 50.000 kadın her yıl rahim kanseri tanısı alıyor. Menopoz sonrasında kadınlarda bu risk artıyor.
2. Rahim Kanseri Kalıtsal Mıdır?
Kalıtsal faktörler de bu kansere yatkınlığınızı önemli derecede etkileyen faktörler arasındadır. Örneğin bir kalıtsal bir bozukluk olarak Lynch sendromu, bazı kanser türlerinin riskini artırmaktadır. Kadınlarda bu en çok rahim kanserinin riskini artırmaktadır. Ancak kalıtsal bir probleminizin olması kesin kanser olacağınız anlamına gelmez. Böyle bir durumda doktorunuz sizi daha yakından takip eder ve erken teşhis edip erken tedavi olabilirsiniz.
3. Rahim Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Adet dönemleri dışında veya menopoz sonrasında kırmızı, pembe ya da beyaz renkli akıntınız oluyorsa muayene olmalısınız. Olmaması gerek zamanda görülen herhangi bir kanama rahim kanseri veya başka bir sağlık sorunu işareti olabilir. Nadiren bazı kadınlarda normal bir durum olarak da karşımıza çıkabilir. Buna doktorunuz karar verebilir. Ayrıca; kasıklarınızda ağrı, istemsiz kilo kaybı, cinsel ilişki sırasında ağrı, idrar yaparken zorlanma veya acı gibi şikayetleriniz olursa da doktorunuza görünmelisiniz.
4. Rahim Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz ultrason ile dışardan ya da küçük bir kamera ile vajinanın içinden inceleme yapabilir. Doktorunuz kanser olup olmadığını mikroskopta incelmek için rahiminizden küçük bir doku parçası alır, bu işleme biyopsi denilir. Kesin kanser tanısı biyopsi ile alınan parçanın patoloji laboratuvarında incelenmesi ile konulabilir.
5. Rahim Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Teşhis konulan hastaya doktoru rahmin tamamını ya da rahimden bir kısmın ameliyat ile alınmasını önerebilir. Diğer tedavi yöntemleri arasında; radyoterapi, hormon tedavisi veya hedefe yönelik tedavi yöntemlerinden doktorunuzun uygun gördüğü uygulanır.
6. Rahim Kanseri Cinsel Yaşamı Etkiler Mi?
Tedavi süreci ve sonrası cinsel yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Örneğin vajinal kuruluk gibi şikayetleriniz olabilir veya hormon tedavisi cinsel isteğinizi azaltabilir. Ameliyat sonrasında bazı kadınlar ise cinsel hayatlarının olumlu anlamda değiştiğini, çünkü artık ağrılarının kalmadığını bildirmişlerdir.
7. Hamilelik
Genç kadınlarda da görülse de; çoğu kadında rahim kanseri menopoz sonrasında görülür. Eğer tedavi sonrasında gebelik düşünüyorsanız tedaviye başlamadan önce doktorunuzla konuşunuz. Radyoterapi, ameliyat ve hormon tedavileri döllenmeyi etkileyebileceğinden dolayı belki yumurtalarınızın saklanması gerekebilir.
8. Rahim Kanseri Önlenebilir Mi?
Rahim kanserinde erken tanı amacıyla tarama yapılması tartışmalı bir konudur; bununla birlikte menopoza girme dönemindeki kadınlar rahim kanseri konusunda bilgilendirilmeli ve menopoz döneminde beklenmedik kanama veya lekelenme durumunda hekime başvurmalılar. Düzenli kontrol ve tahlilleriniz yapılırsa hastalık erken teşhis edilerek tedavi şansı artar. Kalıtsallık ve yaş gibi faktörler rahim kanseri olma ihtimalinizi artırabilir. Fakat korunmak için yapabilecekleriniz var; sağlıklı beslenerek ideal kiloda kalmak ve bol bol egzersiz yapmak.