0
Akşam Yemeğini Atlamak Veya Erkene Almak Meme Kanseri Riskini Nasıl Azaltır?

Akşam Yemeğini Atlamak Veya Erkene Almak Meme Kanseri Riskini Nasıl Azaltır?

Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları ile meme kanseri arasında bir ilişki olduğu bilinmektedir. Obezite ve diyabetin de insülin vb büyümeyi faktörleri ile kanserle bağlantısı vardır. Bu nedenle diyetle kan şekerini dengede tutmak tip-2 diyabetle birlikte meme kanserini önlemeye yardımcı olmaktadır.

Akşam yemeğini erken yiyip, sabah kahvaltısına kadar bütün gece aç kalmanın çeşitli sağlık faydaları olduğu bilinmekte idi. Araştırmalara göre akşam geç saatte tüketilen kalorilerin gece açlık süresini azalttığını ve bunun da meme kanserini biyolojik olarak etkilediği sonucuna varılmıştır.

Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi verilerinin kullanıldığı bir araştırmada 2.650 kadına dair veriler kullanılmıştır. Günlük kalorilerinin büyük bir kısmını akşamları alan kadınlarda daha yüksek seviyede C-reaktif protein ( CRP ) seviyesi tespit edilmiştir. Alınan kalorileri oranındaki her yüzde 10'luk artış için CRP'de yüzde 3'lük bir artış görülmüştür.

Bazı öğünleri atlayarak aç kalma ve akşam yemeğini erkene çekerek gece daha uzun süre aç kalmanın inflamasyonu azaltmaya da yardımcı olabildiği çalışmaların sonucunda düşünülmektedir.

Meme kanseri tanısı olan kadınlarda gece açlık süresinin önemini belirten bir çalışma:

Bu çalışmada 2.413 meme kanserli kadından 1-4 yıl süresince beslenme verileri toplanmıştır. Kişi başı gece açlık süresi ortalama 12.5 saat olarak kaydedilmiştir. 13 saatten fazla ve az aç kalanlar olarak ayrılmışlar. 7 yıl boyunca takip altına alınan bu kadınlarda 13 saatten az aç kalanlarda meme kanseri hastalık tekrarı (nüks) %36 artış riski ile ilişkilendirilmiştir.

Bu Araştırmalar Sonuç Olarak Ne İfade Ediyor?

  • Vücudun iyileşme ve tamiri için vücudun depolanmış glikojeni enerji için parçaladığı katabolik evrenin uzun tutulması gerekmektedir.
  • Glikojen depoları azaldıkça vücut enerji için daha fazla yağ asidi kullanmaya başlar. Bu sayede vücut hasar gören hücrelerin bakım ve onarımı yapılır, vücut stres direncini oluşturur.
  • Uzun süreli açlık (birkaç gün) ile insülin ve IGF-1 sinyal yollarının aktivitesi azalır, böylelikle iltihaplanma (inflamasyon) azalır, kan basıncı düşmeye ve insülin hassasiyeti gelişme başlar. Benzer etkinin geceleri uzun süren açlık ile de görüleceği düşünülüyor.
  • Daha sağlıklı olmak ve iyi bir uyku düzeni için yemek zamanı sirkadiyen ritmimize göre ayarlanmalı. Akşam geç olmadan son öğün tüketilmeli ve sabah gün doğana kadar mümkünse 13 saat bir şey yenmemeli.
  • İnsülin duyarlılığı en yüksek sabahları ve en düşük akşamları olduğundan dolayı saatler ilerledikçe porsiyonlar ve kalori miktarı azaltılmalı.

İlginizi Çekebilir:

1. Marinac CR, Sears DD, Natarajan L, et al.

Frequency and Circadian Timing of Eating May Influence Biomarkers of Inflammation and Insulin Resistance Associated with Breast Cancer Risk.

PLoS One 2015.

2. Marinac CR, Natarajan L, Sears DD, et al.

Prolonged Nightly Fasting and Breast Cancer Risk: Findings from NHANES (2009-2010).

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2015.

3. Marinac CR, Nelson SH, Breen CI, et al.

Prolonged Nightly Fasting and Breast Cancer Prognosis.

JAMA Oncol 2016.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Meme Kanseri Tanısından Sonra Kilo Alımı, Yaşam Süresini Etkiliyor mu?

Meme Kanseri Tanısından Sonra Kilo Alımı, Yaşam Süresini Etkiliyor mu?

Kanser denildiğinde çoğu kişinin aklına hâlâ zayıflamış, iştahsız ve güçsüz düşmüş hastalar gelir. Ancak özellikle erken...

Uzun Yaşamın Sırrı Olan Diyet Nedir?

Uzun Yaşamın Sırrı Olan Diyet Nedir?

Gün geçtikçe yaşlanan dünya nüfusu, sadece hastalıkları önlemeyi değil, aynı zamanda zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak...

Kolesterol Gerçeği: Bilmeniz Gereken 12 Şey – Yumurta, Kilo, Statinler ve Daha Fazlası

Kolesterol Gerçeği: Bilmeniz Gereken 12 Şey – Yumurta, Kilo, Statinler ve Daha Fazlası

Neden Bu Konu Önemli? Kolesterol, kalp krizi ve felç gibi ölümcül kalp-damar hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden...

Gluten Hassasiyeti Nedir? Nedenleri ve Gluten Kansere Yol Açar mı?

Gluten Hassasiyeti Nedir? Nedenleri ve Gluten Kansere Yol Açar mı?

Gluten hassasiyeti (gluten intoleransı), buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı vücudun...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında