Alkolün zararlı olduğu bilinmekteydi ancak ilk kez Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO), alkol tüketmenin çok sayıda farklı kanser türü için bir risk faktörü olduğunu belirtti. Kanserden korunmada alkol kullanımının olmaması artık çok daha net bir şekilde ifade edilmekte.

Tütün ve tütün ürünlerinin kanser, kalp-damar hastalıkları ve şeker hastalığı riskini belirgin bir şekilde artırdığı artık tartışmasız bir şekilde bilinmekte iken, alkolde durum biraz daha farklı idi. Fakat artık net bir şekilde biliyoruz ki, alkol kanserin önemli nedenlerinden biridir.

Alkol alımı ile ilişkisi kanıtlanan kanser türleri ise şöyle:

  • Ağız ve yutak (nazofarinks) kanseri
  • Gırtlak (larinks) kanseri
  • Yemek borusu (özofagus) kanseri
  • Karaciğer kanseri
  • Meme kanseri
  • Kolon kanseri

Kansere bağlı yaşam kayıplarının %5-%6’sının nedeni alkol tüketimidir

Journal of Clinical Oncology'de yayımlanan ASCO açıklamasına göre; kanser riskini azaltmak için "alkollü içecek tüketmeyin" denmiyor. "Daha az tüketin" ya da "içmiyorsanız başlamayın" diye öneriliyor. Genel olarak kanser riski alkol tüketimi arttıkça artıyor. Bununla birlikte, özellikle son 2 yılda çıkan çalışmalar, az / ılımlı miktarda alkol içmenin bile meme ve kolon kanseri riskini artırdığını ortaya koyuyor.

- İlgili Konu: Günde sadece bir kadeh alkol bile meme kanseri riskini artırıyor

Alkolün - özellikle kırmızı şarabın - kalbe etkisi ile ilgisi çeşitli veriler mevcut. Alkollü içeceklerin kanser riskini artırmasına yönelik verilerle birlikte düşünüldüğünde sağlıkla ilgili bir artısının olması biraz şüphe uyandırıcı.

Sonuç olarak, artık net bir şekilde bilinmektedir ki alkol yaşam tarzı ilişkili karsinojenlerden biridir. Alkolle ilgili kanser riski yoğun ve uzun süreli kullanımda belirgin bir şekilde artmakla birlikte, az kullanım bile bir kanser risk faktörü olabilmektedir. Alkol tüketiminin sınırlandırılması ya da sıfırlanması sağlıklı yaşam tarzının önemli bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.