Günde Sadece Bir Kadeh Alkol Bile Meme Kanseri Riskini Artırıyor
Dünya çapında 12 milyonun üzerinde kadın ve 260 binin üzerinde meme kanserli hastayı kapsayan bir araştırmaya göre, gün içerisinde küçük bir bardak bile olsa şarap veya bira içmek (yaklaşık 10 g alkol), meme kanseri riskini üreme çağındaki kadınlarda %5 oranında, menopoz sonrası dönemde %9 oranında artırıyor.
Daha önceki çalışmalarda alkol ve meme kanseri riski arasındaki bağlantı biliniyordu, fakat riski artıran alkol miktarı bilinmiyordu. Bu araştırmaya göre bu miktar, bir bardak veya 1 kadeh alkol.
Aynı çalışmada koşu ve bisiklet gibi ağır egzersizlerin üreme çağındaki kadınlarda %17, menopoz sonrası dönemde %10 oranında meme kanseri riskini azalttığını bulundu.
Yürüme ve bahçe işleriyle uğraşma gibi orta seviyeli egzersizlerin de kadınlarda menopoz sonrası dönemde meme kanseri riskini azalttığına dair bulgular da elde edildi. Tüm bunlara ek olarak genel anlamda fiziksel aktivite kadınlarda menopoz sonrası dönemde meme kanseri riskini %13 oranında azaltıyor.
Özet olarak fiziksel anlamda aktif bir yaşam tarzı, hayat boyunca sağlıklı kiloda kalmak ve alkol tüketimini sınırlamak kadınlarda meme kanseri riskini düşürüyor.
Meme Kanseri Riskini Artıran ve Azaltan Faktörler
Araştırmacılar, fiziksel aktivite ve alkol tüketiminin yanı sıra meme kanseri riskini etkileyen başka faktörler de tespit etti. Bu faktörlerden biri de obezite. Araştırmaya göre erişkinlik döneminde kilolu olmak veya çok kilo almak, menopoz sonrası meme kanseri riskini artırıyor.
Meme kanseri riskini etkileyen diğer faktörler arasında emzirmek ve gelişim faktörleri var. Araştırmaya göre emzirmek meme kanseri riskini azaltıyor, fakat uzun boylu olmak bu riski artırıyor gibi gözükmekte.
Riski Azaltmak İçin Öneriler
Genel anlamda kanseri önlemek için yazarlar sağlıklı bir kiloda kalmayı, günde en az 30 dakika fiziksel aktivitede bulunmayı, yüksek kalorili içeceklerden ve besinlerden kaçınmayı öneriyor. Bununla birlikte tam tahıllı besinler, sebze ve baklagiller açısından zengin bir diyet, kırmızı et tüketiminin azaltılması ve işlenmiş etin tamamen kesilmesi öneriliyor. Alkolü hiç tüketmemek en iyisi, fakat eğer tüketiliyorsa da miktarı sınırlandırılmalı.
Araştırma Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü (AICR) ve Dünya Kanser Araştırması Fonu (WCRF) tarafından gerçekleştirildi.
Continuous Update Project: Diet, Nutrition, Physical Activity and Breast Cancer 2017.
World Cancer research Fund International / American Institute fır Cancer Research.