0
Babadan Kıza, Yumurtalık (Over) Kanseri Riski Aktarılabildiği Bulundu

Babadan Kıza, Yumurtalık (Over) Kanseri Riski Aktarılabildiği Bulundu

Kalıtsal kanser sendromları, mutasyona uğramış genlerin nesiller boyunca yavru döllere aktarılması sonucu meydana gelir. Kalıtsal yumurtalık (over) kanseri genellikle BRCA1 ve BRCA2 genlerinde meydana gelen mutasyonlardan kaynaklanır. Son zamanlarda X kromozomundaki genlerin yumurtalık kanseri riskini artırmadaki etkisi araştırılmaktaydı. Şubat 2018’de Plos Genetics’de yayımlanan çalışmaya göre, yumurtalık kanseri riskinin babadan kız çocuğuna aktarılabileceği keşfedildi.

ABD’de bulunan Roswel Park Enstitüsü’nden araştırmacılar, yumurtalık kanseri tanısı almış 186 kadının aile hikayelerini de alarak X kromozomlarının belirli kısımlarını genetik analize tabi tuttular.

Araştırma Sonuçlarına Göre;

  • Babaannelerinden yumurtalık kanseri ilişkili gen aktarılan kadınlar daha erken yaşlarda yumurtalık kanseri teşhisi almaktadır ve bu kişilerin baba ve çocuklarında prostat kanseri riski de yüksektir.
  • X kromozomu üzerinde bulunan bazı genlerin yumurtalık kanseri riskini artırdığı tespit edilmiştir.

Peki Bu Çalışma Bize Ne İfade Ediyor?

  • Bazı kız çocuklarının annelerinden daha fazla yumurtalık kanseri riskine sahip olmasının sebebi aydınlatılmış oldu.
  • X kromozomu ilişkili yumurtalık kanseri riskine sahip ailelerin belirlenmesi etkili bir risk yönetimi sağlayabilir. Örneğin, bir ailede bulunan kız çocuklarında yumurtalık kanseri vakaları çoksa, X kromozomu ilişkili mutasyonlar göz onunda bulundurulmalı ve gerekli genetik analizler yapılmalıdır.

Önemle vurgulamak gerekir ki, kanser genetiği oldukça karmaşık ve ileri uzmanlık gerektiren bir konudur. Genetik testlerin yapılabilmesi için kişinin belli kriterleri sağlaması gerekmektedir. Kalıtsal kanserlerde tedavi yönetimi ve risk planlaması medikal onkoloji uzmanı ve kanser genetiği konusunda uzmanlaşmış genetik danışman ile gerçekleştirilmektedir. Modern tıp, son teknoloji genetik teknikleri kullanarak hastaya en doğru tedaviyi ve risk yönetimini sunmaya çalışır. Kanserin tedavisi ve yönetimi ancak modern tıbbın sunduğu imkanlarla mümkündür.

Kevin H. Eng , J. Brian Szender, John Lewis Etter ve ark.

Paternal lineage early onset hereditary ovarian cancers: A Familial Ovarian Cancer Registry study.

PLOS Genetics, February 15, 2018

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Genomu Nedir? Genetik Kodun Sırrı ve Sağlıkla İlişkisi

İnsan Genomu Nedir? Genetik Kodun Sırrı ve Sağlıkla İlişkisi

İnsan Genomu Nedir? İnsan genomu, her hücremizde bulunan ve yaşamın temel şifresini oluşturan DNA dizilerinin tamamıdır. Bu diziler,...

Embriyoda Genetik Mozaiklik: Görünmeyen Kanser Tehdidi Mi?

Embriyoda Genetik Mozaiklik: Görünmeyen Kanser Tehdidi Mi?

Genetik Kodumuz Sandığımız Kadar Bütüncül Değil Geleneksel genetik anlayış, vücudumuzdaki tüm hücrelerin aynı DNA dizilimine sahip olduğu...

Satürasyon Genom Düzenleme Nedir? Genetik Varyantların Fonksiyonel Analizi

Satürasyon Genom Düzenleme Nedir? Genetik Varyantların Fonksiyonel Analizi

Satürasyon genom düzenleme (SGD), genetik varyantların işlevsel etkilerini detaylı bir şekilde incelemek için geliştirilmiş, yüksek verimli...

Germline Varyant Analizinde En İyi Uygulamalar – İkinci ve Üçüncü Nesil Sekanslama

Germline Varyant Analizinde En İyi Uygulamalar – İkinci ve Üçüncü Nesil Sekanslama

Son 20 yılda, genetik analizde kullanılan sekanslama teknolojileri, Sanger yöntemini aşarak "ikinci nesil sekanslama" (second generation...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında