Akdeniz diyeti artık sayısız araştırmaların sonuçlarına göre bilim insanları ve çok fazla insan tarafından en sağlıklı diyetlerden biri olarak kabul görüyor. Yeni yapılan araştırma ise daha farklı bir konuya değindi: Akdeniz diyeti, mikrobiyot olarak adlandırılan yararlı bağırsak bakterileri için de çok faydalı olabilir.

Wake Forest Baptist Tıp Merkezi'nden araştırmacılar çalışmalar sırasında Akdeniz diyetinin diğer diyetlere kıyasla bağırsaklardaki iyi bakterileri artırdığını gözlemlediler.

Yayımlanan çalışmada Akdeniz diyetini özellikle meyve, sebze, tam tahıllar, kabuklu kuru yemişler, balık ve kümes hayvanları ağırlıklı beslenme olarak tanımlanmıştır. Ayrıca kırmızı eti oldukça azdır (ayda 1-2) ve nadiren bir kadeh kırmızı şarap içermektedir.

Akdeniz diyeti kalp-damar hastalıklarından çeşitli kanser türlerine kadar pek çok rahatsızlıktan korumaya yardımcı olmaktadır. Akdeniz diyeti, sağlık uzmanlarından oluşan bir panelde diyabet için en iyi diyet olarak bilinen, kalp sağlığı ve hipertansiyon riskini belirgin şekilde azaltan DASH diyetinin hemen ardından geliyordu. Fakat bu kadarla kalmıyor; Akdeniz diyeti bağırsak sağlığı için en iyi diyet olabilir.

Not: Bağırsak florasını sadece bakteriler oluşturmaz. Mikrobiyotada, bakteri, arke, protistler, mantarlar ve virüsler de bulunur.

Araştırmacılar, 20 primattan oluşan bir grup ile çalışarak bu sonuçlara vardılar. 30 ay boyunca, primatlara iki diyetten biri uygulandı:

Akdeniz diyeti ve batı diyeti. Her iki diyet de aynı miktarda kalori içeriyordu. Akdeniz diyeti; balık yağı, zeytinyağı, tereyağı, yumurta, buğday unu, çörek otu unu, meyve püresi, sebze suyu ve sakaroz içermiştir.

Batı diyeti; domuz yağı, tereyağı, kolesterol, yumurta, dana yağı, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sakaroz içermiştir.

Araştırmacılar her bir diyetin, primatların bağırsak bakterilerini nasıl etkilediğini belirlemek için 30 aylık diyet müdahalelerinin sonunda hayvanların dışkı numunelerini değerlendirdiler.

Batı diyeti ile beslenen maymunların bağırsaklarında "iyi" bakterilerin miktarında yüzde 0,5'lik bir artış görülürken, Akdeniz diyeti ile beslenen maymunların yararlı bağırsak bakterilerinde %7'ye kadar bir artış görülmüştür.

Bizim bağırsakımızda yaşayan yaklaşık 2 milyar bakteri vardır; bunların bir kısmı insanlar için iyi bir kısmı ise kötü olarak bilinmektedir. Bu bakteriler düzgün bir şekilde dengelenmezse sağlığımız zarar görebilir.

Çalışmaların çoğunda asıl olarak probiyotik olan Lactobacillus cinsi bakterilerin Akdeniz diyet grubunda önemli ölçüde arttığını göstermiştir. Lactobacillus, ishali ve diğer sindirim koşullarını düzenleyen ve tedavi eden bir bakteridir. Bu bakteriler bağırsak dışında yoğurt, turşu, şalgam suyu gibi fermente gıdalarda ve bazı besin takviyelerinde de bulunur ve sağlık için oldukça önemli bir yeri vardır.