Çoğu Kadın Meme Kanseri Tedavisinden Sonra Hamile Kalabiliyor

Çoğu Kadın Meme Kanseri Tedavisinden Sonra Hamile Kalabiliyor

Anahtar Noktalar:

  • Bu çalışmada, meme kanseri tedavisinden sonra hamile kalmaya çalıştığını belirten yaklaşık 200 kadının %73'ü başarılı oldu ve %65'i doğum yaptı.
  • Kadınların %28'i, meme kanseri teşhisi konulduktan kısa bir süre sonra yumurtalarını veya embriyolarını dondurmak için doğurganlık koruma prosedürleri geçirdi.
  • Teşhisten ilk hamileliğe kadar geçen süre altı aydan yaklaşık 10 yıla kadar değişiyordu.
  • Yumurtalarını veya embriyolarını dondurtan kadınların doğum yapma olasılığı, bu uygulamaları geçirmeyen kadınlara göre daha yüksekti.

Metastatik-olmayan meme kanseri tanısı konan genç kadınların çoğu, tedavi sonrası hamile kalma girişimlerinde başarılı oluyor.

Tanı anında, hastalık şokuyla ve kanserden bir an önce kurtulma isteği ile, hamilelik potansiyeli olan hastalarda bile doğurganlığın konuşulması çoğu zaman es geçilmektedir. Bu noktada asıl sorumluluk, başta tıbbi onkolog olmak üzere hastayı yönlendiren doktorlardadır. Hastaların gelecekteki doğurganlık potansiyelinin korunması için bu konuda bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi kritik öneme sahiptir.

ASCO 2024 Kongresi öncesinde sunulan bulgular, 40 yaşından önce meme kanseri tanısı konan kadınların tedavi sonrası doğurganlık sonuçlarına dair en kapsamlı incelemeyi temsil ediyor (Bildiri no 1518).

Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Dr. Kimia Sorouri ve meslektaşları, 2006-2016 yılları arasında evre 0-III meme kanseri tanısı konmuş 1213 ABD ve Kanada'lı kadının verilerini inceledi. Dahil edilen hastaların hiçbiri tanı konulduğunda metastatik hastalığa sahip değildi. Ayrıca, bu hastaların hiçbirine daha önce histerektomi (rahmin alınması) veya ooforektomi (yumurtalıkların alınması) operasyonları yapılmamıştı.

Ortanca 11 yıllık takip süresi boyunca, kadınlardan 197'si hamile kalma girişiminde bulundu. Bunlardan yüzde 73'ü hamile kaldığını ve yüzde 65'i kanser tanısından ortanca 4 yıl sonra canlı bir bebek dünyaya getirdiğini bildirdi. Bu kişilerin tanı konulduğunda ortanca yaşı 32 idi ve yüzde 28'i doğurganlığı korumak için yumurta veya embriyo dondurmayı tercih etti. Önemli olarak, yüzde 68'i doğurganlığı bozabilecek kemoterapi aldı ve sadece hastaların küçük bir kısmı kemoterapi sırasında yumurtalık baskılama tedavisi gördü.

Hamilelik veya Canlı Doğumun Ana Belirleyicileri 

Bu çalışmada, hamilelik veya canlı doğumun ana belirleyicileri arasında şunlar yer aldı:

  • Finansal Rahatlık: Faturalar ödendikten sonra para kalması olarak tanımlanan özbildirim ölçüsü. Finansal rahatlık, hamilelik veya canlı doğumun önemli belirleyicilerinden biridir. Finansal rahatlığa sahip kişilerin hamilelik veya canlı doğum şansının 2 kat daha fazla olduğu görüldü (Odds ratio [OR] 2.04; yüzde 95 güven aralığı [CI] 1.01-4.12; P = .047)

  • Tanı Anındaki Daha Genç Yaş ve Doğurganlık Koruma Müdahaleleri: Daha genç yaşta tanı konması ve doğurganlık koruma müdahaleleri, hamilelik veya canlı doğumun diğer belirleyicilerindendir. Daha genç yaş ve doğurganlık koruma müdahalelerine sahip kişilerin hamilelik veya canlı doğum şansının 2.8 kat daha fazla bulundu (OR 2.78; yüzde 95 CI 1.29-6.00; P = .009)

  • Kemoterapi ve Diğer Tedavi Faktörleri: Hamilelik veya doğum sonuçları ile ilişkili bulunmamıştır.

Doğurganlık bilincinin arttığı bu modern dönemde, doğurganlık koruma yöntemlerine erişimin artması, kemoterapi ve diğer ajanların neden olduğu zararın bir kısmını hafifletmeye yardımcı oluyor. Bu durum, meme kanseri tanısı konan ve gelecekte hamile kalmak isteyen kadınlar için doğurganlık koruma hizmetlerine erişimin artırılması gerektiğini göstermektedir.

meme kanseri tedavisinden sonra gebe kalabiliyetine dair en buyuk calisma the young womens breast c

Son 20 Yılda Değişen Anlayış

Doğurganlık bilincinin arttığı bu modern dönemde, doğurganlık koruma erişiminin kemoterapi ve diğer ajanların neden olduğu zararın bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu durum, meme kanseri tanısı konan ve gelecekte hamile kalmak isteyen kadınlar için doğurganlık koruma hizmetlerine erişimin artırılması gerektiğini göstermektedir.

Bu bulgular on yıllardır süren bir değişikliği yansıtıyor. Yirmi yıl önce bu hasta grubuna "Hamile kalamazsınız. Çok tehlikeli. Yapamayacaksınız." deniyordu. Bazıları gerçekten yapamıyor, ama çoğunlukla denemekte olanlar başarılı oluyor, özellikle de yumurta veya embriyolarını korurlarsa. Kemoterapi sizi menopoza soksa veya doğurganlığınızı azaltsa bile, yumurta veya embriyolarınızı koruduysanız, artık birçok kanser hastasının geçmişte yaşadığı bu rahatsız edici etkiyi hafifletebiliyoruz. İşte burada iyi haber bu.

Yine de bu olumlu sonuçların sadece hamile kalmaya çalışan kadınları yansıttığını belirtmek gerekir. Menopoza giren, yumurta veya embriyo dondurtmamış, hamile kalmak istemeyen hastalar da mevcut. Ayrıca, sigortalar meme kanseri geçirmiş kadınlar için tüp bebek tedavisini karşılamayabilir.

Finansal rahatlığın üreme başarısıyla ilişkili olması, doğurganlık koruma yöntemlerine erişim sorunlarına işaret ediyor. Fakat bu sadece bu uygulamaların sigorta kapsamında olması ile ilgili değildir. Hastanın onkoloğu bu konu hakkında konuşmalı, hastayı bilgilendirmeli. Bu bilgilendirmeler, tanının başlangıç anı gibi kritik ve hastaların belki de bunu duymaya en uzak oldukları psikolojik bir dönemde uygun şekilde yapılmalıdır.

1. Sorouri, K. et al. Fertility among young breast cancer survivors attempting pregnancy: A prospective, multi-center cohort study. 2024 ASCO Annual Meeting. Abstract 1518.

2. The Young Women's Breast Cancer Study (HOHO). ClinicalTrials.gov ID NCT01468246. Sponsor: Dana-Farber Cancer Institute. Bilgiler: Ann H. Partridge, MD, MPH, Dana-Farber Cancer Institute (Sorumlu Taraf). Son Güncelleme Tarihi: 2024-04-24.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


MUC-1 Aşısı ile Meme Kanseri Tedavisinde Yeni Ufuklar

MUC-1 Aşısı ile Meme Kanseri Tedavisinde Yeni Ufuklar

Kanser hücrelerinin yüzeyindeki MUC-1 proteinini hedef alan bu deneysel aşı çalışması, bugüne kadar gerçekleştirilen en başarılı...

HER2-düşük Metastatik Meme Kanseri için Enhertu Birinci Basamak Tedavi Olma Yolunda

HER2-düşük Metastatik Meme Kanseri için Enhertu Birinci Basamak Tedavi Olma Yolunda

HER2 (Human Epidermal Growth Factor Receptor 2), hücre büyümesini ve bölünmesini teşvik eden bir proteindir. HER2-pozitif...

Kemoterapi, İleri Yaş Pankreas Kanseri Hastalarına da Fayda Sağlıyor

Kemoterapi, İleri Yaş Pankreas Kanseri Hastalarına da Fayda Sağlıyor

Pankreas kanseri genellikle 65 yaşından sonra teşhis edilir ve ortanca teşhis yaşı 70'tir. Teşhis sırasında hastaların...

Sarkomda İmmünoterapi – Mevcut Veriler ve Umut Veren Stratejiler

Sarkomda İmmünoterapi – Mevcut Veriler ve Umut Veren Stratejiler

Yumuşak doku sarkomları, kaslar, yağ dokusu ve diğer bağ dokularını etkileyen nadir bir kanser türüdür. Bu...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında